ΤΟΠΙΚΑ

Στο αρχείο η υπόθεση για τον θάνατο του Βασίλη Μάγγου

στο-αρχείο-η-υπόθεση-για-τον-θάνατο-του-668475

Η σορός του δεν έφερε κακώσεις από ασκηθείσα σε βάρος του βία – Από «εγκεφαλικό και πνευμονικό οίδημα ο θάνατος, που συνδέεται με χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών»

Αρχειοθετήθηκε από την Εισαγγελία Βόλου η προκαταρκτική εξέταση για τα αίτια θανάτου του 26χρονου από τον Βόλο Βασίλη Μάγγου στο σπίτι του τον Ιούλιο του 2020.

Από την περαιτέρω διενέργεια τοξικολογικών εξετάσεων που έγινε στο πλαίσιο της ιατροδικαστικής εξέτασης για τα ακριβή αίτια θανάτου του άτυχου νέου, «δεν προέκυψε η σορός του να έφερε κακώσεις από ασκηθείσα σε βάρος του βία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης αναφέρει ότι «ο θάνατός του επήλθε από εγκεφαλικό και πνευμονικό οίδημα που συνδέεται με λήψη εξαρτησιογόνων ουσιών».

Εξάλλου, ο πραγματογνώμονας που όρισε η οικογένεια και ήταν παρών στην ιατροδικαστική εξέταση από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, δεν αμφισβήτησε το αποτέλεσμα της νεκροψίας που από την πρώτη στιγμή απέδιδε τον θάνατο του άτυχου νέου σε οξύ πνευμονικό οίδημα.

Ο 26χρονος βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του από την μητέρα του που κάλεσε σε βοήθεια ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Στο σημείο έσπευσε γιατρός του ΕΚΑΒ με δίκυκλη μοτοσικλέτα και διασώστης όμως ο νέος ήταν ήδη νεκρός.

Οι διασώστες του ΕΚΑΒ ήταν που ενημέρωσαν την Αστυνομία για την κατάσταση του 26χρονου και στη συνέχεια επελήφθη η Αστυνομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βασίλης Μάγγος τα ξημερώματα την ημέρα του θανάτου του είχε ατύχημα με το μηχανάκι που οδηγούσε στο κέντρο του Βόλου. Ζευγάρι τον εντόπισε στο οδόστρωμα δίπλα από κάδο απορριμμάτων και κάλεσε σε βοήθεια.

Στο σημείο έσπευσε πλήρωμα ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ που κινητοποιήθηκε άμεσα, όμως, μαρτυρίες αναφέρουν, ότι «ο 26χρονος αρνήθηκε κάθε βοήθεια με επιθετικό τρόπο».

Όταν ανέκτησε πλήρως τις αισθήσεις του, πήρε το μηχανάκι του και πήγε μόνος στο σπίτι του.

Συνεχίζεται η έρευνα για τον καταγγελλόμενο ξυλοδαρμό

Συνεχίζεται η έρευνα για τον καταγγελλόμενο ξυλοδαρμό του Βασίλη Μάγγου ένα μήνα πριν από τον θάνατό του έξω από τα δικαστήρια Βόλου σε διαμαρτυρία.

Αντίγραφα της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης που διατάχθηκε μετά από καταγγελία στον Συνήγορο του Πολίτη και στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν κοινοποιηθεί και στην Εισαγγελία Βόλου.

Ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Στην υπόθεση Β. Μάγγοy γίνεται αναφορά σε ανακοίνωση που εκδόθηκε προχθές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με τίτλο «Μόνο 26 σταχυολογημένα ψέματα, ανακρίβειες, fakenews, μισές αλήθειες και συκοφαντίες από τα άφθονα Δελτία Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την αστυνομική βία, που αναφέρθηκαν και στη συζήτηση στη Βουλή για την αστυνομική βία».

Η ανακοίνωση εκδόθηκε στον απόηχο της συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή με θέμα τη βία, με το υπουργείο να απαντά στη «συστηματική συκοφάντηση της Ελληνικής Αστυνομίας».

Στο 12ο σημείο της μακροσκελούς ανακοίνωσης, με την οποία δίνονται απαντήσεις σε μια σειρά από ζητήματα αναφέρονται τα εξής:

««Όταν τον Ιούνιο κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίου στον Βόλο ο εικοσιεπτάχρονος Βασίλης Μάγγος έπεφτε θύμα ξυλοδαρμού και έναν μήνα μετά άφηνε την τελευταία του πνοή».

Ψέμα: Η σύνδεση του φερόμενου ξυλοδαρμού από την αστυνομία με την επέλευση του θανάτου.

Αλήθεια: Τα μέχρι στιγμής ανακοινωμένα ιατροδικαστικά τεκμήρια δείχνουν ότι σε κάθε περίπτωση ο θάνατος του Β. Μάγγου δεν συνδέεται αιτιωδώς με το καταγγελλόμενο γεγονός. Η έρευνα είναι στα χέρια του Συνηγόρου του Πολίτη. Η ΕΔΕ ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από 8 μήνες (διάστημα ιδιαίτερα σύντομο δεδομένου του πλήθους καταθέσεων ιατρών και εμπειρογνωμόνων). Διαβιβάσθηκε στον Συνήγορο του Πολίτη για τις κατά νόμο ενέργειες του».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου