ΤΟΠΙΚΑ

Διχάζει η κόντρα τα πανεπιστήμια

διχάζει-η-κόντρα-τα-πανεπιστήμια-851206

Με το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα σήμερα κορυφώνονται την εβδομάδα αυτή οι αντιδράσεις για την επικείμενη αναθεώρηση του άρθρου 16 και το νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ. Την ίδια στιγμή, «φουντώνει» η κόντρα εντός των πανεπιστημίων μεταξύ αυτών που επιθυμούν τις κινητοποιήσεις και όσων αντιτίθενται σε αυτές.
Παράλληλα, αναμένεται παρέμβαση της Πολιτείας και σύγκληση των συλλογικών οργάνων μέσα στα πανεπιστήμια, ώστε να ανοίξουν τα ΑΕΙ, ζητούν καθηγητές που εκφράζονται από τις κινήσεις των 1.000 διαφωνούντων με τις αποφάσεις για απεργία του συνδικαλιστικού φορέα του κλάδου (ΠOΣΔΕΠ).
Καθηγητές ζητούν να τεθεί ανοιχτά θέμα παραβίασης πανεπιστημιακού ασύλου από τους καταληψίες φοιτητές, ενώ η ηγεσία της ΠOΣΔΕΠ απαντά: «Κερδίσαμε την πρώτη μάχη, αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται…».
«Δεν θα αργήσει ο νέος νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ» δήλωσε από την πλευρά του προχθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος.
Η συντονιστική επιτροπή των 1.000 καθηγητών συναντήθηκε και κατέληξε σε τέσσερις αποφάσεις: ενημέρωση της κοινής γνώμης με διημερίδα στις 23 και 24 Φεβρουαρίου, έκδοση κοινής ανακοίνωσης με θέμα τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, έκκληση να λειτουργήσουν τα όργανα μέσα στα πανεπιστήμια και συναντήσεις με πολιτικά κόμματα και κοινωνικούς φορείς εν όψει των αλλαγών στο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ.
Από την άλλη πλευρά, οι εκπρόσωποι της πανελλαδικής πρωτοβουλίας κατά του άρθρου 16, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΠOΣΔΕΠ, αλλά και πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς, επιτέθηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τρίτη τόσο στους 1.000 συναδέλφους τους όσο και στη σύνοδο πρυτάνεων ΑΕΙ, λέγοντας ότι «ρίχνουν νερό στο μύλο της κυβέρνησης».
Oι εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας αναφέρθηκαν και στο νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, που θα γίνει σήμερα στο κέντρο της Αθήνας. Πορεία στο κέντρο της πρωτεύουσας έχει προγραμματιστεί και για τις 22 Φεβρουαρίου.
Παράλληλα, το συντονιστικό όργανο των συλλόγων των φοιτητών ΑΕΙ ζητά από τα συνδικάτα της χώρας να καλέσουν τα μέλη τους σε 24ωρες απεργίες στις 15 και στις 22 Φεβρουαρίου, που έχουν προγραμματιστεί ψηφοφορίες στη Βουλή για τα προς αναθεώρηση άρθρα.
Σε κινητοποιήσεις, τέλος, προχωρούν και οι καθηγητές των ΤΕΙ, που αποφάσισαν 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο.

Θεσσαλονίκη
Ένταση προκλήθηκε χθες στη διάρκεια του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη, μπροστά στο κτίριο όπου στεγάζεται η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Ανασυγκρότηση, στην Εγνατία Οδό.
Διαδηλωτές ήρθαν σε διένεξη μεταξύ τους, όταν κάποιοι φοιτητές επιχείρησαν να κατεβάσουν την ελληνική σημαία, αφού πρώτα έκαναν το ίδιο με την σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη συμπλοκή παρενέβησαν οι δυνάμεις ασφαλείας, που έκαναν χρήση δακρυγόνων.
Το συλλαλητήριο ξεκίνησε το μεσημέρι από το Πολυτεχνείο και κατέληξε στα πανεπιστήμια, αφού πρώτα διέσχισε το κέντρο της πόλης και έφτασε μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.
Κατά τη διάρκεια της πορείας, οι διαδηλωτές κατέστρεψαν μία κάμερα παρακολούθησης επί της Τσιμισκή, ενώ εισήλθαν στις φοιτητικές εστίες του ΤΕΙΘ (Εγνατία Οδός), από όπου κρέμασαν πανό με συνθήματα ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου