ΤΟΠΙΚΑ

Οργή εκπαιδευτικών Ειδικών Σχολείων στον Βόλο: «Μας δουλεύουν ψιλό γαζί»

οργή-εκπαιδευτικών-ειδικών-σχολείων-668279

Για τους εμβολιασμούς, που, κατά την υφυπουργό Παιδείας Ζέττα Μακρή, άρχισαν κατά προτεραιότητα στην ειδική αγωγή – Δεκάδες προβλήματα στα ειδικά σχολεία

Την οργισμένη αντίδραση εκπαιδευτικών της ειδικής αγωγής στη Μαγνησία προκάλεσαν χθες οι δηλώσεις της υφυπουργού Παιδείας Ζέττας Μακρή περί «έναρξης κατά προτεραιότητα των εμβολιασμών σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό των ειδικών σχολείων, αλλά και σε μαθητές με τη συναίνεση των γονέων και κηδεμόνων». «Είναι ψέματα. Μας δουλεύουν» αντιδρούν εκπαιδευτικοί, που εξ αρχής ζητούν να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα.

Τα ειδικά σχολεία είναι τα μόνα που παραμένουν από χθες σε λειτουργία διά ζώσης, ενώ όλες οι υπόλοιπες σχολικές μονάδες τελούν σε αναστολή λειτουργίας στο πλαίσιο της εφαρμογής αυστηρών μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Για το θέμα ερωτήθηκε στην εκπομπή «Κοινωνία Ωρα Mega» η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, η οποία υποστήριξε ότι οι τάξεις στα ειδικά σχολεία είναι ολιγομελείς και πως κρίνεται απαραίτητη η συνέχιση της διά ζώσης διδασκαλίας, «γιατί ένας μήνας απομάκρυνσης μπορεί να ισοδυναμεί με έναν χρόνο οπισθοχώρησης στα μαθήματα και τα εργαστήριά τους». Η ίδια μάλιστα τόνισε ότι για τον λόγο αυτό «έχουν ξεκινήσει κατά προτεραιότητα οι εμβολιασμοί σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό και στα παιδιά άνω των 16 ετών με τη συναίνεση των γονέων και κηδεμόνων». «Υπάρχει ανταπόκριση αρκετά ικανοποιητική και θα θέλαμε να την κάνουμε καθολική, καθώς ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός», ανέφερε η κ. Μακρή.

Στο άκουσμα των δηλώσεων της υφυπουργού, τα σχόλια στα social media πήραν φωτιά, με εκπαιδευτικούς να διαψεύδουν. Αναστάτωση επικράτησε και στα ίδια τα σχολεία. «Είναι ψέματα. Μας δουλεύουν. Κανένας εμβολιασμός δεν έχει αρχίσει. Αυτό ζητάμε, αλλά δεν έχει αρχίσει», ανέφερε η διευθύντρια του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Βόλου, Φωτεινή Γρηγορίου.

«Εως και σήμερα (σ.σ. χθες) δεν έχουμε ειδοποιηθεί. Πριν από έναν μήνα μάς είχαν ζητήσει έγγραφο με ονόματα εκπαιδευτικών και μαθητών, που επιθυμούν να εμβολιαστούν και έκτοτε περιμένουμε», είπε από την πλευρά του ο διευθυντής του Ειδικού Ενιαίου Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου Ν. Ιωνίας Κωνσταντίνος Γιάνναρος.

Την έναρξη εμβολιασμών διαψεύδουν και δάσκαλοι στα ειδικά σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Μάλιστα ορισμένοι όπως ανέφεραν στο άκουσμα των δηλώσεων έσπευσαν να τηλεφωνήσουν στον ΕΟΔΥ, ενημερώθηκαν ωστόσο ότι θα πρέπει να περιμένουν.

Παραμένουν τα προβλήματα

Χθες, με την έναρξη ισχύος της απόφασης αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων, τα μόνα σχολικά προαύλια που είχαν «ζωντάνια» ήταν αυτά των ειδικών σχολείων που εξαιρούνται από το μέτρο, όπου όμως τα προβλήματα παραμένουν.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του ΕΝΕΓΥΛ Κωνσταντίνο Γιάνναρο, από το σύνολο των 54 εκπαιδευτικών και ειδικών εκπαιδευτικών, από αύριο στο σχολείο θα βρίσκονται οι 34. Οι υπόλοιποι 20 βγαίνουν σε άδεια ειδικού σκοπού και χθες για να μη διαταραχθεί το πρόγραμμα των μαθητών, ο ίδιος ο διευθυντής τους «παρακάλεσε» να παραμείνουν.

«Από αύριο (σ.σ. σήμερα) θα κάνουμε τετράωρα μαθήματα με βάση το προσωπικό που υπάρχει. Αυτό όπως αντιλαμβάνεται κανείς προκαλεί αναστάτωση στο σχολικό πρόγραμμα και προβληματισμό. Ηδη κάποιοι γονείς μού ανακοίνωσαν ότι θα κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι, ενώ κάποιοι άλλοι δεν θα προλαβαίνουν να έρχονται να παίρνουν τα παιδιά τους με τη λήξη του τετραώρου, οπότε αναγκαστικά θα περιμένουν στο σχολείο», σημείωσε ο κ. Γιάνναρος.

«Αδειες αυτή την εβδομάδα δεν έχουν προγραμματιστεί, ωστόσο από την επόμενη θα προκληθεί πρόβλημα. Το πρόβλημα επίσης παραμένει με τις μετακινήσεις των μαθητών που γίνονται ανά ομάδες παιδιών ακόμη και από διαφορετικά σχολεία. Θέλουμε τα σχολεία μας ανοιχτά, αλλά υπό προϋποθέσεις», ανέφερε η διευθύντρια του ΕΕΕΕΚ Βόλου, Φωτεινή Γρηγορίου.

Η Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας

Σύμφωνα με τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Χαράλαμπο Σταχτέα ακόμη δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τον ακριβή αριθμό αδειών ειδικού σκοπού εξαιτίας των οποίων θα προκύψουν κενά στα ειδικά σχολεία.

«Εμείς θα εφαρμόσουμε παλαιότερη εγκύκλιο και θα προχωρήσουμε στη μετακίνηση καθηγητών ειδικής αγωγής από τα τμήματα ένταξης προς τα ειδικά σχολεία για να καλυφθούν κάποια κενά. Επειδή όμως οι ειδικότητες στα τμήματα ένταξης είναι κυρίως φιλολόγων, μαθηματικών ίσως να χρειαστεί και τα σχολεία να αλλάξουν το πρόγραμμά τους για να ξεπεράσουν τις δυσλειτουργίες», ανέφερε ο κ. Σταχτέας.

Μαζικά τεστ από τον ΕΟΔΥ

Χθες, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ βρέθηκε στο ΕΝΕΓΥΛ προκειμένου να διενεργήσει μαζικά τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές δεδομένου ότι το σχολείο είχε «χτυπηθεί» από κορονοϊό και υπήρχε ανησυχία τόσο από εκπαιδευτικούς, όσο και από γονείς.

Τα τεστ έγιναν και βάσει της ενημέρωσης που είχε ο κ. Γιάνναρος ήταν όλα αρνητικά.

Στο αίτημα του σχολείου για διενέργεια μαζικών τεστ κάθε εβδομάδα, από τον ΕΟΔΥ φαίνεται ότι θα καταβληθεί προσπάθεια για τη διενέργεια τεστ τουλάχιστον μία φορά στις δύο εβδομάδες.

Σημειώνεται ότι χθες, ύστερα από συνεννόηση του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Χαράλαμπου Σταχτέα με το τοπικό παράρτημα του ΕΟΔΥ, το οποίο ανταποκρίθηκε άμεσα, πραγματοποιήθηκε για το προσωπικό στο κτίριο της διεύθυνσης η διενέργεια ελέγχου μέσω rapid tests για τον εντοπισμό ύποπτων για SARS-COV 19 περιστατικών. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι ενημερώθηκαν από τους υπεύθυνους του ΕΟΔΥ μέσω SMS πως τα αποτελέσματα τους ήταν αρνητικά.

«Δεν έχει γίνει ούτε ένα(!) εμβόλιο»

Ανακοινώσεις και διαμαρτυρία αύριο Πέμπτη στο Υπουργείο Παιδείας

Οι δηλώσεις της υφυπουργού για τον δήθεν κατά προτεραιότητα εμβολιασμό εκπαιδευτικών και μαθητών της ειδικής αγωγής προκάλεσαν αντιδράσεις πανελλαδικά σε επίπεδο Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, αλλά και κατά τόπους ΕΛΜΕ.

Στην ανακοίνωσή της η ΔΟΕ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Αποτελεί πρόκληση η προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ., να παρουσιάσει μια εικόνα επίπλαστης κανονικότητας, ώστε να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες που έχει, για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί, με ευθύνη της, στα Ειδικά Σχολεία!

Η εξοργιστική αδιαφορία του Υπουργείου Παιδείας έχει αφήσει, παιδιά και εκπαιδευτικούς, ανοχύρωτους, χωρίς προστασία, στο έλεος της εξέλιξης της πανδημίας! Είναι ντροπή να μιλάει για δήθεν πρόταξη των εκπαιδευτικών της Ειδικής Αγωγής στον εμβολιασμό και ακόμα να μην έχει γίνει ούτε ένα (!) εμβόλιο. Είναι απαράδεκτο ακόμα και τώρα να μη γίνονται μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ μέσα στα Ειδικά Σχολεία. Δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από κανένα αφήγημα περί «ατομικής ευθύνης» η κρατική ανευθυνότητα και αναλγησία ούτε μπορεί η κυβέρνηση να ασκεί μια καθαρά επικοινωνιακή πολιτική κάθε μέρα από τα συστημικά Μ.Μ.Ε.

Όλοι όσοι εργάζονται στα ειδικά σχολεία, όλο το προσωπικό, παιδαγωγικό, επιστημονικό, βοηθητικό και καθαριότητας, στηρίζουν όλο αυτό το διάστημα τα παιδιά με αναπηρία, ακούραστα, με πλήρη συνείδηση του ρόλου τους».

Σημειώνεται ότι αύριο, Πέμπτη, στις 12μ., θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στο Υ.ΠΑΙ.Θ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου