ΤΟΠΙΚΑ

Κλείνει τα σύνορα με Ιράν – Συρία το Ιράκ

κλείνει-τα-σύνορα-με-ιράν-συρία-το-ιρ-851206

Η Βαγδάτη ανακοίνωσε χθες ότι κλείνουν προσωρινά τα σύνορα με το Ιράν και τη Συρία, καθώς και ότι θα δοθούν διευρυμένες εξουσίες στο στρατό και την αστυνομία της Βαγδάτης στο πλαίσιο της προσπάθειας να μειωθούν τα κρούσματα βίας στη χώρα.
Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι Αλ Μαλίκι αποφάσισε να κλείσουν τα σύνορα με το Ιράν για 72 ώρες (αν και δεν είπε πότε θα γίνει αυτό). Ο ιρακινός αντιστράτηγος Αμπουντ Γκαμπάρ ανακοίνωσε επίσης ότι θα δοθούν στον στρατό και την αστυνομία της Βαγδάτης διευρυμένες εξουσίες.
Επίσης αποφασίστηκε να επεκταθεί η νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Βαγδάτη. Συγκεκριμένα, η απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα θα ξεκινάει στις 8 το βράδυ (αντί για τις 11 που ξεκινούσε κανονικά) και θα διαρκεί μέχρι τις 6 το πρωί.
Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται εν όψει της σχεδιαζόμενης επιχείρησης «εκκαθάρισης» της Βαγδάτης από τους ενόπλους.
Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγορούν το Ιράν ότι στο έδαφός του βρίσκουν καταφύγιο τρομοκράτες και τη Συρία ότι δεν κάνει αρκετά για να εμποδίσει ενόπλους από το να περάσουν τα σύνορα με το Ιράκ.
Εκρηξη
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι επιθέσεις των ανταρτών στη Βαγδάτη. Τουλάχιστον 18 άτομα σκοτώθηκαν και πάνω από 30 τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένου οχήματος στο χώρο στάθμευσης πανεπιστημίου της ιρακινής πρωτεύουσας.
Σύμφωνα με την αστυνομία το φορτηγάκι εξερράγη σε χώρο στάθμευσης μεταξύ του ιδιωτικού Κολεγίου Οικονομικών Επιστημών και αποθήκης τροφίμων που ανήκει στο υπουργείο Εμπορίου.
Από την ισχυρή έκρηξη καταστράφηκε ένα σπίτι και υπέστησαν ζημιές πολλά άλλα κτίρια.
Οπλα αυστριακής κατασκευής
Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα βρετανικής εφημερίδας, Αμερικανοί στρατιώτες ανακάλυψαν πρόσφατα στο Ιράκ όπλα αυστριακής κατασκευής που είχαν πουληθεί στο Ιράν.
Τα όπλα, σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Telegraph, βρέθηκαν κατά τη διάρκεια επιδρομής εναντίον Ιρακινών ανταρτών στη Βαγδάτη.
Τα 100 περίπου όπλα που εντοπίστηκαν ανήκαν σε μια παρτίδα 800 όπλων τύπου HS50 που πούλησε πέρσι η αυστριακή εταιρία στην Τεχεράνη. Τότε, Λονδίνο και Ουάσινγκτον είχαν καταδικάσει την πώληση των όπλων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου