ΤΟΠΙΚΑ

Οι μάγκες δεν υπάρχουν πια…

οι-μάγκες-δεν-υπάρχουν-πια-851206

Ο φίλος μας κ. Γιάννης Στάμος, Αντιδήμαρχος Βόλου σήμερα, με τον ευθύ και αυστηρό προς κάθε κατεύθυνση χαρακτήρα που τον διακρίνει, αδικεί με την συνέντευξή του στον κυριακάτικο Ταχυδρόμο, την πρόσφατη κοινή προσπάθεια να βγάλουμε τον Περιφερειακό από το τέλμα της εργολαβίας «Μπαλάφα» και να προσπαθήσουμε να δώσουμε, τώρα, στην κυκλοφορία το σύνολο των τμημάτων, που έχουν ήδη κατασκευασθεί.
Είναι γνωστό ότι με την ανάληψη των καθηκόντων μας βρήκαμε το έργο σ’ ένα απόλυτο τέλμα. Η προσπάθεια της προηγούμενης Νομαρχιακής Αρχής, στο πλαίσιο της εργολαβίας «Μπαλάφα», για την προσωρινή εργοταξιακή σύνδεση των δύο πρώτων τμημάτων, είχε οδηγηθεί σε αδιέξοδο, αφού είχαν εκπνεύσει όλες οι προθεσμίες, που είχαν δοθεί στον ανάδοχο.
Πρώτος και άμεσος κοινός στόχος, λοιπόν μετά από συνεννόηση, ήταν να βρεθεί τρόπος ώστε να μην περάσουμε ένα ακόμη καλοκαίρι χωρίς Περιφερειακό, αξιοποιώντας όλα τα νόμιμα μέσα και κυρίως πιέζοντας το ΥΠΕΧΩΔΕ να δόση άμεσα λύση.
Όλες οι ενέργειές μας και ιδιαίτερα η σύνταξη σχεδίου ψηφίσματος ήταν σε γνώση όλων, αφού βρισκόμασταν σε διαρκή επαφή. Ιδιαίτερα δε με το Δήμαρχο Βόλου που μάλιστα ζήτησε να μεταφερθεί η πρώτη σύσκεψη της Παρασκευής 19-02-07 για την επόμενη Δευτέρα, υπολογίζοντας ότι το Δημοτικό Συμβούλιο που ξεκινούσε στις 2 το μεσημέρι θα είχε ολοκληρωθεί μέχρι τις 7 το απόγευμα.
Τελικά παρά τα απρόβλεπτα εμπόδια ο Δήμαρχος Βόλου συμμετείχε στη σύσκεψη κι έκανε συγκεκριμένες παρατηρήσεις που ενσωματώθηκαν στο τελικό ψήφισμα, το οποίο αποστείλαμε στον Υπουργό και του βουλευτές του Νομού ζητώντας κοινή συνάντηση στην Αθήνα.
Είναι γνωστό επίσης ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., που μας επισκέφθηκαν, επέμειναν ότι εκεί που έφτασαν τα πράγματα με την εργολαβία «Μπαλάφα» (είχαν εκπνεύσει όλες οι προθεσμίες άκαρπες) έπρεπε να προχωρήσουμε άμεσα στη δημοπράτηση της εργολαβίας «σκούπα» δίδοντας προτεραιότητα στο επίμαχο τμήμα κοντά στον αρχαιολογικό τάφο σύμφωνα πλέον με τη μελέτη σκούπα (πρόταση για πριμ στον ανάδοχο). Αυτό δεν μας ικανοποιούσε, γιατί θα είχαμε εγκατάσταση αναδόχου τον επόμενο φθινόπωρο.
Το ότι δεν έγινε τελικά η συνάντηση με τον Υπουργό δεν οφείλεται στην κακή συνεννόηση των γραμματειών αλλά στη στάση του συγκεκριμένου Υπουργού και τις θεμιτές, κατά τα άλλα, προσωπικές πολιτικές ορισμένων στελεχών μας, που δεν βοηθούν όμως την κοινή προσπάθεια για την προώθηση των τοπικών θεμάτων.
Είναι αρνητικό το ότι αντί του Υπουργού συναντήσαμε το Γενικό γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ κι όχι τον κλητήρα. Τελικά η εξεύρεση πρόσθετων πόρων 500.000€ και η ξεχωριστή κατασκευή του βόρειου κλάδου του επίμαχου τμήματος, στην περιοχή του αρχαιολογικού τάφου, μας ικανοποιεί γιατί κερδίζουμε χρόνο και ανάσες για την πόλη, συνδέοντας τα δύο τμήματα πριν από το καλοκαίρι, όταν η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται αφόρητη. Μας ικανοποιεί επίσης η άμεση κήρυξη της απαλλοτρίωσης των αναγκαίων εκτάσεων στο τρίτο τμήμα που είχαν εγκαταλειφθεί, καθώς και η άμεση προκήρυξη ολοκλήρωσης της μελέτης από Αγριά μέχρι Κορώπη.
Αυτά βέβαια δεν είναι αρκετά για να είναι κανείς απόλυτα ικανοποιημένος, γιατί το σύνολο του Περιφερειακού από Αλυκές μέχρι Λεχώνια έχει ακόμη πολλές εκκρεμότητες που πρέπει να τεθούν επί τάπητος και να απαιτήσουμε από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. άμεσες λύσεις.
Να γιατί οι προσπάθειες, με κοινές πρωτοβουλίες, πρέπει να συνεχιστούν. Γιατί είναι ο δρόμος που ενώνει και προωθεί λύσεις στα τοπικά μας προβλήματα. Είμαι σίγουρος ότι και η κριτική του κ. Στάμου, τον ίδιο στόχο υπηρετεί.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου