ΤΟΠΙΚΑ

«Αδειασμα» Πουλάκη σε Χρυσοβελώνη για την απάντηση στον Κ. Γαργάλα

αδειασμα-πουλάκη-σε-χρυσοβελώνη-γι-669833

Ανακοίνωση και από τη δημοτική κίνηση «Μαζί για τον Βόλο»

«Αδειάζει» ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης την Υφ. Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη για την χθεσινή απάντηση που δόθηκε από το γραφείο της στον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο Βόλου, Κώστα Γαργάλα, αναφορικά με δήλωσή του για τις ενέργειες που δεν έγιναν για καταγγελία παρατάξεων των μειοψηφιών για τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου.

Ο κ.Πουλάκης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι “οποιαδήποτε είχα γνώση του περιεχομένου της συγκεκριμένης απάντησης, πριν τη δημοσιοποίησή της” και ότι “στη σχετική απόφαση του πρωθυπουργού και του υπουργού Εσωτερικών και δεν περιλαμβάνουν τα θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης – στην κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη”, ενώ η ενέργειά της να απαντήσει στον κ. Γαργάλα υπαγορεύεται “από την ιδιότητα της τοπικής πολιτεύτριας”.

Αναλυτικά, η δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΥΠ.ΕΣ., Κώστα Πουλάκη:

Επειδή από μερίδα τοπικών ΜΜΕ του Βόλου, αλλά και από πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες της περιοχής γίνεται – υποθέτω από ελλιπή ενημέρωση ως προς τα πραγματικά γεγονότα – αναφορά στο πρόσωπό μου και συνολικά στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, με αφορμή απάντηση που δόθηκε σε καταγγελία δημοτικών συμβούλων των παρατάξεων της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, σχετικά με την συμπεριφορά στελεχών της Δημοτικής Αρχής, οφείλω να διευκρινίσω τα εξής:

– Σε ό,τι με αφορά προσωπικά, όχι μόνο δεν είμαι ο συντάκτης, αλλά ούτε έλαβα ποτέ τη σχετική καταγγελία των δημοτικών συμβούλων του Βόλου ούτε, πολύ περισσότερο, είχα οποιαδήποτε γνώση του περιεχομένου της συγκεκριμένης απάντησης, πριν τη δημοσιοποίησή της.

– Οι καταγγέλλοντες δημοτικοί σύμβουλοι, προφανώς εκ παραδρομής, είχαν αποστείλει την σχετική τους καταγγελία – αναρμοδίως, αφού οι αρμοδιότητές της προσδιορίζονται ρητά στη σχετική απόφαση του πρωθυπουργού και του υπουργού Εσωτερικών και δεν περιλαμβάνουν τα θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης – στην κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη. Εικάζω δε ότι η επιλογή της κ. Υφυπουργού να απαντήσει σε αυτή την καταγγελία υπαγορεύθηκε από την ιδιότητα της τοπικής πολιτεύτριας.

– Σε κάθε περίπτωση, πολιτική του Υπουργείου Εσωτερικών, όπως αποτυπώνεται σε όλες τις νομοθετικές, πολιτικές και διοικητικές πρωτοβουλίες τόσο εμού προσωπικά, όσο και του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών, κ. Αλέξη Χαρίτση, είναι η θωράκιση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η ανάδειξη της δημοκρατικής συμμετοχής μέσα από τους συλλογικούς θεσμούς και λειτουργίες, όπως είναι και οι συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων.

– Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο παρακολουθεί και ελέγχει τις πράξεις, αλλά και τις τυχόν παραλείψεις θεσμικών οργάνων και προσώπων που υπάγονται στην αρμοδιότητά του, με βάση τις διαδικασίες που προκύπτουν από το υπάρχον νομικό και θεσμικό πλαίσιο και με γνώμονα την τήρηση της νομιμότητας και την προάσπιση της ποιότητας της δημοκρατίας.

Ανακοίνωση και από τη δημοτική κίνηση «Μαζί για τον Βόλο»

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή της η δημοτική κίνηση «Μαζί για τον Βόλο» αναφέρει τα εξής:

“Σχετικά με τα θλιβερά περιστατικά που διαδραματίζονται στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου και με αφορμή την απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών προς τον κ.Κ.Γαργάλα, θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας.

Εδώ και καιρό έχουμε θίξει, με σχετική ανακοίνωση, τις πρακτικές της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής. Οι συνεχείς τραμπουκισμοί και οι βωμολοχίες αποτελούν το φύλο συκής μιας Αρχής που επιχειρεί να καλύψει τη γύμνια της! Κορύφωση αυτής της τακτικής ήταν οι συνεχείς διακοπές, ακόμα και η άρνηση χρόνου για τοποθέτηση στους συμβούλους της μειοψηφίας! Μάλλον για τους «gentlemen» της Δημοτικής Αρχής η φίμωση της αντιπολίτευσης αποτελεί ταυτοτικό στοιχείο του πολιτικού της πολιτισμού! Όμως, αυτές οι πρακτικές είναι αναντίστοιχες με ότι προβλέπει ο Κανονισμός του Δημοτικού Συμβουλίου και κατ’ επέκτασιν παράνομες, καθώς ο Κανονισμός είναι νόμος και είτε το θέλουν κάποιοι, είτε όχι, ο νόμος θα εφαρμοστεί!

Γι’ αυτό το λόγο και αφού ξεκίνησε η αποχή μας από τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου αρχές Οκτωβρίου, στις 10 Οκτωβρίου ενημερώσαμε το Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για όσα συμβαίνουν στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να λάβει γνώση και να ασκήσει τον απαραίτητο έλεγχο, αντίστοιχα με τις αρμοδιότητές του. Για λόγους που μόνο αυτός γνωρίζει(αδιαφορία, φοβία, μήπως κάτι άλλο;;) έχουμε φτάσει περίπου στους τρεις μήνες και έχει παρέλθει το χρονικό περιθώριο σύμφωνα με το οποίο όφειλε να πάρει θέση και να απαντήσει εγγράφως, ενημερώνοντας παράλληλα και το Υπουργείο Εσωτερικών, για ένα ζήτημα που αφορά τον έβδομο δήμο της χώρας!

Εμείς από την πλευρά μας, κινούμενοι πάντα στο πλαίσιο των θεσμικών ορίων, θα επανέλθουμε ζητώντας η Αποκεντρωμένη να κάνει τη δουλειά της, αλλά παράλληλα δηλώνουμε ότι επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμη ενέργεια μας από δω και πέρα! Όσον αφορά τον εποπτικό ρόλο του Υπουργείου Εσωτερικών, κατανοούμε τη διατύπωση περί ανεξαρτησίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία πρέπει να γίνεται σεβαστή όπως το νομικό πλαίσιο ορίζει, αλλά θα θέλαμε να διατυπώσουμε ένα ερώτημα: Τι μπορούν να κάνουν οι αιρετοί προκειμένου να διασφαλίζουν τη δημοκρατική λειτουργία ενός συμβουλίου όταν η Αποκεντρωμένη εσκεμμένα(;) δεν κάνει τη δουλειά της; Που να απευθυνθούν; Διότι η Πρωτοχρονιά πέρασε και δεν είναι διαθέσιμος ούτε ο Αϊ Βασίλης!”.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου