ΤΟΠΙΚΑ

Προηγήθηκαν 11 – 9 οι “γαλάζιοι” Νομάρχες

προηγήθηκαν-11-9-οι-γαλάζιοι-νομάρχε-851206

Με 131 ψήφους, που αναλογούν σε 11 έδρες, οι νομάρχες που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία προηγήθηκαν στις εκλογές που έγιναν χθες για την ανάδειξη νέων οργάνων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Δεύτερο κόμμα ήρθε το ΠΑΣΟΚ με 113 ψήφους και 9 έδρες, τρίτος ο ΣΥΝ με 1 έδρα και 9 ψήφους ενώ το ΚΚΕ έλαβε επτά ψήφους χωρίς καμία έδρα, ενώ υπήρξε και μια άκυρη ψήφος. Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό ποιος συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους.
Ο γραμματέας Αυτοδιοίκησης της ΝΔ, βουλευτής Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής δήλωσε συνεχάρη το συνδυασμό «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ» για «τη μεγάλη νίκη που πέτυχε». Πρόσθεσε ότι «τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης της ΕΝΑΕ στήριξαν καταξιωμένα και άξια στελέχη επιδοκιμάζοντας με τον τρόπο αυτό τους ανθρώπους που αγωνίζονται για την αυτοδιοίκηση» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «μια νέα εποχή θα ανατείλει».
Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το πολιτικό μήνυμα των εκλογών στην ΕΝΑΕ ο κ. Τζαμτζής, απάντησε ότι «η δυναμική της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή επιβεβαιώνεται καθημερινά».
Οι εργασίες της συνέλευσης
Με τις ομιλίες των Προκόπη Παυλόπουλου, Φώφης Γεννηματά, Ιορδάνη Τζαμτζή (ΝΔ), Ευάγγελου Βενιζέλου (ΠΑΣΟΚ), Βέρας Νικολαΐδου (ΚΚΕ) και Δ.Αποστόλου (ΣΥΝ) ξεκίνησαν χθες το πρωί οι εργασίες της ΓΣ της ΕΝΑΕ για την άναδειξη νέου Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου.
Ο υπουργός Εσωτερικών στην ομιλία του τόνισε τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην περιφερειακή ανάπτυξη και την οικονομική αυτοτέλεια των ΝΑ.
Επίσης, ανέφερε ότι μέχρι «τα τέλη του προσεχούς Ιουνίου θα είναι έτοιμος ο νέος Κώδικας για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ο οποίος θα πλαισιώσει αρμονικά τη ρύθμιση των οικονομικών της θεμάτων», ενώ τέλος σημείωσε ότι εγκρίθηκαν περίπου 1.500 θέσεις τακτικού προσωπικού για τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.
Η πρόεδρος της ΕΝΑΕ Φώφη Γεννηματά επισήμανε στην ομιλία της πως η ΝΑ έχει πολλά ακόμη να κατακτήσει και ειδικότερα με τη συμμετοχή της στο Δ ΚΠΣ, μπορεί να προωθήσει τη διαδημοτική και διανομαρχιακή συνεργασία για λύσεις σε καίρια προβλήματα όπως οι συγκοινωνίες, η διαχείριση απορριμμάτων, η χωροταξία και ζητήματα πρόνοιας και κοινωνικής πολιτικής.
Ο κ. Τζαμτζής, υπεύθυνος για θέματα Αυτοδιοίκησης της ΝΔ, υπενθύμισε τους γενικούς άξονες της πολιτικής της ΝΔ για την Αυτοδιοίκηση, όπως «την επίλυση των χρόνιων θεσμικών προβλημάτων της Αυτοδιοίκησης, την οικονομική στήριξη της Αυτοδιοίκησης με την ουσιαστική χρηματοδότησή της, που έχουν ως στόχο την ισόρροπη ανάπτυξή της στις περιφέρειες και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις τοπικές κοινωνίες».
Ο κ. Βενιζέλος εστίασε την ομιλία του στη διαχείριση του Δ ΚΠΣ και στον έμμεσο ρόλο που θα έχει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση σ αυτόν. Αναρωτήθηκε δε: «Μπορεί η ΝΑ να ανεχθεί μια έμμεση συγκέντρωση των αρμοδιοτήτων που αφορούν το Δ ΚΠΣ μέσω των περιβόητων αναπτυξιακών υπερπεριφερειών, που ουσιαστικά μεταφέρουν ξανά την αρμοδιότητα στην πλατεία Συντάγματος, στο κτίριο των κεντρικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών; Προφανώς όχι».
Η κυρία Β.Νικολαΐδου πρότεινε, εκ μέρους του κόμματός της, η ΝΑ «να αποκτήσει τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους, την υλικοτεχνική υποδομή και να αναβαθμιστεί ο ρόλος της, ώστε να συμβάλει ουσιαστικά στην επίλυση προβλημάτων των εργαζομένων για την άνοδο του βιοτικού τους επιπέδου».
Τέλος, ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε στο θέμα των περιφερειαρχών, λέγοντας: «Το κύριο αίτημά μας είναι η αιρετή περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Όμως, μπορούμε και τώρα μέσα από εσωτερική αποκέντρωση στην περιφέρεια, να υπάρξει ένας ουσιαστικός ρόλος της ΝΑ».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου