ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτης σε έργο ορόσημο

βολιώτης-σε-έργο-ορόσημο-657515

Ο διακεκριμένος μηχανολόγος – μηχανικός Χαΐμ Πολίτης επικεφαλής της ομάδας, που εργάστηκε για το εμβληματικό κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης

Στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος η «αναγεννημένη» Εθνική Πινακοθήκη, που δέχθηκε, συμβολικά προχθές, παραμονή της Εθνικής Επετείου, την επίσκεψη ξένων ηγετών, που ήρθαν στην Ελλάδα, τιμώντας τη μεγάλη επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Μετά τη ριζική ανακαίνιση του εμβληματικού κτιρίου, που θα εγκαινιαστεί επίσημα σε μεταγενέστερο χρόνο, όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, αποδόθηκε συμβολικά την παραμονή της εθνικής επετείου, σηματοδοτώντας την έναρξη των εορτασμών της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Η ελληνική τέχνη του 19ου και του 20ού αιώνα, που φιλοξενείται στις αίθουσες της νέας Εθνικής Πινακοθήκης, εξελίσσεται παράλληλα με την ιστορία της ελεύθερης Ελλάδας και τη δημιουργία του Ελληνικού κράτους.

Ο Βόλος έχει κάθε λόγο να υπερηφανεύεται, καθώς διευθυντής του έργου αποκατάστασης και επέκτασης του εμβληματικού κτιρίου, επικεφαλής μιας μεγάλης ομάδας μηχανικών και τεχνικών είναι ο μηχανολόγος – μηχανικός Χαΐμ Πολίτης, εργαζόμενος στον Ομιλο Ελλάκτωρ.

Οι ξένοι ηγέτες θαύμασαν την έκθεση που περιλαμβάνει μια σειρά εκπληκτικών έργων, αφιερωμένα στην Ελληνική Επανάσταση, με τον Βολιώτη μηχανολόγο – μηχανικό να υπογραμμίζει ότι «ήταν αναγκαία η επέκταση και ανακαίνιση του κτιρίου, που αποτελεί κηρυγμένο μνημείο της νεότερης ελληνικής αρχιτεκτονικής, προκειμένου να παρουσιαστεί στο κοινό ο πλούτος των έργων που διαθέτει. Το κτίριο είναι, πλέον, σύγχρονο και κατάλληλο για να στεγάσει αυτούς τους θησαυρούς».

Τα εύσημα των ξένων ηγετών απέσπασε το εμβληματικό κτίριο που άλλαξε όψη, εντάσσοντας, μεταξύ άλλων, στους κόλπους του διαδραστική αίθουσα, όπου θα προβάλλονται σε γιγαντοοθόνες τα έργα τέχνης που συνθέτουν τον πλούτο της συλλογής της Εθνικής Πινακοθήκης, με την νέα τεχνολογία να έχει τον πρώτο λόγο.

Εργο πνοής και ζωής

«Περήφανος» δηλώνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Πολίτης για τη συμμετοχή του στην ομάδα που έβαλε τη δημιουργική της σφραγίδα στο κτίριο, ως διευθυντής του έργου αποκατάστασης και επέκτασης της Εθνικής Πινακοθήκης. Ο χώρος διπλασιάστηκε, αποκτώντας σύγχρονη όψη, ενώ διατηρεί, παράλληλα, το μεγαλείο του, ως εμβληματικός χώρος πολιτισμού, όπως επισημαίνει ο ίδιος.

Γέννημα – θρέμμα Βολιώτης, γιος του Ηλία και της Βικτώριας Πολίτη, αποφοίτησε από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, το 2ο Αρρένων Βόλου και μετά την ολοκλήρωση των πανεπιστημιακών σπουδών και της στρατιωτικής του θητείας, μετέβη στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται, διατηρώντας, ωστόσο, ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς με τον Βόλο.

Δεν παραλείπει να επισκέπτεται την γειτονιά όπου μεγάλωσε στην συνοικία Επτά Πλατάνια, τους παιδικούς φίλους, τους συγγενείς, διατηρώντας ζωντανές τις σχολικές αναμνήσεις, από τα χρόνια της νιότης. «Μου λείπουν οι μαθητικές παρέες και το Πήλιο οπωσδήποτε. Υπάρχει μια νοσταλγία πάντα. Ο Βόλος είναι η αγαπημένη μου πόλη. Εκεί μεγαλώσαμε. Πατρίδα είναι η παιδική μας ηλικία», υπογραμμίζει.

Διακεκριμένος επιστήμων

Στη διάρκεια της επαγγελματικής του πορείας, έχει συμμετάσχει σε πολύ σημαντικά έργα, τα οποία ανέλαβε να υλοποιήσει ο όμιλος στον οποίο εργάζεται. Σε νεαρή ηλικία διετέλεσε μηχανικός έργου στη Μονή Λαζαριστών της Θεσσαλονίκης, διευθυντής έργου στη διάρκεια της κατασκευής του εμβληματικού Μεγάρου Μουσικής, στην πλατεία Κλαυθμώνος, την αποκατάσταση του Χημείου Αθηνών και πολλά ακόμη.

Κάθε έργο και ένα σημαντικό κεφάλαιο, με την Εθνική Πινακοθήκη, σπουδαίο έργο της νεώτερης Ελληνικής Αρχιτεκτονικής, να αποτελεί κορυφαία στιγμή. «Η κατασκευή του πρώτου κτιρίου, ανάγεται στη δεκαετία του ’60 και το δεύτερο κτίριο ολοκληρώθηκε στα μέσα του ’70. Εκτός από τον όροφο που προστέθηκε στο κτίριο Β, έχει προστεθεί ένα ολόκληρο κτίριο, το οποίο είναι υπόγειο, και περιλαμβάνει αίθουσες περιοδικών εκθέσεων, ενώ αναμορφώθηκε πλήρως ο περιβάλλων χώρος» επισημαίνει.

Η Εθνική Πινακοθήκη απέκτησε πλέον σύγχρονες προδιαγραφές, διατηρώντας το μεγαλείο που προκαλεί δέος στον επισκέπτη, με τον Βολιώτη μηχανολόγο – μηχανικό να επισημαίνει «είναι από τα πιο σπουδαία έργα στην καριέρα μου και αισθάνομαι πραγματικά υπερήφανος».

Παρά το γεγονός ότι ζει στην Αθήνα από το 1984, εντούτοις, ο Βόλος κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά του. «Διατηρώ επαφές με την πόλη. Ο Βόλος είναι η γενέθλια πόλη που με έχει σημαδέψει. Ποτέ δεν ξεχνιούνται τα παιδικά χρόνια και όταν περπατάω στον Βόλο, νιώθω σαν μικρό παιδί. Αυτή την αίσθηση δεν θα την ξεχάσω ποτέ», υπογραμμίζει.

Κλείνοντας, τονίζει ότι «η Εθνική Πινακοθήκη είναι πολύ σημαντικός χώρος πολιτισμού. Με την ολοκλήρωση του έργου παραδίδεται στη χώρα ένας πολύ μεγάλος χώρος, πλέον, για να παρουσιάζονται στο κοινό οι θησαυροί που απαρτίζουν τις συλλογές του, ελπίζοντας ότι θα τελειώσει γρήγορα η πανδημία και θα μπορέσει ο κόσμος να χαρεί αυτές τις σπουδαίες συλλογές και το κτίριο που είναι πλέον σύγχρονο και κατάλληλο για να στεγάσει αυτούς τους θησαυρούς».

Εκθεση με επετειακό χρώμα

Σημειώνεται ότι η ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες της στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση για τους πρίγκιπα Κάρολο, Μιχαήλ Μισούστιν (Ρώσος πρωθυπουργός), Φλοράνς Παρλί (Γαλλίδα υπουργός Αμυνας) και Νίκο Αναστασιάδη (πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας).

Ο εμβληματικός χώρος άνοιξε προχθές για μια συμβολική ξενάγηση των ηγετών ξένων κρατών που τιμούν την Ελλάδα με την παρουσία τους στην επέτειο των 200 ετών από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821 και αντιπροσωπεύουν τις ξένες δυνάμεις που συμμετείχαν στη νικηφόρα ναυμαχία του Ναυαρίνου κατά του τουρκικού στόλου που έγινε στις 20 Οκτωβρίου του 1827 και υπήρξε καθοριστική για την έκβαση του αγώνα.

Οι υψηλοί προσκεκλημένοι θαύμασαν την έκθεση έργων που στήθηκε στον πρώτο όροφο της Πινακοθήκης και χωρίζεται σε δύο μεγάλες ενότητες: μία με έργα ζωγραφικής με θέμα τον αγώνα της Ανεξαρτησίας και ήρωες της επανάστασης του 1821 και μία με έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, πορτρέτα, τοπιογραφίες, ηθογραφίες, που ανάγονται στον δέκατο ένατο αιώνα.

Η ενότητα των έργων με θέμα τον αγώνα του ’21 είναι επί της ουσίας η επετειακή έκθεση της Πινακοθήκης για τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης ‒ τα έργα θα παραμείνουν συγκεντρωμένα σε αυτή την ενότητα μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με τον ισχύοντα προγραμματισμό, για να παραχωρήσουν στη συνέχεια τη θέση τους στα έργα της μόνιμης συλλογής που προορίζονται για τον ίδιο χώρο, σύμφωνα με τον μουσειολογικό και μουσειογραφικό σχεδιασμό παρουσίασής της.

Η Εθνική Πινακοθήκη θα ανοίξει τις πύλες, στους Ελληνες και στους ξένους επισκέπτες και φιλότεχνους, μόλις το επιτρέψουν τα μέτρα για τη πανδημία, με την περιοδική έκθεση «Το 1821 στη ζωγραφική. Η Ελλάς απαιτεί την ιστορικήν Πινακοθήκην της». Τα έργα της έκθεσης προέρχονται αποκλειστικά από τις ελληνικές και ευρωπαϊκές συλλογές της, με ζωγραφική του 19ου αιώνα. Εκτίθενται κατ’ εξαίρεση δύο πίνακες Ιταλών καλλιτεχνών οι οποίοι ανήκουν στο Ιδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου