ΤΟΠΙΚΑ

Παρέμβαση Εισαγγελέα για την τράπεζα Μαρφίν

παρέμβαση-εισαγγελέα-για-την-τράπεζα-851206

Στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Βόλου κ. Αχιλλέα Ζήση προσέφυγαν Βολιώτες επενδυτές του Τραπεζικού Ομίλου Μαρφίν (που περιλαμβάνει την Εγνατία και Λαϊκή Τράπεζα), οι οποίοι με αναφορά που κατέθεσαν, ζητούν την παρέμβασή του. Αφορμή στάθηκαν τα δημοσιεύματα σε εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας, για υπερκερδοφορία του συγκεκριμένου τραπεζικού ομίλου, όχι μόνο από τραπεζικές δραστηριότητες αλλά από καθαρά χρηματοοικονομικές πράξεις.
Όπως επισημαίνουν οι επενδυτές, η Μαρφίν πριν από λίγες ημέρες σε διευκρίνισή της αναφορικά με τα δημοσιεύματα, ανακοίνωσε τα οικονομικά της αποτελέσματα σε δύο νούμερα, ένα με λογιστική βάση (86 εκ. λίρες) και ένα σε pro forma βάση (αφορά το προσύμφωνο αγοράς των δύο τραπεζών Λαϊκή και Εγνατία, συμπεριλαμβανομένων τα κέρδη τους ποσό 229 εκ. λιρών).
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο συγκεκριμένος τραπεζικός όμιλος παρουσιάζει μία αύξηση κερδών σε σχέση με το 2005, που ξεπερνά το 164,17%.
Ηδη ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Βόλου κ. Αχιλλέας Ζήσης, διέταξε την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, την οποία ανέθεσε στην Πταισματοδίκη Βόλου, στην οποία ζητείται να διερευνηθεί αν έχει υπάρξει χειραγώγηση της αγοράς με διάδοση ψευδών ειδήσεων ή παραπλανητικών πληροφοριών ως προς το κρίσιμο μέγεθος των αποτελεσμάτων της τράπεζας, με σκοπό να δημιουργηθεί σύγχυση στο ευρύ επενδυτικό κοινό.
Ακόμη ζητά να διερευνηθεί γιατί η τράπεζα δημοσίευσε μη ελεγμένες καταστάσεις και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό στο Χρηματιστήριο και στην τιμή της μετοχής της.
Παράλληλα ζητείται να διερευνηθεί γιατί στα οικονομικά αποτελέσματα δίδονται δύο νούμερα για κερδοφορία, ένα με λογιστικά δεδομένα και ένα σε pro forma βάση.
Ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Βόλου ζητά ακόμη να διερευνηθεί αν εφαρμόστηκαν ο ίδιες τάξεις για τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, και τέλος πώς εξηγείται η μεγάλη κερδοφορία που παρατηρείται στην τράπεζα Μαρφίν, που είναι νέα στο χώρο σε σχέση με άλλες Τράπεζες στην Ελλάδα.
Κατά την διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης θα κληθούν να καταθέσουν οι διευθυντές και οι υποδιευθυντές των καταστημάτων τραπεζών στο Βόλο, Λαϊκής και Εγνατίας, προκειμένου να δώσουν διευκρινήσεις, ενώ μετά τη συγκέντρωση στοιχείων να διαβιβασθεί η δικογραφία στον εισαγγελέα Εφετών Λάρισας για τις δικές του περαιτέρω ενέργειες.

Το business plan
της Μαρφίν

Ο όμιλος Μarfin Popular Bank ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι αναμένει κέρδη 260 εκατ. ευρώ για το 2006 και υπερδιπλασιασμό τους έως το 2009, βάσει του τριετούς επιχειρηματικού του σχεδίου.
Βάσει του επιχειρηματικού της σχεδίου, έως το 2009 τα καθαρά κέρδη θα ανέλθουν στα 600 εκατ. ευρώ, το σύνολο του ενεργητικού της στα 38,2 δις ευρώ ενώ τα συνολικά της έσοδα στα 1,44 δις ευρώ.
Η λειτουργική και νομική ενοποίησή αναμένεται, σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΜΡΒ να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουνίου του 2007 με έμφαση στις εργασίες λιανικής τραπεζικής.
Ο δείκτης κόστος προς έσοδα αναμένεται να υποχωρήσει από το 50,6% πέρυσι στο 36,5% το 2009, ενώ η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων (ROE) θα ανέλθει από το 15,4% sto 24,1% έως το 2009.
Η επέκταση των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό θα αυξήσει το δίκτυο των υποκαταστημάτων στα 123 έως το 2009, από 53 σήμερα, μέσω αυτόνομης ανάπτυξης και επιλεκτικών εξαγορών.
Οι εργασίες συγχώνευσης των τριών τραπεζών στην Ελλάδα (Εγνατία,
Marfin Bank & Λαϊκή Ελλάς) προχωρούν με ταχύ ρυθμό, ώστε να
ολοκληρωθούν το αργότερο μέχρι τις 30.06.07.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου