ΤΟΠΙΚΑ

Σύσκεψη για τις εκδηλώσεις τιμής στο Ρήγα Βελεστινλή

σύσκεψη-για-τις-εκδηλώσεις-τιμής-στο-ρ-851206

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες του νομάρχη Μαγνησίας με το δήμαρχο Βελεστίνου Κων. Κανάρη και των συνεργατών του, με αντικείμενο τις εκδηλώσεις και δράσεις για τα 250 χρόνια από τη γέννηση του Ρήγα Βελεστινλή.
Η συνάντηση του νομάρχη Μαγνησίας εντάσσεται στα πλαίσια της διαβούλευσης με σχετικούς φορείς και προσωπικότητες, έτσι ώστε από κοινού να προκύψει ένα ετήσιο ημερολόγιο εκδηλώσεων και δράσεων με αφορμή τα 250 χρόνια από τη γέννηση του επαναστάτη, εθνεγέρτη, οραματιστή μιας δημοκρατικής πολιτείας του βαλκανικού χώρου, Ρήγα Βελεστινλή.
Αντίστοιχη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί και με το δήμο Ζαγοράς, όπως επίσης με προσωπικότητες και φορείς που μπορούν να συνεισφέρουν στην ολοκλήρωση της πρωτοβουλίας.
Στη συνάντηση με το δήμαρχο Βελεστίνου ο νομάρχης ανέπτυξε την πρόταση της ΝΑΜ, σύμφωνα με την οποία θα υπάρξει τιμητική και οργανωτική επιτροπή των εκδηλώσεων και δράσεων. Τα μέλη της επιτροπής θα προέρχονται από τον πολιτικό, επιστημονικό και αυτοδιοικητικό χώρο της περιοχής. Στόχος της επιτροπής θα είναι, μεταξύ άλλων, η συγκροτημένη διεκδίκηση πόρων, η οριστικοποίηση του προγράμματος που θα προκύψει σε ένα ετήσιο ημερολόγιο και τέλος η ανάληψη πρωτοβουλιών σε επίπεδο Μαγνησίας για θέματα που σχετίζονται με το έργο και την προσωπικότητα του Ρήγα Βελεστινλή.
Ειδικότερα, ο νομάρχης Μαγνησίας δεσμεύτηκε ότι οι προτάσεις και δράσεις του δήμου Βελεστίνου όσον αφορά τους εορτασμούς για τα 250 χρόνια από τη γέννηση του Ρήγα, καθώς και η πρωτοβουλία για ίδρυση βιβλιοθήκης του Ρήγα στο Βελεστίνο με χρηματοδότηση από το υπουργείο Παιδείας, θα στηριχθούν από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Προτάσεις
Μερικές από τις κατευθυντήριες προτάσεις σχετικά με τον σχεδιασμό του προγράμματος της ΝΑΜ, το οποίο θα οριστικοποιηθεί το προσεχές δεκαήμερο είναι:
– Δημιουργίας οδηγού εκδηλώσεων για το έτος Ρήγα
– Συνέχιση της προσπάθειας για την ανακήρυξη του έτους 2007 ως έτος Ρήγα Βελεστινλή
– Διεκδίκηση πόρων για τη χρηματοδότηση του προγράμματος εκδηλώσεων και δράσεων
– Επιδίωξη για συνεργασία με τη Βουλή των Ελλήνων για να αναδειχθεί το «Σύνταγμα του Ρήγα» του 1797 που αποτελεί το πρώτο γραπτό Συνταγματικό κείμενο στα ελληνικά
– Να ξεκινήσει η πρωτοβουλία για τη δημιουργία Διαβαλκανικού Ινστιτούτου Ειρήνης «Ρήγας Βελεστινλής» με συμμετοχή των εμπλεκόμενων Βαλκανικών Χωρών, με έδρα τα Βελεστίνο
– Δημιουργία εκδόσεων και ψηφιακών παραγωγών, θεματικών εκδηλώσεων
– Δίκτυο πόλεων-περιοχών, στις οποίες δραστηριοποιήθηκε ο Ρήγας
– Πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τη συντήρηση του Σχολείου του Ρήγα και με την ίδρυση βιβλιοθήκης του Ρήγα στο Βελεστίνο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου