ΤΟΠΙΚΑ

Σχολεία Ειδικής Αγωγής: Εστω και έτσι, αρχίζουν τα εμβόλια…

σχολεία-ειδικής-αγωγής-εστω-και-έτσι-α-666750

Αργά προχθές το βράδυ τα σχολεία παρέλαβαν επείγουσα εγκύκλιο για το άνοιγμα της πλατφόρμας των εμβολιασμών

Τα πρώτα ραντεβού, προκειμένου να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα, από την ερχόμενη εβδομάδα στο εμβολιαστικό κέντρο Βελεστίνου και από τις αρχές Απριλίου, οπότε θα υπάρχουν τα πρώτα διαθέσιμα ραντεβού, στον Βόλο, έκλεισαν χθες το μεσημέρι εκπαιδευτικοί των ειδικών σχολείων και στη Μαγνησία.

Η πλατφόρμα άνοιξε τελικά χθες, μία ημέρα πριν τη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση που έχει προκηρυχθεί για την ειδική αγωγή και μία ημέρα μετά τις τηλεοπτικές δηλώσεις της υφυπουργού Παιδείας Ζέττας Μακρή, η οποία είχε μιλήσει για έναρξη των εμβολιασμών, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι υπάρχει ικανοποιητική ανταπόκριση. Σε ένα 24ωρο επιχειρήθηκαν να μαζευτούν τα ασυμμάζευτα…

Οπως είναι γνωστό, προχθές το πρωί, η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή αναφερόμενη στα σχολεία ειδικής αγωγής που κατ’ εξαίρεση παραμένουν ανοιχτά υποστήριξε ότι «έχουν ξεκινήσει κατά προτεραιότητα οι εμβολιασμοί σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό και στα παιδιά άνω των 16 ετών με τη συναίνεση των γονέων και κηδεμόνων». «Υπάρχει ανταπόκριση αρκετά ικανοποιητική και θα θέλαμε να την κάνουμε καθολική, καθώς ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός», πρόσθεσε η ίδια, προκαλώντας καθολικές αντιδράσεις.

Εκπαιδευτικοί έσπευσαν να διαψεύσουν την υφυπουργό, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει γίνει ούτε ένα(!) εμβόλιο, ενώ με επίσημες ανακοινώσεις τους Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας και κατά τόπους ΕΛΜΕ έκαναν λόγο για επίπλαστη πραγματικότητα από το Υπουργείο Παιδείας.

Οπως είναι γνωστό πριν από έναν μήνα είχαν ζητηθεί από τα σχολεία καταστάσεις με τα στοιχεία εκπαιδευτικών, αλλά και μαθητών ειδικών σχολείων που θα επιθυμούσαν να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα. Εκτοτε δεν υπήρχε καμία άλλη ενημέρωση. Μέχρι και προχθές το βράδυ…

Αργά το βράδυ επείγουσα εγκύκλιος

Οι δηλώσεις περί εμβολιασμών και οι διαψεύσεις που ακολούθησαν έριξαν νερό στον μύλο και αργά προχθές το βράδυ το ένα μετά το άλλο τα σχολεία στη Μαγνησία παραλάμβαναν επείγουσα εγκύκλιο της γ.γ. Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Ειδικής Αγωγής: «Ενημερώνουμε ότι ενεργοποιήθηκε η δυνατότητα της κατά προτεραιότητα ένταξης στο πρόγραμμα της τρέχουσας εμβολιαστικής περιόδου των ενδιαφερομένων οι οποίοι έχουν ήδη καταστεί δικαιούχοι. Κατόπιν αυτού, καλούνται οι γονείς/ κηδεμόνες των μαθητών/τριών (ηλικίας 16 ετών και άνω), οι εκπαιδευτικοί, το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό και το ειδικό βοηθητικό προσωπικό των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης που εκδήλωσαν ενδιαφέρον εμβολιασμού στο Υπουργείο Υγείας να προγραμματίσουν άμεσα ραντεβού στην ιστοσελίδα https://emvolio.gov.gr σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες που επισυνάπτονται».

Ανακοίνωσαν εμβολιασμούς, αλλά το σύστημα τους πετούσε εκτός

Η βιαστική απόφαση ενεργοποίησης των εμβολιασμών για τους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής αποδείχθηκε λίγα λεπτά αργότερα. Όταν εκπαιδευτικοί επιχείρησαν να μπουν στην πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού με βάση την εγκύκλιο που είχαν στα χέρια τους, το σύστημα τους πετούσε εκτός. «Μετά από έλεγχο των στοιχείων σας δεν ανήκετε στην τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο», η απάντηση που εμφανιζόταν στην οθόνη του ηλεκτρονικού τους υπολογιστή έως και χθες το μεσημέρι και εφόσον τα τηλέφωνα σε Υπουργείο Παιδείας και ΕΟΔΥ «έσπασαν» από διαμαρτυρόμενους εκπαιδευτικούς.

Τα πρώτα ραντεβού

Εως και χθες το πρωί εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής δεν μπορούσαν να κλείσουν ραντεβού. Κάποιοι από τις 11 το πρωί και μετά και οι περισσότεροι μετά τις 12 το μεσημέρι κατάφεραν τελικά να γίνουν δεκτοί στην πλατφόρμα και να κλείσουν ραντεβού προκειμένου να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα.

«Τα ραντεβού είναι σχετικά άμεσα. Οσοι δέχθηκαν να εμβολιαστούν στο Βελεστίνο έκλεισαν ραντεβού για την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ όσοι θέλουν να εμβολιαστούν στον Βόλο έχουν κλείσει ραντεβού για τις αρχές Απριλίου», ανέφερε η διευθύντρια του ειδικού δημοτικού σχολείου «Κένταυροι», Αλεξάνδρα Δογκάκη.

«Είναι σημαντικό ότι μπαίνει επιτέλους σε μία σειρά το θέμα των εμβολιασμών. Ως εκπαιδευτικοί σε ειδικά σχολεία είμαστε στην πρώτη γραμμή του πυρός. Καθημερινά παίζουμε με τον κίνδυνο. Απομένει να διευθετηθεί το θέμα των μαθητικών μεταφορών» σχολίασε από την πλευρά του ο διευθυντής του ειδικού σχολείου Αγριάς, Αποστόλης Μιχαλόπουλος.

Κινητοποίηση σήμερα για την ειδική αγωγή

Οπως ήδη είχε προαναγγείλει, για σήμερα Πέμπτη η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας έχει προκηρύξει 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση για την ειδική αγωγή ζητώντας τον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, τη διενέργεια μαζικών τεστ ανά τακτά χρονικά διαστήματα και τη λήψη μέριμνας για την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού.

Στην κινητοποίηση συμμετέχει και η ΕΛΜΕ Μαγνησίας με στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

«Από την πρώτη στιγμή είχαμε ζητήσει να προηγηθεί η ειδική αγωγή στους εμβολιασμούς. Πρόκειται για σχολικές μονάδες που παραμένουν ανοιχτές ενώ το ιικό φορτίο είναι υψηλό. Οι εμβολιασμοί έπρεπε να έχουν γίνει χθες, όχι σήμερα. Οι εκπαιδευτικοί είναι εκτεθειμένοι σε κίνδυνο», ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Αποστόλης Μούσιος.

Στο 0,14% τα κρούσματα σε εκπαιδευτικούς

στη γενική, στο 6,75% στην ειδική αγωγή

Τον υψηλό κίνδυνο που διατρέχουν οι εκπαιδευτικοί της ειδικής αγωγής τεκμηριώνουν και οι αριθμοί.

Από την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων και μέχρι να ξανακλείσουν στα σχολεία της γενικής παιδείας στη Μαγνησία καταγράφηκαν μόλις 2 κρούσματα κορονοϊού σε εκπαιδευτικούς σε σύνολο 1.375.

Αντιθέτως σε σύνολο 74 εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, τα κρούσματα ήταν 5, ποσοστό της τάξης του 6,75%.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου