ΤΟΠΙΚΑ

Παραμένουν τα «λουκέτα» στο Πανεπιστήμιο

παραμένουν-τα-λουκέτα-στο-πανεπιστ-851206

«Χάθηκαν» δύο τμήματα για το συντονιστικό φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τα οποία έπειτα από τέσσερις εβδομάδες κατάληψης αποφάσισαν στη διάρκεια χθεσινών γενικών συνελεύσεων να ξεκλειδώσουν τα λουκέτα.
Η διαφορετική προσέγγιση της αποχώρησης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος από δύο φοιτητικές παρατάξεις (ΠΚΣ και ΕΑΑΚ) δημιούργησε «ρήγμα» στις γενικές συνελεύσεις των Παιδαγωγικών Τμημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης και Προσχολικής Εκπαίδευσης. Οι δύο φοιτητικές παρατάξεις δεν κατέβασαν αυτή τη φορά κοινό πλαίσιο δράσης, απόρροια της διαφωνίας τους για το εάν ο «ελιγμός» του ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε την πρώτη νίκη του φοιτητικού κινήματος (ΕΑΑΚ) ή εάν ούτως ή άλλως θα κινούνταν προς αυτή την κατεύθυνση (ΠΚΣ).
Τη διαφωνία εκμεταλλεύτηκε η προσκείμενη στο κυβερνών κόμμα φοιτητική παράταξη (ΔΑΠ-ΝΔΦΚ), με τις ψήφους της οποίας η πλειοψηφία των δύο γενικών συνελεύσεων τάχθηκε κατά της συνέχισης των καταλήψεων.
Οι φοιτητές, που κινητοποιούνται μήνες τώρα κατά της επικείμενης αναθεώρησης του άρθρου 16, κρατούν από χθες και έως την ερχόμενη Τρίτη, κλειστά επτά τουλάχιστον τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο. Άλλα δύο, το Οικονομικών Επιστημών και το Μηχανικών Η/Υ και Δικτύων συνέχιζαν χθες το βράδυ τις γενικές συνελεύσεις και οι αποφάσεις τους δεν είχαν γίνει γνωστές.
Εκτός καταλήψεων –στάση που κρατά από την έναρξη των φοιτητικών κινητοποιήσεων- συνεχίζει να βρίσκεται το τμήμα Ζωϊκής Παραγωγής της Γεωπονικής Σχολής. Από την περασμένη Παρασκευή το δεύτερο τμήμα της Γεωπονικής Σχολής αποφάσισε κατάληψη έως και την ερχόμενη Τρίτη, καθώς και κάθοδο των φοιτητών του την Τετάρτη στην Αθήνα, όπου ομάδα φοιτητών που υποστηρίζεται κυρίως από το ΚΚΕ οργανώνει συλλαλητήριο.
Κλειστά για πέμπτη εβδομάδα θα παραμείνουν, λόγω των καταλήψεων, τα τμήματα Μηχανικών Χωροταξίας, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών και Παιδαγωγικό Ειδικής Αγωγής.
Οι τελευταίοι πέντε φοιτητικοί σύλλογοι εκτός του ότι αποφάσισαν να παρατείνουν τις ημέρες των καταλήψεων, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέο συλλαλητήριο, την ερχόμενη Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Ελευθερίας.
Οι φοιτητές έχουν προγραμματίσει νέες γενικές συνελεύσεις την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου.
Σήμερα, στις 2 μ.μ., στο παραλιακό πανεπιστημιακό συγκρότημα, εκπρόσωποι του συντονιστικού των φοιτητικών συνελεύσεων θα αναφερθούν στις εξελίξεις και στο πρόγραμμα δράσης τους τις επόμενες ημέρες.
Την ίδια ώρα, ενόψει του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου, την ερχόμενη Πέμπτη στο Βόλο, ξεκίνησαν εκ νέου οι συζητήσεις στους χώρους Γυμνασίων και Λυκείων της Μαγνησίας για επαναφορά των «λουκέτων» στα διδακτήρια.
Πάντως, χθες σε κανένα σχολείο οι μαθητές του δεν προχώρησαν σε κατάληψη, όπως ενημέρωνε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.
Για την ερχόμενη Πέμπτη, οι καθηγητές έχουν προαναγγείλει την πρώτη από τις δύο 24ωρες απεργίες διαμαρτυρίας για την αναθεώρηση του άρθρου 16, θέτοντας ταυτόχρονα μια σειρά θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων του κλάδου τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου