ΤΟΠΙΚΑ

Τελευταίο «αντίο» σήμερα σε έναν εξαίρετο αρτοποιό

τελευταίο-αντίο-σήμερα-σε-έναν-εξαί-653975

Θλίψη για την απώλεια ενός υπέροχου επαγγελματία και ανθρώπου

Σε ηλικία 91 ετών έφυγε χθες από τη ζωή ένας από τους πιο παλιούς αρτοποιούς της Νέας Ιωνίας, ο Ιωάννης Τσικριτζής, με αποτέλεσμα το άγγελμα του θανάτου να σκορπίσει απέραντη θλίψη.

Ο Ιωάννης Τσικριτζής ήλκε την καταγωγή του από την Κερασούντα του Πόντου. Γεννήθηκε στο Αγρίνιο και εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στον Βόλο, σε πολύ μικρή ηλικία.

Ηταν απόγονος οικογένειας φουρνάρηδων, καθώς και ο πατέρας του ήταν αρτοποιός και ο παππούς του το ίδιο.

Ο Ιωάννης Τσικριτζής διατηρούσε αρτοποιείο στη Δημοκρατίας, εντούτοις στο διάστημα από το ’41 έως το ’44 ο φούρνος του δεν δούλευε λόγω της κατοχής.

Συνέχισε την εργασία του στον κλάδο μέχρι και το ’46 και στη συνέχεια εξορίστηκε στη Μακρόνησο από το ’47 έως το ‘52 λόγω της αριστερής ιδεολογίας του.

Στη συνέχεια εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις στη Βέροια και εργάστηκε ως λογιστής σε φορτηγά, καθώς ήταν απόφοιτος της Καρτάλειου Σχολής.

Από το ’54 έως και το ’88 εργάστηκε εκ νέου στον φούρνο. Αρχικώς διατηρούσε την επιχείρησή του στη Δημοκρατίας 19 και στην πορεία στη Δημοκρατίας 9 όπου συνέχισε τη λειτουργία του μαγαζιού ο γιος του Κυριάκος.

Το ’88 βγήκε στη σύνταξη, όμως δεν σταμάτησε να πηγαίνει ποτέ στο αρτοποιείο, καθώς αγαπούσε πολύ τον κόσμο και την κοινωνική ζωή.

Συνέχιζε να πηγαίνει στο αρτοποιείο μέχρι και πριν από τρία χρόνια οπότε μετά άρχισε να παρουσιάζει κινητικά προβλήματα.

Η μεγάλη του αγάπη ήταν η Βολιώτικη Χορωδία, που ήταν σύμβουλος στο Διοικητικό Συμβούλιο και πρόεδρος επί δέκα χρόνια. Ακόμη του άρεσε πολύ το διάβασμα.

Η παρέα του ήταν ο μαέστρος Γιώργος Καρυδάκης και ο ποδοσφαιριστής Δημήτρης Κοκκινάκης.

Ηταν παντρεμένος, όμως έχασε τη σύζυγό του, ενώ ο ίδιος ήταν ακόμη σε ηλικία 55 ετών.

Από τον γάμο του απέκτησε δύο παιδιά, τη Μαρία Τσικριτζή που σήμερα είναι νοσηλεύτρια στο ΚΑΠΗ του Δήμου Βόλου και τον Κυριάκο Τσικριτζή που διατηρεί τον φούρνο στη Νέα Ιωνία.

Εως και το τέλος της ζωής του είχε διαύγεια πνεύματος, ενώ είχε έναν ήρεμο θάνατο καθώς «έφυγε» στον ύπνο του.

Η απώλειά του έχει τυλίξει στο πένθος την οικογένειά του και όλους όσοι τον γνώρισαν, καθώς ήταν ιδιαίτερα αγαπητός και βοηθούσε πάντοτε τον κόσμο που είχε ανάγκη.

Συγγενείς και φίλοι θα τον συνοδεύσουν σήμερα Παρασκευή στην τελευταία του κατοικία από τον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας στις 11.00 το πρωί.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου