ΤΟΠΙΚΑ

Αφησαν νηστικά 120 παιδιά σε ίδρυμα

αφησαν-νηστικά-120-παιδιά-σε-ίδρυμα-851206

Νηστικά κινδυνεύουν να μείνουν από μέρα σε μέρα τα 120 νοσηλευόμενα παιδιά στο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παίδων Βούλας. Η κατάσταση που επικρατεί σε ένα από τα μεγαλύτερα ιδρύματα της χώρας είναι πέρα και έξω από κάθε περιγραφή.
Oι προμήθειες των τροφίμων είναι αυτή τη στιγμή ελάχιστες και αρκούν για λίγες μόνο μέρες -δέκα το πολύ- ενώ, σύμφωνα με Τα Νέα, καθημερινά γίνονται περικοπές στο συσσίτιο των παιδιών για λόγους οικονομίας. Γιατροί στο ίδρυμα δεν υπάρχουν, με αποτέλεσμα να χάνονται, εν μιά νυκτί, παιδιά που θα μπορούσε να σωθούν.
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, ως ίδρυμα παιδιών που χρειάζεται σε 24ωρη βάση συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών, διαθέτει οδοντίατρο και δερματολόγο αλλά δεν έχει ούτε παθολόγο, ούτε παιδίατρο, ούτε νευρολόγο, ούτε φυσίατρο.
Σε πολλούς θαλάμους, ειδικά μικρών παιδιών, δεν υπάρχει τις νύχτες θέρμανση. Η σύμβαση με το συνεργείο καθαρισμού έχει λήξει από τον Δεκέμβριο και το πρόβλημα καθαριότητας στους θαλάμους των καθηλωμένων σε αναπηρικά καρότσια παιδιών είναι τραγικό. Αλλά τα ανήμπορα παιδιά κινδυνεύουν να μείνουν σε λίγες ημέρες και χωρίς νερό και ρεύμα, αφού οι λογαριασμοί είναι απλήρωτοι εδώ και καιρό και στοιβάζονται μαζί με τους υπόλοιπους στα γραφεία της ακέφαλης διοίκησης του ιδρύματος.
Το ίδρυμα παραμένει ακέφαλο από τις 3 Oκτωβρίου 2006, ενώ το υπουργείο Υγείας επιχείρησε δύο φορές να τοποθετήσει συνταξιούχους που δεν αποδέχθηκαν τη θέση, γιατί βάσει νόμου ο διοικητής πρέπει να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και κανένας συνταξιούχος δεν δέχεται περικοπή της σύνταξής του κατά 30%.
Τα συρτάρια των γραφείων των διοικητικών υπαλλήλων ξεχειλίζουν από απλήρωτα τιμολόγια που ξεπερνούν τα 700.000 ευρώ και καθώς περνούν οι προθεσμίες, οι προμηθευτές ζητούν τόκους. Στις 18 Φεβρουαρίου θα ακινητοποιηθούν και τα αυτοκίνητα του ιδρύματος, αφού δεν έχουν πληρωθεί τα ασφάλιστρα και οι οδηγοί δεν θα μπορούν να πραγματοποιούν τις καθημερινές μετακινήσεις των ανάπηρων παιδιών από και προς τα νοσοκομεία.

Αντιδράσεις
Για συκοφαντικό δημοσίευμα κάνει λόγο σε γραπτή δήλωσή του ο υπουργός Υγείας Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος χθες επισκέφθηκε το ίδρυμα.
«Τα όσα εμφανίσθηκαν στον Τύπο είναι συκοφαντικά» δηλώνει και στρέφεται κατά του ΠΑΣΟΚ και του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου, του οποίου η κόρη ήταν η μέχρι προ μηνών διοικήτρια του ΠΙΚΠΑ και αντικαταστάθηκε λόγω κυήσεώς της.
Ο υφυπουργός, ο οποίος κατά την επίσκεψή του στο ίδρυμα διαπληκτίστηκε με τους εργαζόμενους, υποστηρίζει πως το ΠΙΚΠΑ Βούλας «συνεχίζει να λειτουργεί, οι δε εργαζόμενοι εκεί, τους οποίους τόσο βάναυσα προσβάλλατε (σ.σ. οι δημοσιογράφοι), είναι σε θέση να το επιβεβαιώσουν, παρά το γεγονός ότι όπως και στο ΕΣΥ σημειώνεται και είναι γνωστό και υπαρκτό το πρόβλημα του προσωπικού το οποίο, όπως γνωρίζετε, βρίσκεται στη φάση της επίλυσής του».
Ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι έχουν ήδη προκηρυχθεί 40 θέσεις προσωπικού, 24 εκ των οποίων αφορούν νοσηλευτές, τόνισε με έμφαση ότι το φαγητό δεν λείπει και ούτε θα λείψει από τα παιδιά, καθώς οι τροφές επαρκούν για τουλάχιστον ένα μήνα. Ανακοίνωσε ότι τοποθετείται διοικητής του Κέντρου ο ορθοπεδικός Νεκτάριος Κορρές, ενώ σχολίασε τις φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας λέγοντας ότι πρόκειται για διατηρητέα κτίρια του 1940, όπως έχουν κριθεί από την αρχαιολογική υπηρεσία, στα οποία δεν ζουν τα παιδιά, αλλά αποτελούν μέρος του συνολικού κτιρίου.

Βολές ΠΑΣΟΚ
«Η αποκάλυψη για τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παίδων Βούλας, ξεμπροστιάζει για μια ακόμα φορά με τον χειρότερο τρόπο την ανεπαρκή πολιτική πρόνοιας της κυβέρνησης της ΝΔ» αναφέρει η βουλευτής Περιφέρειας Αττικής του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Η ίδια κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, ζητώντας να μάθει πώς συνδέονται αυτές οι εικόνες με την «ανθρωποκεντρική πολιτική» που ευαγγελιζόταν προεκλογικά η ΝΔ, αν θα αποδοθούν ευθύνες για την επικρατούσα κατάσταση και σε τι ενέργειες έχει προβεί ο υπουργός για την αποκατάσταση των συνθηκών νοσηλείας και διαβίωσης των ανάπηρων παιδιών.

Παρέμβαση ΚΚΕ
«Όταν η Υγεία, με βάση και τις κατευθύνσεις της ΕΕ αλλά και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και με βάση και τις πολιτικές που ακολουθούνται επί χρόνια, έχει μετατραπεί σε ένα χώρο, όπου υπάρχουν πελάτες και οι πελάτες είναι οι ασθενείς η έννοια πελατεία αυτό σημαίνει: Περικόπτω δαπάνες και ο πελάτης ας κάνει ό,τι θέλει. Αυτή είναι η ορολογία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Πελάτης, αγοραστής υπηρεσιών. Όταν λοιπόν η αγορά ταυτιστεί με τον χώρο της Υγείας, τα φαινόμενα είναι δικαιολογημένα. Βεβαίως εμείς δεν συμβιβαζόμαστε με αυτή την κατάσταση και παλεύουμε» δήλωσε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

ΣΥΝ: Το είχαμε επισημάνει
«Το θέμα έχει αναδείξει προ πολλού ο Συνασπισμός, αλλά δυστυχώς τίποτα από όσα έπρεπε δεν έχει γίνει ακόμα» αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΝ Θ.Λεβέντης, υπενθυμίζοντας ότι το ΠΙΚΠΑ είχε επισκεφθεί στις 11 Δεκεμβρίου 2006 και στις 31 Δεκεμβρίου 2006 ο Αλέκος Αλαβάνος.
«Το Κράτος Πρόνοιας έχει ξεχάσει τα 105 παιδιά που φιλοξενούνται στο ΠΙΚΠΑ Βούλας, στο σύνολό τους παιδιά με σοβαρές αναπηρίες, κατάκοιτα και αδύναμα να αυτοεξυπηρετηθούν» αναφέρει ο ίδιος βουλευτής.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου