ΑΛΜΥΡΟΣ

Επίσκεψη ενημέρωσης του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Αθ. Μόρα στο Αγρόκτημα του Π.Θ.

επίσκεψη-ενημέρωσης-του-θεματικού-αν-666866

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποίησε την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021 ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών προγραμμάτων -Απασχόλησης –Εμπορίου, Θανάσης Μόρας στο Αγρόκτημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Βελεστίνο.

Αντικείμενο της επίσκεψης ήταν η παρουσίαση των ερευνητικών δράσεων και των αποτελεσμάτων των πιλοτικών εφαρμογών που υλοποιούνται στις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι οποίες περιλαμβάνουν συνολική καλυμμένη έκταση 2500 m2.

Στις σύγχρονες θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις του Π.Θ. υποδέχτηκε τον κ. Μόρα ο Καθηγητής κ. Νικόλαος Κατσούλας, Διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωργικών Κατασκευών και Ελέγχου Περιβάλλοντος του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στη διάρκεια της περιήγησης, παρουσιάστηκαν συστήματα και αυτοματισμοί που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο των ερευνητικών έργων που υλοποιούνται και συγκεκριμένα:
• το σύστημα CascadeHydroponics (CasH), το οποίο αποτελεί έναν τύπο ανοιχτού υδροπονικού συστήματος με επάλληλες (διαδοχικές) καλλιέργειες, στις οποίες οι απορροές των προηγούμενων καλλιεργειών, επαναχρησιμοποιούνται ως εισροές στις επόμενες με σκοπό τη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας χρήσης νερού και λιπασμάτων, τη μείωση του κόστους παραγωγής και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος,
• το ενυδρειοπονικό σύστημα FoodOASIS, ένα καινοτόμο, αειφορικό σύστημα παραγωγής τροφής που συνδυάζει την ιχθυοκαλλιέργεια με την υδροπονική καλλιέργεια φυτών, μέσω ανακύκλωσης νερού μεταξύ των δύο συστημάτων,
• το σύστημα καλλιέργειας μικροφυκών (Algae4Fuel&Aqua) στο οποίο γίνεται αξιοποίηση υγρών αποβλήτων άλλων συστημάτων παραγωγής (βιοντίζελ και βιοαερίου) για την παραγωγή μικροφυκών, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούνται ως συμπληρώματα ιχθυοτροφών

Όπως ενημέρωσε ο Καθηγητής, ο οποίος είναι και ο επικεφαλής-επιστημονικά υπεύθυνος των ερευνητικών έργων που υλοποιούνται στις εγκαταστάσεις αυτές, κοινός στόχος των έργων είναι η βελτιστοποίηση του περιβάλλοντος ανάπτυξης των φυτών, των μικροφυκών και των ψαριών προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η απόδοσή τους, η μείωση των εισροών στα συστήματα παραγωγής και η ελαχιστοποίηση της επίδρασής τους στο περιβάλλον ενσωματώνοντας σε αυτά τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Παράλληλα, η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Γεωργικών Κατασκευών και Ελέγχου Περιβάλλοντος έχει στόχο τόσο τη σύνδεση της ακαδημαϊκής έρευνας με την αγορά όσο και τη διάχυση των αποτελεσμάτων αυτών στις ομάδες στόχους (παραγωγούς, γεωπόνους, εταιρείες του τομέα των θερμοκηπίων κ.α.) αλλά και στο ευρύτερο κοινό, μέσω της δημιουργίας ενός δικτύου συνεργασίας που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα των επιχειρήσεων προς την κατεύθυνση της ορθής γεωργικής πρακτικής και αειφορίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η παρουσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, είναι ιδιαίτερα σημαντική με τη συμμετοχή της σε ευρωπαϊκά προγράμματα διακρατικής συνεργασίας σε κρίσιμους τομείς για την ανάπτυξη, όπως η αγροτική οικονομία, η έρευνα και η καινοτομία, η επιχειρηματικότητα και ο πολιτισμός.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ερευνητικό πρόγραμμα «MED Greenhouses» που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 με τη συμμετοχή 8 εταίρων μεταξύ των οποίων και η Περιφέρεια Θεσσαλίας από 6 χώρες της Μεσογείου (Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Αλβανία, Κύπρος) με στόχο τη βελτίωση των υφιστάμενων συνθηκών καινοτομίας στον αγροτικό τομέα, την ενίσχυση και ενδυνάμωση των συνεργατικών σχηματισμών και δικτύων καινοτομίας στον τομέα της γεωργικής παραγωγής και θερμοκηπίων και την αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που λαμβάνουν επιχορηγήσεις για πράσινη καινοτομία και που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή.

Ο Καθηγητής Νικόλαος Κατσούλας ευχαρίστησε το Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Ευρωπαϊκών προγραμμάτων κ. Αθανάσιο Μόρα για την εποικοδομητική συνεργασία του ΠΘ με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τέθηκαν νέοι στόχοι με σκοπό την ανάδειξη της σημασίας της Γεωπονικής Επιστήμης στην κοινωνία και τη χώρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου