ΤΟΠΙΚΑ

Ανταλλάγματα ζητά η Βόρεια Κορέα

ανταλλάγματα-ζητά-η-βόρεια-κορέα-851206

Τη δέσμευση να κλείσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Γιονμπιόν ανέλαβε η Βόρειος Κορέα, επιτρέποντας και τους ελέγχους των επιθεωρητών της ΙΑΕΑ. Σε αντάλλαγμα θα λάβει σταδιακά πετρέλαιο, ενώ νέος γύρος συνομιλιών προβλέπεται στις 19 Μαρτίου.
Μετά την ολοκλήρωση ενός ακόμα γύρου συνομιλιών με Κίνα, Ν.Κορέα, Ιαπωνία, Ρωσία και ΗΠΑ, ανακοινώθηκε ότι υπήρξε συμφωνία επτά σημείων.
Η Βόρειος Κορέα θα λάβει ενεργειακή βοήθεια ενός εκατομμυρίου τόνων πετρελαίου, εάν σεβαστεί τη δέσμευση.
Σε περίπτωση που η Πιονγιάνγκ κλείσει τον αντιδραστήρια του Γιονμπιόν σε δυο μήνες, θα λάβει 50.000 τόνους πετρέλαιο.
Οι υπόλοιποι 950 χιλιάδες τόνοι θα δοθούν στη από τη στιγμή που η Πιονγιάνγκ θα έχει απενεργοποιήσει πλήρως τον αντιδραστήρα αυτόν, τον οποίο θα επιθεωρήσει η Διεθνής Υπηρεσαία Ατομικής Ενέργειας.
Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε την εξαμερή συμφωνία «πολύ σημαντικό πρώτο βήμα» προς την αποπυρηνικοποίηση της Βορείου Κορέας. Παράλληλα, προειδοποίησε πως η απειλή διεθνών κυρώσεων παραμένει εφόσον η Πιονγιάνγκ υπαναχωρήσει.
Ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, της χώρας που έχει την προεδρία της ΕΕ, επαίνεσε την συμφωνία αλλά τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό η συμφωνία του Πεκίνου να εφαρμοστεί χωρίς όρους».
Από πλευράς Ιαπωνίας, ο πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε διευκρίνισε πως η χώρα του δεν θα δώσει ενεργειακή βοήθεια στη Βόρειο Κορέα, ωστόσο θα συνεργαστεί με τις υπόλοιπες χώρες στο γενικό πλαίσιο της συμφωνίας.
Ο Αμερικανός απεσταλμένος στο Πεκίνο, βοηθός υπουργός Εξωτερικών, Κρίστοφερ Χιλ εξέφρασε ικανοποίηση για τη σύναψη της συμφωνίας επί των προκαταρκτικών βημάτων της Βορείου Κορέας προς τον αφοπλισμό, σημείωσε πάντως πως πρόκειται μόνο για την αρχή σε μία μακρά διαδικασία.
Ο ίδιος επισήμανε πως θα λυθεί το θέμα των οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Β.Κορέα το 2005 και αφορούν στο «πάγωμα» περίπου 24 εκατομμυρίων δολαρίων κατατεθειμένων σε λογαριασμούς της Πιονγιάνγκ στην τράπεζα Macaus Banco Delta Asia ύστερα από κατηγορίες για ξέπλυμα πλαστών δολαρίων.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν επίσης να προσέλθουν σε διμερείς συνομιλίες με τη Βόρειο Κορέα προς σταδιακή αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων.
«Η Βόρειος Κορέα και οι ΗΠΑ θα αρχίσουν διμερείς συνομιλίες για να επιλύσουν τα προβλήματα αυτά που υπάρχουν και για να αποκαταστήσουν πλήρεις διπλωματικές σχέσεις» αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν που υπογράφουν οι «έξι».
Υπογραμμίζεται ότι η Βόρειος Κορέα συμπεριελήφθη το 2002 από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Ο.Μπους στις χώρες του «άξονα του κακού» μαζί με το Ιράν και το Ιράκ.
Ανάλογες συνομιλίες θα λάβουν χώρα μεταξύ Βορείου Κορέας και Ιαπωνίας

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου