ΤΟΠΙΚΑ

Kυβέρνηση εθνικής ενότητας γεννήθηκε στη Μέκκα

kυβέρνηση-εθνικής-ενότητας-γεννήθηκε-851206

Σε κατ αρχήν συμφωνία για το «αγκάθι» της κατανομής των υπουργείων μεταξύ Χαμάς και Φατάχ σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας κατέληξαν οι διαβουλεύσεις στη Μέκκα. Αβέβαιο είναι πάντως εάν σημειώνεται πρόοδος στο κρίσιμο θέμα της αναγνώρισης και σε ποιο βαθμό του κράτους του Ισραήλ.
Οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών συμφώνησαν να δοθούν οι καίριες υπουργικές θέσεις σε ανεξάρτητα πρόσωπα, ξεπερνώντας κατ αυτό τον τρόπο ένα από τα βασικά εμπόδια στη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας -απαραίτητη πλέον προϋπόθεση για την απομάκρυνση της απειλής ενός γενικευμένου εμφυλίου πολέμου.
Επτά υπουργεία θα δοθούν στη Χαμάς, έξι στη Φατάχ και τέσσερα στους εκπροσώπους άλλους παρατάξεων. Τα πέντε πιο κρίσιμα χαρτοφυλάκια θα δοθούν σε ανεξάρτητους, περιλαμβανομένων των υπουργείων Εξωτερικών και των Εσωτερικών.
Πληροφορίες θέλουν το υπουργείο Εξωτερικών να αναλαμβάνει ο Ζιάντ Αμπού Αμρ, πρώην υπουργός Πολιτισμού στην Παλαιστινιακή Αρχή, αναφέρει το BBC. Ως προς το υπουργείο Εσωτερικών, ο Αμπάς θα πρέπει να επιλέξει έναν ανάρξτητο πολιτικό μεταξύ πέντε υποψηφιοτήτων που θα του υποβάλλει η Χαμάς.
Οι δύο πλευρές ελπίζουν να ενδυναμώσουν την εύθραυστη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας και να συμφωνήσουν ως προς το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης. Τόσο ο Παλαιστίνιος πρόεδρος και ηγέτης της Φατάχ Μαχμούντ Αμπάς, όσο και ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Χαλέντ Μεσάαλ, έχουν δεσμευθεί πως δεν θα αποχωρήσουν από τη Μέκκα εάν δεν καταλήξουν σε τελική συμφωνία.
Αβέβαιο είναι όμως εάν επιτυγχάνεται πρόοδος στο κρίσιμο θέμα της αναγνώρισης του κράτους του Ισραήλ. Προηγούμενες διαπραγματεύσεις έχουν αποτύχει να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με το εάν η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αναγνωρίζει ρητώς την ύπαρξη του Ισραήλ.
Κρίσιμο αντικείμενων διαπραγματεύσεων αποτελεί επίσης εάν και σε ποιο βαθμό θα αναγνωρίζονται οι παρελθοντικές ειρηνευτικές συμφωνίες με το Ισραήλ, γεγονός από το οποίο θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η αποδοχή της όποιας κυβέρνησης προκύψει στη Μέκκα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, ώστε να ακολουθήσει η άρση των οικονομικών κυρώσεων.
Στους όρους των ΗΠΑ και του Ισραήλ για την αναγνώριση της νέας κυβέρνησης περιλαμβάνεται και η αποκήρυξη της βίας.
Το πολιτικό αδιέξοδο στα Παλαιστινιακά Εδάφη έδωσε τη θέση του στη βία τους τελευταίους μήνες. Μόνο την περασμένη εβδομάδα η ενδοπαλαιστινιακή βία κόστισε τη ζωή σε 20 ανθρώπους. Από το Δεκέμβριο στα Παλαιστινιακά Εδάφη έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά 90 άνθρωποι.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου