ΤΟΠΙΚΑ

Εκατόμβη νεκρών στη Βαγδάτη

εκατόμβη-νεκρών-στη-βαγδάτη-851206

Νέες πολύνεκρες επιθέσεις των ανταρτών σημειώθηκαν χθες σε υπαίθριες αγορές της Βαγδάτης με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 80 άτομα και να τραυματιστούν δεκάδες άλλα.
Δύο αλλεπάλληλες εκρήξεις σε παγιδευμένα με εκρηκτικά οχήματα σημειώθηκαν στην αγορά της Χόρζα, όπου κατοικούν κυρίως σιίτες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περίπου 70 άτομα και να τραυματιστούν 150 ακόμη. Μισή ώρα νωρίτερα ένα πακέτο-βόμβα είχε εκραγεί σε άλλη αγορά της Βαγδάτης, όπου σκοτώθηκαν επιπλέον δέκα άτομα.
Οι εκρήξεις συμπίπτουν με την πρώτη επέτειο, σύμφωνα με το ισλαμικό ημερολόγιο της επίθεσης της 22ας Φεβρουαρίου 2006, στο ιερό για τυς σιίτες τέμενος της Σαμάρα, βόρεια της Βαγδάτης. Η επίθεση αυτή, που διενεργήθηκε από την οργάνωση Αλ Κάιντα στο Ιράκ, αποτέλεσε την έναρξη της αιματοχυσίας μεταξύ σιιτών και σουνιτών.
Επιχειρήσεις στη Μπακούμπα
Εν τω μεταξύ, 12 αντάρτες σκοτώθηκαν στη διάρκεια επιχείρησης των αμερικανικών και ιρακινών δυνάμεων στη Μπακούμπα. Ιρακινός αξιωματούχος ανακοίνωσε τη σύλληψη άλλων 16 ανταρτών.
Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε 10χλμ νότια της πόλης Μπακούμπα, πρωτεύουσας της επαρχίας Ντιγιάλα, όπου οι Αμερικανοί και Ιρακινοί μάχονται επί μήνες για την εξάρθρωση των πυρήνων των ανταρτών.
Ιρακινός αξιωματούχος, μιλώντας ανεπίσημα, δήλωσε ότι δύο από τους νεκρούς είχαν αιγυπτιακά διαβατήρια, ενώ ένας Ιρακινός στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν.
Ταυτόχρονα, περισσότερες από 70 βόμβες εξερράγησαν στην περιοχή.
Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας επιβεβαίωσε πως δύο Γερμανοί αγνοούνται στο Ιράκ για περισσότερο από μία εβδομάδα, ενώ δήλωσε πως «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα της απαγωγής».
Στη Βουλή
Την ίδια ώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες οι Δημοκρατικοί διένειμαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων μη δεσμευτικό ψήφισμα που καταγγέλλει ως αντίθετη προς το εθνικό συμφέρον την απόφαση του Τζορτζ Ο.Μπους για την αποστολή στρατιωτικών ενισχύσεων στο Ιράκ.
Η σχετική συζήτηση αναμένεται να αρχίσει την Πέμπτη με καθένα από τα 435 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων να έχει στη διάθεσή του πέντε λεπτά στο βήμα. Πρόκειται για την πρώτη συζήτηση που θα λάβει χώρα για τον πόλεμο στη Βουλή των Αντιπροσώπων από το Νοέμβριο, οπότε πέρασε υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών.
Η ψηφοφορία προγραμματίζεται για την Παρασκευή. Στη σχετική συζήτηση που έλαβε χώρα προ ημερών στη Γερουσία η «άμυνα» των Ρεπουμπλικανών ήταν αποτελεσματική, όμως στη Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται πως θα υπάρξουν αρκετοί «λιποτάκτες».
Στήνουν νέα αγχόνη
Εν το μεταξύ, ο πρώην αντιπρόεδρος Ταχά Γιασίν Ραμαντάν θα ακολουθήσει τον Σαντάμ Χουσεΐν στην αγχόνη βάσει απόφασης του Ανώτατου Δικαστήριου του Ιράκ, παρά τις εκκλήσεις του ΟΗΕ και διεθνών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων να μην επιβληθεί η εσχάτη των ποινών.
Ο Γιασίν Ραμαντάν καταδικάστηκε το Νοέμβριο του 2006 σε ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη σφαγή 148 σιιτών το 1982 στο Ντουτζάιλ. Εφετείο εισηγήθηκε την μετατροπή της ποινής σε θανάτωση διά απαγχονισμού και παρέπεμψε την υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο για την τελική ετυμηγορία, η οποία και εκδόθηκε τη Δευτέρα.
«Ο Θεός γνωρίζει, δεν έκανα τίποτε κακό» δήλωσε ο Ραμαντάν πριν καταδικαστεί σε θάνατο. Για την ίδια υπόθεση, τη σφαγή στο Ντουτζάιλ, έχει ήδη οδηγηθεί στην αγχόνη ο Σαντάμ Χουσεΐν και δύο συνεργάτες του.
Τη θανατική καταδίκη είχε επιχειρήσει να αποτρέψει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα με 18σέλιδη αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο, στην οποία υπογράμμιζε πως η θανατική καταδίκη είναι παράνομη διότι μπορεί να επιβληθεί μόνο εφόσον η δίκη και η διαδικασία της έφεσης συνάδουν με τα διεθνή πρότυπα.
Η Ύπατη Αρμοστής Λουίζ Αρμπουρ τόνιζε πως στην περίπτωση του Ταχά Γιασίν Ραμαντάν δεν διεξήχθη δίκη στη βάση διεθνών προδιαγραφών και ενδεχόμενη θανατική καταδίκη θα αναλογεί σε «σκληρή, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία» που απαγορεύεται βάσει του διεθνούς δικαίου.
Επισημαίνεται ότι κατά την πρόσφατη δίκη στη Βαγδάτη για τη σφαγή του Ντουτζάιλ δεν

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου