ΤΟΠΙΚΑ

Eφιαλτικό σενάριο σε εξέλιξη στην Ευρώπη

eφιαλτικό-σενάριο-σε-εξέλιξη-στην-ευρώ-851206

Το εφιαλτικό -από πλευράς σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων- σενάριο της δημιουργίας ενός Ευρωπαίου «Μεγάλου Αδελφού» προωθεί, με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας, η γερμανική προεδρία της ΕΕ.
Ο Ευρωπαίος «Μεγάλος Αδελφός» θα έχει πρόσβαση σε όλα τα σημαντικά στοιχεία κάθε πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με υποχρεωτική τήρηση αρχείων DNA από τα 27 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η πρόταση της γερμανικής πλευράς, που αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εισηγείται μεταξύ άλλων την υποχρεωτική τήρηση αρχείων DNA από όλες τις χώρες – μέλη της ΕΕ, αλλά και την ανταλλαγή πληροφοριών για «ύποπτους» διαδηλωτές μεταξύ των «27».
Η πρόταση αναμένεται να εγκριθεί τις επόμενες εβδομάδες από το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.
Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται ότι «τα κράτη – μέλη θα ανοίξουν και θα τηρούν εθνικούς φακέλους ανάλυσης DNA για την έρευνα ποινικών αδικημάτων». Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη τέτοιους φακέλους, άλλες ωστόσο δεν έχουν (όπως η Ελλάδα) και ως εκ τούτου θα απαιτηθεί εσωτερική νομοθετική ρύθμιση.
Στα αρχεία DNA μάλιστα προβλέπεται να έχουν αυτόματη πρόσβαση οι Αρχές των άλλων χωρών – μελών και το ίδιο θα ισχύει και για τα αρχεία με τα δακτυλικά αποτυπώματα και τις πινακίδες των αυτοκινήτων.
Ακόμη, βάσει της πρότασης της γερμανικής προεδρίας, όταν ο ύποπτος κατά τις Αρχές μιας χώρας – μέλους βρίσκεται στο έδαφος άλλης χώρας – μέλους, αλλά δεν υπάρχουν στα αρχεία τα στοιχεία του DNA του, τότε η χώρα στην οποία βρίσκεται υποχρεούται να βοηθήσει τη «διώκουσα», παίρνοντας κυτταρικό υλικό από τον ύποπτο και φτιάχνοντας το προφίλ του DNA του, το οποίο στη συνέχεια θα κοινοποιεί στη «διώκουσα».
Όσον αφορά δε, στις διαδηλώσεις, οι χώρες θα δίνουν στο κράτος όπου γίνεται η κινητοποίηση, ακόμη και χωρίς να τους ζητηθεί, στοιχεία για διαδηλωτές που πρόκειται να μεταβούν εκεί, όταν «έχουν λόγο να πιστεύουν πως τα πρόσωπα αυτά είναι δυνατόν να προχωρήσουν σε εγκληματικές πράξεις ή να αποτελέσουν απειλή για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου