ΤΟΠΙΚΑ

Απουσία του ΠΑΣΟΚ συζητούνται οι προτάσεις

απουσία-του-πασοκ-συζητούνται-οι-προτ-851206

Ξεκίνησε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση των προτάσεων για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, προκειμένου να οριστεί για ποιες απ’ αυτές θα κληθεί να αποφασίσει η Βουλή που θα προκύψει μετά τις επόμενες εκλογές.
Για προαναγγελία παραβίασης του Συντάγματος, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, επισημαίνοντας την απουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη συζήτηση.
«Τα άδεια έδρανα, εκφράζουν την πιο κυνική απόπειρα υπονόμευσης, μιας συμφωνημένης πορείας» ανέφερε ο κ. Καραμανλής. «Όλοι γνωρίζουν ότι οι απόντες είχαν συμφωνήσει στην ανάγκη της αναθεώρησης, είχαν καταθέσει τις προτάσεις τους, ορισμένες από τις οποίες αντιμετωπίζονται θετικά. Κορυφαία στελέχη, λίγο πριν την φυγή τους δήλωναν ότι ο διάλογος διεξήχθη θετικά. Όμως την ώρα της Ολομέλειας, απέδειξαν ότι δεν άντεξαν τα εσωκομματικά τους προβλήματα. Επιστράτευσαν, παράδοξους, άστοχους, αντιφατικούς ισχυρισμούς, που το μόνο που κατάφεραν, είναι να χάσουν τα τελευταία υπολείμματα αξιοπιστίας».
«Βλέποντας τα άδεια έδρανα, σκέφτομαι πως είναι κρίμα για τον τόπο, το δημόσιο βίο, την ποιότητα της Δημοκρατίας – κρίμα για τους πολίτες που εκπροσωπούνται, με την απουσία, το κενό και τη φυγή των αντιπροσώπων τους. Είναι κρίμα και για τον ίδιο τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ» παρατήρησε ο Πρωθυπουργός. «Προσωπικές φιλοδοξίες, ανασφάλειες και σκοπιμότητες, ανέτρεψαν τη δέσμευση τους, που ήταν μια στάση ευθύνης και οδήγησαν την αξιωματική αντιπολίτευση σε ένα παρατεταμένο αδιέξοδο».
Ο κ. Καραμανλής, επισκόπησε τις κυριότερες προτάσεις του κόμματός του, δίνοντας έμφαση στο επίμαχο άρθρο 16, για την εισαγωγή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση:
«Ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανέφερε σειρά λόγων που επιβάλλουν αναθεώρηση του 16. Διακηρύσσει πως είναι ξεπερασμένο και αυταρχικό και πνίγει το δημόσιο πανεπιστήμιο. Δεν μπορεί λοιπόν να αποβλέπει στην παράταση της κατάστασης. Ελπίζω ότι στο ΠΑΣΟΚ, ξεπερνώντας τη σύγχυση και εσωκομματική αδυναμία, θα βρουν το δρόμο της ευθύνης» παρατήρησε ο πρόεδρος της ΝΔ. Όσον αφορά δε, τα κόμματα της Αριστεράς, ο κ. Καραμανλής ανέφερε:
«Διαφωνούμε ως προς την εκτίμησή σας για τα πράγματα. Γνωρίζετε τις τάσεις που υπάρχουν για ενιαίο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό χώρο. Είναι καθήκον μας να μην αφήσουμε, άτολμοι και αδρανείς, να επικρατήσουν ντε φάκτο καταστάσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς δημόσιο έλεγχο. Είναι ανάγκη να δώσουμε στην επόμενη Βουλή, τη δυνατότητα διαμόρφωσης ενός ισχυρού πλαισίου που να αποτρέπει κάθε απόπειρα άναρχης δραστηριότητας. Να μπουν αυστηροί κανόνες, αυστηρές προδιαγραφές, τόσο για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, όσο και για τα προσόντα των διδασκόντων, που δεν μπορεί να υπολείπονται από εκείνα των δημοσίων πανεπιστημίων».
Όσο για το άρθρο 24, η συζήτηση του οποίου οδήγησε στην αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από τη διαδικασία, ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως ο στόχος της πρότασης της ΝΔ, είναι «η απόλυτη προστασία των δασών σε συνδυασμό με τη διασφάλιση βιώσιμης περιφερειακής ανάπτυξης», δηλώνοντας ανοικτός για βελτιωτικές παρατηρήσεις.
«Η επόμενη Βουλή θα είναι αναθεωρητική. Αυτά ορίζει το Σύνταγμα και δεν μπορεί να παραβιάζονται από κανέναν. Είναι δικαίωμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προτιμά σε κρίσιμες στιγμές την φυγή και την απουσία, αλλά δεν είναι δικαίωμά της να προαναγγέλλει παραβίαση του Συντάγματος» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καραμανλής.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου