ΤΟΠΙΚΑ

Επιτάφιος εις δημόσιον Άνδρα

επιτάφιος-εις-δημόσιον-άνδρα-851206

Η χρησιμότητα των επικηδείων, όταν δεν είναι ως συνήθως παντελώς ανούσιοι, δεν απευθύνεται βεβαίως στους τεθνεώτες. Στους μη έχοντες πλέον ανάγκη τέτοιων ακουσμάτων. Μήτε επαίνων μήτε ψόγων. Οι επικήδειοι λέγονται ή γράφονται για να τους ακούσουν οι απομένοντες.
Ελαφρύ να είναι το χώμα που σκεπάζει τον Γιάννη Βαρθολομαίο, αλλά καθόλου ελαφρές και επιπόλαιες ας είναι οι σκέψεις και οι προβληματισμοί που πρέπει να προκαλέσει το ανάξιο τέλος του. Ιδίως σε όσους μετέχουν στο δημόσιο βίο.
Μερικοί, από… ροζ τηλεοπτικά παράθυρα ή κίτρινα έντυπα, αποδίδουν τα πάντα στη «μοιραία γυναίκα», στην «πέτρα του σκανδάλου που έκλεισε δυο σπίτια» και άλλα παρόμοια -και μεταξύ μας ολίγον φαλλοκρατικά- παραγνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη ιστορία ερωτικού τριγώνου της γειτονιάς. Δεν είναι ο χασάπης της γειτονιάς που τον ξετρέλανε μια πεταχτούλα και χάλασε το σπίτι του.
Ο δημόσιος άνδρας οφείλει να θυμάται ότι πρέπει να προσέχει που βάζει και την υπογραφή του και ό,τι άλλο του έμαθε ο πατέρας του να προσέχει που το βάζει.
Ο δημόσιος άνδρας οφείλει να θυμάται ότι, και αν ακόμη τον κτυπήσει οψίμως η Άνοιξη του έρωτα, το πλέον ηλιθίως επικίνδυνο που μπορεί να κάνει είναι να παραβεί τον κανόνα κατά τον οποίο «δεν λερώνουμε τη φωλιά μας». Δεν μετατρέπουμε τις επαγγελματικές μας σχέσεις σε ερωτικές. Ειδικά όταν το αντικείμενο του έρωτος μας είναι υφισταμένη μας. Δηλαδή άτομο επί τού οποίου ασκούμε εξουσία. Που ενδεχομένως μπορεί να μην έχει γοητευθεί μόνο από τα ωραία μάτια μας, αλλά και από την δύναμη μας. Που μπορεί κάτι να προσδοκά από μας.
Ο δημόσιος άνδρας δεν επιτρέπει να εξαχθεί από κανέναν, ως εκ της συμπεριφοράς του, το συμπέρασμα ότι κατέστησε την υπάλληλο του παλλακίδα και εν συνεχεία ο ίδιος έγινε υποπόδιο των ποδών της. Είτε κάνοντας τα χατίρια της είτε κάνοντας τα στραβά μάτια σε παρεξηγήσιμες δραστηριότητες της.
Και αλίμονο στη χώρα που διοικείται από δημοσίους άνδρες, οι οποίοι έχουν τόσο νιονιό και είναι τόσο ευάλωτοι, ώστε να τους εμφανίζουν οι απολογητές ή οι κριτές τους ως μειράκια που τα ξελόγιασε η «σατανική ερωμένη».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου