ΤΟΠΙΚΑ

Δικάζουν ερήμην Αμερικανό πεζοναύτη

δικάζουν-ερήμην-αμερικανό-πεζοναύτη-851206

Στο προσκήνιο επανέρχεται η υπόθεση του Νικόλα Καλιπάρι με απόφαση της ιταλικής Δικαιοσύνης να παραπέμψει σε δίκη με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας Αμερικανό πεζοναύτη για το θανάσιμο πυροβολισμό του Ιταλού μυστικού πράκτορα σε σημείο ελέγχου κοντά στο αεροδρόμιο της ιρακινής πρωτεύουσας τον Μάρτιο του 2005.
Ο Μάριο Λοζάνο του 69ου συντάγματος πεζικού του αμερικανικού στρατού κατηγορείται για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας. Δεν είναι γνωστό που βρίσκεται, όμως οι κατηγορούμενοι μπορούν να δικαστούν ερήμην στην Ιταλία. Η ακροαματική διαδικασία πρόκειται να αρχίσει στις 17 Απριλίου.
Η υπόθεση είχε προκαλέσει κρίση στις σχέσεις Ρώμης-Ουάσινγκτον, μολονότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι διαβεβαίωνε τότε πως το περιστατικό δεν επηρεάζει τις διμερείς σχέσεις. Ο θάνατος Καλιπάρι εξόργισε τον ιταλικό λαό, που τον θρήνησε ως εθνικό ήρωα. Τα πορίσματα των δύο χωρών ως προς τις συνθήκες θανάτου του Ιταλού μυστικού πράκτορα διαφέρουν.
Ο Νικόλα Καλιπάρι σκοτώθηκε σε ηλικία 51 ετών έπειτα από την ασφαλή απελευθέρωση της δημοσιογράφου Τζουλιάνα Σγκρένα, η οποία είχε απαχθεί από Ιρακινούς εξτρεμιστές. Ο Ιταλός πράκτορας δέχθηκε κατά λάθος -όπως ισχυρίζεται η Ουάσινγκτον- τα πυρά Αμερικανών στρατιωτών κοντά σε σημείο ελέγχου μετά την απελευθέρωση της Σγκρένα και καθ οδόν προς τη Βαγδάτη.
Συγκεκριμένα, οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι οι στρατιώτες τους αρχικά έριξαν προειδοποιητικές βολές στον αέρα και στη συνέχεια πυροβόλησαν τη μηχανή του αυτοκινήτου, στο οποίο επέβαιναν ο Καλιπάρι με τη Σγκρένα, επειδή το όχημα «ανέπτυσσε ταχύτητα».
Αντιθέτως, η Ιταλίδα δημοσιογράφος καθώς και ένας άλλος πράκτορας που οδηγούσε το αυτοκίνητο εκείνη την ημέρα -4 Μαρτίου- επιμένουν ότι είδαν απλώς ένα προειδοποιητικό φως τη στιγμή που άρχισαν οι πυροβολισμοί από πλευράς Αμερικανών. Στο ιταλικό πόρισμα επισημαίνεται πως το όχημα κινείτο με φυσιολογική ταχύτητα.
«Πιστεύω ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα σε ένα μακρύ δρόμο προς την αλήθεια και τη Δικαιοσύνη, και ελπίζω ότι στο τέλος θα αποδοθεί Δικαιοσύνη» ανέφερε εμφανώς συγκινημένη η χήρα του Ιταλού πράκτορα. Από πλευράς της, η Τζουλιάνα Σγκρένα δήλωσε ικανοποιημένη από τη δικαστική απόφαση.
Η υπεράσπιση του Μάριο Λοζάνο επιχείρησε να αποτρέψει τη δίκη, επιχειρηματολογώντας πως ο κατηγορούμενος απλώς ακολούθησε εντολές. Ο ίδιος έχει δηλώσει πως δεν γνώριζε ότι στο μοιραίο αυτοκίνητο επέβαιναν Ιταλοί. Επισημαίνεται ότι οι Ιταλοί εισαγγελείς δεν έχουν ζητήσει μέχρι στιγμής τη σύλληψη του Λοζάνο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου