ΤΟΠΙΚΑ

Ζητά διαχειριστικό έλεγχο ο Δήμος Νοτίου Πηλίου για τα έτη 2010 – 2019

ζητά-διαχειριστικό-έλεγχο-ο-δήμος-νοτ-6631

Χρέη πάνω από 8 εκατ. ευρώ παρέλαβε η δημοτική αρχή – Καταγγελίες αντιπολίτευσης ότι ο Δήμος επιβαρύνεται με νέο δάνειο

Διαχειριστικό έλεγχο στα οικονομικά του Δήμου Νοτίου Πηλίου για την περίοδο 2010 – 2019 ζητεί η δημοτική αρχή, η οποία παρέλαβε χρέη πάνω από 8 εκατ. ευρώ. Ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχάλης Μιτζικός με αίτημά του στα τέλη Ιουνίου προς το Υπουργείο Οικονομικών ζητεί τη συνέχιση του διαχειριστικού ελέγχου και μετά το 2010 στο πλαίσιο της «χρηστής διοίκησης και πλήρους διαφάνειας της λειτουργίας του δήμου».

Σε κατάσταση μάλιστα που επισυνάπτεται η νέα δημοτική αρχή φαίνεται να κληρονόμησε χρέη πάνω από 8 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα: δάνεια ύψους 2.281.361,60 ευρώ, μη τιμολογημένες υποχρεώσεις για τις οποίες δέχεται οχλήσεις ύψους 741.532,16 ευρώ, ανεξόφλητα εντάλματα και τιμολόγια ύψους 1.168.968,30 ευρώ, συμβάσεις εκχωρημένες σε τράπεζες ποσού 195.319,84 ευρώ, ανείσπρακτα μισθώματα 1.931.275,15 ευρώ και για τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις τα δημοτικά ταμεία επιβαρύνονται με ποσό 393.677,48 ευρώ και εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις 1 εκατ. ευρώ.

«Από την πρώτη στιγμή που εκλεχθήκαμε κάναμε σύνθημά μας τη χρηστή διαχείριση. Στο πλαίσιο αυτό ζητούμε να συνεχιστεί ο διαχειριστικός έλεγχος και αν προκύψουν στοιχεία θα τα προσκομίσουμε στον Εισαγγελέα. Ως δημοτική αρχή θέλουμε να κοιτάμε στα μάτια τους συνδημότες μας», ανέφερε ο κ. Μιτζικός.

Νέο δάνειο καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Την ίδια ώρα ωστόσο, την επιβάρυνση του Δήμου Νοτίου Πηλίου με νέο δάνειο για να πληρωθούν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στον Δήμο Νοτίου Πηλίου, Μιλτιάδης Παπαδημητρίου.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Παπαδημητρίου αναφέρει ότι ενημερώθηκε «μέσα από το υπουργείο Εσωτερικών τη χρηματοδότηση για εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δήμου Νοτίου Πηλίου με το ποσό των 1.200.000 ευρώ.

Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού αφορά δανειοδότηση του Δήμου Νοτίου Πηλίου και αποπληρωμή του σε 72 δόσεις με αρχή την 1/01/2022. Όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν είχαν καμία ενημέρωση από την Δημοτική Αρχή το τελευταίο διάστημα για τις προθέσεις τους να χρεώσουν τον δήμο με νέο δάνειο!

Το τελευταίο δάνειο είχε συναφθεί το 2009 από τον τέως δήμαρχο Αφετών Κουτσοφλίνη Θεόδωρο ύψους 1.000.000 ευρώ (ένα εκατομμύριο) περίπου.

Από την σύστασή του ο Δήμος Νοτίου Πηλίου το 2010 αποπλήρωνε τα προηγούμενα δάνεια και τις υποχρεώσεις των τέως δήμων ύψους περίπου 8.000.000,00 (οκτώ εκατομμυρίων ευρώ) χωρίς να χρεώσει τον Δήμο Νοτίου Πηλίου ούτε ένα ευρώ με τη σύναψη καινούργιων δανείων. Καλούμε τον δήμαρχο κ. Μιτζικό, τον αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Παρρησιάδη αλλά και τις όποιες άτυπες επιτροπές της Δημοτικής Αρχής για την διαχείριση των οικονομικών του Δήμου να δώσουν εξηγήσεις για το γεγονός της σύναψης νέου δανείου.

Να δώσουν εξηγήσεις για την οικονομική διαχείρισή τους τον τελευταίο χρόνο και για το πώς απέκτησε ο Δήμος Νοτίου Πηλίου μέσα σε ένα χρόνο, 1.200.000,00 ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις». Όπως ωστόσο επισημαίνει ο κ. Μιτζικός δεν πρόκειται για δάνειο αλλά για επιχορήγηση η οποία μάλιστα θα έρθει προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου