ΤΟΠΙΚΑ

Σε δημόσια διαβούλευση το Νομοσχέδιο για τα πρατήρια καυσίμων

σε-δημόσια-διαβούλευση-το-νομοσχέδιο-675263

Σε δημόσια διαβούλευση βρίσκεται το σχέδιο νόμου για τα πρατήρια καυσίμων από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Σύμφωνα με την υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, με το εν λόγω σχέδιο νόμου προωθείται μια σειρά ρυθμίσεων που θα αποφέρουν την απλοποίηση και την επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης πρατηρίων καυσίμων και θα ενισχύσουν σημαντικά την δραστηριότητα του κλάδου εμπορίας καυσίμων, συμβάλλοντας αντίστοιχα στην περαιτέρω εξάπλωση των εναλλακτικών καυσίμων στην χώρα μας.

Συγκεκριμένα:

-Μειώνονται τα διοικητικά βάρη και κόστη, καθώς μεταξύ άλλων καταργείται η αυτοψία καταλληλότητας θέσης οικοπέδου που διενεργείται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών και αντικαθίσταται με την Υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης του Ιδιώτη Μελετητή Μηχανικού του υπό αδειοδότηση πρατηρίου.

-Θεσπίζεται μέγιστος χρόνος αδειοδότησης τριάντα (30) εργάσιμων ημερών για την χορήγηση άδειας ίδρυσης υπό την υποβολή πλήρους φακέλου δικαιολογητικών.

-Θεσπίζεται σιωπηρή έγκριση, σύμφωνα με την οποία αν παρέλθει το διάστημα των 30 ημερών, χωρίς η αδειοδοτούσα Υπηρεσία να εγκρίνει ή να απορρίψει το αίτημα, ο ενδιαφερόμενος θεωρείται ότι νομίμως έχει ιδρύσει την επιχείρησή του πρατηρίου χωρίς κανέναν πρόσθετο περιορισμό.

-Θεσμοθέτηση εγκατάστασης μικτού διανομέα. Επιτρέπεται η εγκατάσταση μικτού διανομέα υγραερίου και υγρών καυσίμων ως ενιαία μονάδα διάθεσης, τόσο των υγρών καυσίμων όσο και υγραερίου σε οχήματα, από το ίδιο σημείο εξυπηρέτησης.

-Υφιστάμενα πρατήρια υγρών καυσίμων που λειτουργούν σε ισόγεια κτιρίων με ορόφους δύνανται να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και μετά την 10η Δεκεμβρίου του 2017, εφόσον υλοποιήσουν μια σειρά από μέτρα ασφάλειας.

-Μείωση της εσωτερικής απόστασης ασφαλείας μεταξύ της δεξαμενής υγραερίου (έως 18,00 μ3) και των χαρακτηριστικών σημείων του πρατηρίου, με αποτέλεσμα αυξηθούν τα μικτά πρατήρια καυσίμων, τα οποία μέχρι σήμερα, λόγω της περιορισμένης επιφάνειας ακινήτων τους, δεν μπορούσαν να διαθέτουν και υγραέριο κίνησης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου