ΤΟΠΙΚΑ

Ζήτησαν την εφαρμογή της συμφωνίας

ζήτησαν-την-εφαρμογή-της-συμφωνίας-851206

Το Κυπριακό, το Ιράκ και η «Συμμαχία των Πολιτισμών» ήταν τα θέματα που συζήτησε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ με τον ΓΓ του ΟΗΕ. Για την Κύπρο, οι δύο αξιωματούχοι ζήτησαν την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας του 2006 μεταξύ Παπαδόπουλου-Ταλάτ.
Μετά το τέλος των επαφών, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δεν έκανε δηλώσεις και περιορίστηκε να αναφέρει ότι «τα συζητήσαμε όλα».
Υπενθυμίζεται ότι η Συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006 μεταξύ του προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ προβλέπει την επανέναρξη των συνομιλιών σε τεχνικό επίπεδο.
Επίσης, οι δύο ηγέτες είχαν συμφωνήσει σε πέντε σημεία:
1. Δέσμευση για επανένωση της Κύπρου, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, της πολιτικής ισότητας και των αποφάσεων και ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
2. Αναγνώριση του γεγονότος ότι το status quo στην Κύπρο δεν είναι αποδεκτό και ότι η διαιώνισή του θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις και για τις δύο κοινότητες στο νησί, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.
3. Δέσμευση για κοινά αποδεκτή λύση, την οποία και οι δύο πλευρές επιθυμούν χωρίς περιττές καθυστερήσεις.
4. Κοινή απόφαση για την άμεση έναρξη διαδικασίας δικοινοτικών συνομιλιών σε θέματα ουσίας, παράλληλα με θέματα καθημερινότητας.
5. Δέσμευση για τη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος, ώστε αυτή η διαδικασία να έχει θετικό αποτέλεσμα και δέσμευση για βελτίωση της καθημερινότητας της ζωής Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και τερματισμού του «παιχνιδιού επίρριψης ευθυνών από τη μια πλευρά στην άλλη».
Η αντίδραση της Λευκωσίας
Eπιφυλακτικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών ότι στη συνάντηση Γκιουλ με τον ΓΓ του ΟΗΕ συμφωνήθηκε η προώθηση της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006.
Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι πάγια θέση της Αγκυρας είναι η επιμονή στα όσα είχε εξασφαλίσει το 2004 με το σχέδιο Ανάν.
ΑΚΕΛ
Εμμεσες επιφυλάξεις διατύπωσε το ΑΚΕΛ για την αντικειμενικότητα του Αμερικανού διπλωμάτη Λυν Πάσκο, που διορίσθηκε Βοηθός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις, διαδεχόμενος το Νιγηριανό Ιμπραχήμ Γκαμπάρι.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού δήλωσε ότι οι εξελίξεις στα Ηνωμένα Εθνη δε χαροποιούν το κόμμα του.
Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι ο Λυν Πάσκο είναι υποστηρικτής του σχεδίου Ανάν και υπέρ της άρσης της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η Κύπρος έχει πικρές εμπειρίες από το ρόλο που διαδραμάτισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε σημαντικές υποθέσεις.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου