ΤΟΠΙΚΑ

Οχι στην ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου

οχι-στην-ίδρυση-συνταγματικού-δικαστ-851206

Την αντίθεσή του εξέφρασε χθες με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου κ. Αναστ. Βολιώτης σε ενδεχόμενη ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου επεσήμανε πως «ο διάχυτος έλεγχος της αντισυνταγματικότητας των Νόμων αντιμετωπίστηκε από τη νομολογία ως θεμελιώδης εγγύηση προστασίας του Συντάγματος και των συνταγματικών ελευθεριών και γι’ αυτό πέρασε τις «εξετάσεις» και συνεπώς δεν πρέπει ν’ αλλάξει».
«Είμαι της γνώμης, τονίζει, πως δεν απαιτείται η ίδρυση ενός δικαστηρίου για τα δικαστήρια και πάνω από τα δικαστήρια. Μάλιστα πιστεύω ότι από τη στιγμή που όλοι αγωνιούμε και αποβλέπουμε προς εξυπηρέτηση των πολιτών στην ποθούμενη επιτάχυνση της διαδικασίας στα δικαστήρια, η ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου θα προκαλέσει απίθανες και άνευ λόγου καθυστερήσεις στην εκδίκαση των υποθέσεων».
Ο κ. Βολιώτης ανέφερε πως η ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου θα σημάνει, πέραν των άλλων, συγκεντρωτισμό και αυταρχισμό στο χώρο της Δικαιοσύνης. Σημειώνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει Συνταγματικό Δικαστήριο και ότι η πλειοψηφία των συνταγματολόγων είναι υπέρ του θεσμού των Συνταγματικών Δικαστηρίων, αλλά υπάρχει και η μειοψηφία που εκφράζει την αντίθετη άποψη.
Παρέθεσε δε και την απόφαση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων που έγινε στις Σέρρες, στην ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου στην Ελλάδα.

Εκδήλωση
Αύριο Πέμπτη ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου διοργανώνει ημερίδα για την Πολιτική Δικονομία. Η ημερίδα θα γίνει στην αίθουσα του Πρωτοδικείου, στο Δικαστικό Μέγαρο, στις 12.30 το μεσημέρι με ομιλητές την κ. Καλλιόπη Μακρίδου καθηγήτρια Πολιτικής Δικονομίας της Νομικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που θ’ αναπτύξει το θέμα «Ζητήματα από την Έφεση» και Γεωργ. Διαμαντόπουλο επίκουρο καθηγητή της Πολιτικής Δικονομίας στη Νομική του ΑΠΘ, ο οποίος θ’ αναπτύξει το θέμα «Ανακοπή κατά της εκτέλεσης εκ μέρους του εγγυητή».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου