ΤΟΠΙΚΑ

Ηλεκτρονικός Βόλος…

ηλεκτρονικός-βόλος-851206

Με πέντε προτάσεις που αφορούν στην Κοινωνία της Πληροφορίας ο Βόλος αποκτά τις βάσεις για να εξελιχθεί σε μία ηλεκτρονική πόλη.
Πρόκειται για πέντε διαφορετικά προγράμματα που έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, βρίσκονται στη φάση της υλοποίησης και τα οποία παρουσιάστηκαν χθες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο δήμαρχος Βόλου Αλ. Βούλγαρης με τον αντιδήμαρχο Προγραμματισμού κ. Δημ. Δερβένη και τον προϊστάμενο του Τμήματος Πληροφορικής και Μηχανοργάνωσης του Δήμου κ. Νίκο Κοξάνογλου.
Όπως τόνισαν οι κ.κ. Αλέκος Βούλγαρης και Δημ. Δερβένης, με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση πλέον η διακίνηση της κάθε πληροφορίες αλλά και κατ επέκταση η εξυπηρέτηση των πολιτών αναβαθμίζεται.
Με την υλοποίηση των αντίστοιχων προγραμμάτων θα ψηφοποιηθούν όλες οι υπηρεσίες, οι χρήστες του διαδικτύου θα αποκτήσουν γρήγορο internet, θα αναβαθμιστεί το portal του Δήμου Βόλου καθώς θα εμπλουτιστεί δίνοντας τη δυνατότητα της αμφίδρομης, όπως επεσήμανε ο κ. Δημ. Δερβένης, επικοινωνίας , με τον πολίτη για διάφορα σημαντικά θέματα που αφορούν την πόλη αλλά και για τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.
Τα προγράμματα αυτά αφορούν :

– Μητροπολιτικό Δίκτυο Οπτικών Ινών συνολικού προϋπολογισμού 1.480.000,00 ευρώ Βασικός στόχος του έργου είναι η κατασκευή ενός δικτύου αγωγών, οπτικών καλωδίων και οπτικών ινών. Το δίκτυο θα έχει μήκος περίπου 19 χιλιομέτρων και θα διέρχεται από τα βασικά σημεία της πόλης.
Το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2008, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην ολοκλήρωση ελέγχου των δικαιολογητικών του διαγωνισμού που έχει γίνει.
-Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα για την Ηλεκτρ. Εξυπηρέτηση του Πολίτη, συνολικού προϋπολογισμού 230.000,00 ευρώ

. Κάθε αίτημα που θα υποβάλλεται θα παρακολουθείται στην εξέλιξή του, ενώ ο πολίτης που το υπέβαλε θα ενημερώνεται για την πρόοδο του θέματος που ανέφερε. Έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί, πρόκειται να υπογραφεί η σύμβαση και το έργο θα ολοκληρωθεί το αργότερο έως το τέλος του 2007.
– Portal ηλεκτρονικής κυβέρνησης για την εξυπηρέτηση του πολίτη συνολικού προϋπολογισμού 302.987,94 €
Βασικό αντικείμενο του έργου είναι η εγκατάσταση υποστηρικτικού εξοπλισμού σύγχρονων εργαλείων πληροφορικής και ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας σύγχρονης ολοκληρωμένης δικτυακής πύλης (portal) στην οποία θα περιέχονται πληροφορίες για τις δραστηριότητες του Δήμου, πληροφορίες σχετικά με υπηρεσίες του Δήμου προς τους δημότες, τις επιχειρήσεις και τους επισκέπτες, πληροφορίες για την πόλη (π.χ. οδηγός πόλης όπως αθλητικά και πολιτιστικά γεγονότα, σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος), καθώς και ένα σύνολο χρήσιμων εργαλείων για την εξυπηρέτηση του δημότη αλλά και του επισκέπτη του Δήμου.

– Δράσεις δημιουργίας και υποστήριξης γεωγραφικών και χαρτογραφικών συστημάτων συνολικού προϋπολογισμού 345.847,09 €
Σκοπός του έργου είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος από το Δήμο, το οποίο κάνοντας χρήση τεχνολογιών αιχμής, θα αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη εφαρμογών με γεωγραφική διάσταση, οι οποίες θα παρέχουν καινοτόμες υπηρεσίες τόσο στους δημότες όσο και στο προσωπικό του Δήμου.
Το έργο βρίσκεται σε φάση διαγωνισμού και πρόκειται να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τέλος του 2007.

– Περιφερειακό εργαστήριο ψηφιοποίησης τεκμηρίων σχετικών με τη διαμόρφωση των πόλεων και των κοινοτήτων στον Ελλαδικό χώρο.
Προϋπολογισμού 150.000,00 €
Αντικείμενο του έργου είναι η συγκρότηση τριών αυτόνομων ψηφιακών συλλογών:
α. Εικονογραφικού υλικού (φωτογραφίες και slides, χάρτες, αρχιτεκτονικά σχέδια),
β. Παλαίτυπα βιβλία, ελληνικά και ξενόγλωσσα, των ετών 1540-1850,
γ. Πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου Παγασών (Βόλου) των ετών 1882-1954.
Το ψηφιοποιημένο υλικό είναι προσβάσιμο μέσω του web-server που διαθέτει ήδη το ΔΗ.Κ.Ι.. Έγινε αναβάθμιση του υπάρχοντος διαδικτυακού τόπου (www.diki.gr), μετάφραση των πληροφοριών του σε δύο γλώσσες και ανάπτυξη στο διαδίκτυο των θεματικών ευρετηρίων ταξινόμησης των αρχειακών συλλογών.

– «Δημιουργία και Λειτουργία Συστημάτων Διαχείρισης Ψηφιακών Τεχνολογιών με Στόχο την από Απόσταση Εξυπηρέτηση των Πολιτών»
Πρόκειται για την πρόταση που κατάθεσαν 8 Δήμοι στο πλαίσιο πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για υποβολή Πρότυπων Καινοτόμων Σχεδίων Ανάπτυξης που θα αξιοποιηθούν μέσω Συνολικών Επιχορηγήσεων (Global Grants).

-Πρόγραμμα: Κατάρτισης Αιρετών εκπροσώπων Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης στις
Νέες Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Μέσω του προγράμματος αυτού οι αιρετοί της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης όλης της χώρας θα εκπαιδευτούν στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών μέσα από ένα πρόγραμμα που θα υλοποιήσει η ΚΕΔΚΕ και το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το έργο χρηματοδοτείται από την Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού, βρίσκεται στο στάδιο της προκήρυξης και η έναρξή του υπολογίζεται στις αρχές του καλοκαιριού του 2007.

Η εφαρμογή του προγράμματος στην οποία θα συμμετέχει και ο Δήμος Βόλου θα υλοποιηθεί μέσα από:

• 60 Ημερίδες (από μία στην έδρα καθενός από τους 49 νομούς για το σύνολο των αιρετών του νομού και ημερίδες ανά ομάδες δήμων στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης)
• 3 τρίωρες συνεδριάσεις στις αίθουσες των δημοτικών συμβουλίων
• 15ωρη επιμόρφωση των αιρετών (που θα δηλώσουν συμμετοχή) στην χρήση των ΤΠΕ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου