ΤΟΠΙΚΑ

Σκοτώνουν τους δικούς τους οι Αμερικανοί

σκοτώνουν-τους-δικούς-τους-οι-αμερικα-851206

Οκτώ Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν σε αμερικανικό αεροπορικό χτύπημα στη Μοσούλη του βόρειου Ιράκ. Ο αμερικανικός στρατός εξέφρασε «βαθύτατα συλληπητήρια» στις οικογένειες των θυμάτων. Στόχος ήταν τοπικός πυρήνας της Αλ Κάιντα…
Από την αεροπορική επιδρομή επλήγη θέση του ιρακινού στρατού στα ανατολικά της Μοσούλης. Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε πως πέντε άνδρες σκοτώθηκαν και πως στόχος της επίθεσης ήταν ύποπτος πυρήνας της Αλ Κάιντα.
Η αμερικανική διοίκηση υποστήριξε πως η επίθεση εξαπολύθηκε αφότου οι στρατιώτες της εντόπισαν πέντε άνδρες σε αποθήκη κοντά σε κτίριο που χρησιμοποιείτο κατά πληροφορίες ως βάση για την κατασκευή βομβών.
Υποστηρίζεται πως οι στρατιώτες κάλεσαν στην αραβική και κουρδική γλώσσα τους «υπόπτους» να καταθέσουν τα όπλα τους πριν προχωρήσουν στην αεροπορική επίθεση.
Όλοι οι άνδρες που σκοτώθηκαν ήταν Κούρδοι• αξιωματούχος της περιοχής δήλωσε στο BBC πως τα θύματα ήταν πεσμεργκά, Κούρδοι ένοπλοι αντάρτες που πέρασαν δεκαετίες αντιστεκόμενοι στο καθεστώς Σαντάμ.
Πολλοί κατατάχθηκαν στον ιρακινό στρατό μετά την ανατροπή του πρώην δικτάτορα.

Ανοιχτός ο κύκλος της βίας
Εν το μεταξύ, νέες πολύνεκρες επιθέσεις χθες στο Ιράκ, καθώς και οι επιχειρήσεις Αμερικανών και Ιρακινών στρατιωτών κατά ανταρτών.
Οκτώ αντάρτες σκοτώθηκαν στη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης κοντά στη Βαγδάτη, ενώ ομάδα ενόπλων με στολές στρατιωτών εισέβαλε σε χωριό νότια της πρωτεύουσας, σκοτώνοντας 11 άτομα.
Οι αμερικανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι προχθές έχασαν τη ζωή τους άλλοι τρεις Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή του Ανμπάρ.
Εξάλλου, ο γενικός επιθεωρητής του Πενταγώνου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου διαχειριζόταν στοιχεία της αντικατασκοπείας την εποχή που προετοιμαζόταν η εισβολή στο Ιράκ κατά τρόπο που δεν ήταν παράνομος, αλλά ανάρμοστος.
Οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο είχαν υποστηρίξει ότι μία μονάδα υπό τον πρώην επικεφαλής της αμερικανικής αμυντικής πολιτικής, Ντάγκλας Φέιθ, διαστρέβλωνε στοιχεία ώστε να τεκμηριωθεί η άποψη περί διασύνδεσης του Ιράκ με την Αλ Κάιντα.
Στην έκθεση του γενικού επιθεωρητή του Πενταγώνου αναφέρεται ότι το Γραφείο Ειδικών Σχεδίων, στην υπηρεσία του Ντάγκλας Φέιθ, δεν έκανε κάτι παράνομο ή χωρίς εξουσιοδότηση. Χαρακτήρισε, ωστόσο, ορισμένες από τις δραστηριότητές του «ανάρμοστες».
Η σχετική έκθεση είναι απόρρητη και δεν θα δοθεί στη δημοσιότητα, αλλά αργότερα θα ανακοινωθεί μία περίληψη των συμπερασμάτων του γενικού επιθεωρητή του Πενταγώνου.

Εκτέλεση Σαντάμ
Νομική δράση για να αποτρέψει πιθανή καταδίκη σε θάνατο πρώην αντιπροέδρου του Ιράκ επί καθεστώτος Σαντάμ Χουσεΐν αναλαμβάνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με πρωτοφανή στα χρονικά προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράκ.
Η αρμόδια Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ Λουίζ Αρμπουρ δήλωσε πως η ενδεχόμενη επιβολή της εσχάτης των ποινών στον πρώην αντιπρόεδρο Τάχα Γιασίν Ραμαντάν θα ήταν παράνομη, διότι η θανατική καταδίκη μπορεί να επιβληθεί μόνο εφόσον η δίκη και η διαδικασία της έφεσης συνάδουν με τα διεθνή πρότυπα.
Ο Γιασίν Ραμαντάν έχει καταδικαστεί το Νοέμβριο του 2006 σε ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη σφαγή 148 σιιτών το 1982 στο Ντουτζάιλ και στην παρούσα φάση βρίσκεται σε εξέλιξη η εκδίκαση της έφεσης, που ενδεχομένως καταλήξει με την μετατροπή της ποινής των ισοβίων σε θανάτωση διά απαγχονισμού.
Σε 18σελική αναφορά προς το Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράκ η Λουίζ Αρμπουρ επισημαίνει πως «αναγνωρίζει την επιθυμία για δικαιοσύνη από την πλευρά των θυμάτων σε κοινωνίες που αναδύονται από καθεστώτα που έχουν εμπλακεί ή έχουν προκαλέσει βαριά και συστηματικά εγκλήματα».
Υπογραμμίζει όμως πως στην περίπτωση του Ταχά Γιασίν Ραμαντάν δεν διεξήχθη δίκη στη βάση διεθνών προδιαγραφών και ενδεχόμενη θανατική καταδίκη θα αναλογεί σε «σκληρή, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία» που απαγορεύεται βάσει του διεθνούς δικαίου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου