ΤΟΠΙΚΑ

Ολοκληρώνεται η 14η γιορτή κάστανου στο Ξουρίχτι

ολοκληρώνεται-η-14η-γιορτή-κάστανου-στο-672225

Στις 10:30 σήμερα το πρωί θα ανοίξουν τα περίπτερα της γιορτής

Ολοκληρώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο της 14ης Γιορτής Κάστανου, στο Ξουρίχτι. Η γιορτή φιλοξενείται στη θέση Αγιοι Πάντες στο Ξουρίχτι. Ανοιξε τις πύλες της χθες, Σάββατο με μία ημέρα καθυστέρηση σε σχέση με το πρόγραμμα που αρχικώς είχε ανακοινωθεί.

Σήμερα, Κυριακή, τα περίπτερα της γιορτής θα ανοίξουν στις 10:30 το πρωί και το απόγευμα, στις 5:30 θα δοθεί το σήμα της λήξης του τριημέρου εκδηλώσεων.

Η Γιορτή Κάστανου αποτελεί πλέον θεσμό στα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου και πλαισιώνεται από μια σειρά εκδηλώσεων, στο κέντρο των οποίων βρίσκεται το κατεξοχήν προϊόν της περιοχής, το κάστανο.
«Ψήνουμε κάστανα προσφορά των παραγωγών και κερνάμε κρασί…», το ανοιχτό προσκλητήριο σε επισκέπτες από τους παραγωγούς, που στη διάρκεια της γιορτής προσφέρουν δωρεάν τα δύο αυτά προϊόντα.
Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στη διάρκεια των εκδηλώσεων υπάρχει έκθεση τοπικών αγροτικών προϊόντων από τους παραγωγούς, παραδοσιακοί χοροί, ενώ οι επισκέπτες γνωρίζουν την ιστορία του κάστανου και τη διαδικασία παραγωγής του.

Στο Πήλιο ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί στρέφονται τα τελευταία χρόνια στην παραγωγή κάστανου, καθώς το προϊόν έχει μεγάλη δυναμική, με υψηλή ζήτηση σε αγορές του εξωτερικού.
Μάλιστα, οι προοπτικές αύξησης της καλλιέργειας της καστανιάς στη χώρα μας είναι ευοίωνες, σύμφωνα με μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, αφού πρόκειται για ένα είδος ενδημικό, με διπλή χρήση, δενδροκομική και δασοπονική. Η καστανιά παράγει σε ετήσια βάση καρπούς και οι αποδόσεις της μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 200 κιλά ανά δέντρο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου