ΤΟΠΙΚΑ

Φόβος και τρόμος στα σχολεία

φόβος-και-τρόμος-στα-σχολεία-65203

Φόβο και προβληματισμό προκαλούν οι τελευταίες αλλεπάλληλες διαρρήξεις στα σχολεία της πόλης. Μόλις τις τελευταίες εβδομάδες τέσσερα σχολικά συγκροτήματα του Βόλου και της Νέας Ιωνίας, το 4ο Γυμνάσιο – 4ο Λύκειο Βόλου, το 2ο ΕΠΑΛ, το 2ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας και το 9ο Γυμνάσιο Βόλου στο κτήριο Μουρτζούκου, βρέθηκαν στο στόχαστρο άγνωστων διαρρηκτών.

Ο απολογισμός τραγικός. Φωτογραφικές μηχανές, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, εκτυπωτές, κασετόφωνα και είδη κυλικείου, συμπεριλαμβάνονται στη λεία των δραστών, σύμφωνα με τις εκθέσεις των σχολικών μονάδων.

Η φύλαξη των σχολείων βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συνεδρίασης της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Βόλου με μοναδικό θέμα τη λήψη πρόσθετων μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας των 90 συνολικά σχολικών κτηρίων που βρίσκονται στα όρια του ενιαίου Δήμου Βόλου. Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων ζήτησε την πρόσληψη σχολικών φυλάκων σε όλες τις σχολικές μονάδες. Ωστόσο οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι κάτω από τις παρούσες οικονομικές συνθήκες κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο.

Αναπόφευκτα η συζήτηση ανάμεσα στα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας περιστράφηκε γύρω από πιο άμεσα υλοποιήσιμες λύσεις, όπως η τοποθέτηση στα σχολεία συστημάτων συναγερμού που θα λειτουργούν αποτρεπτικά για τους διαρρήκτες ή με την ανάθεση της φύλαξης τους σε εταιρίες σεκιούριτι που τοποθετούν συστήματα συναγερμού, τα οποία σε περίπτωση παραβίασης του σχολείου ειδοποιούν την οικεία αστυνομική αρχή. Η αποκλειστική ευθύνη για το σύστημα που θα επιλεγεί θα είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Διεύθυνσης του κάθε σχολείου ξεχωριστά. Στη συνέχεια ο Δήμος, αφού συγκεντρώσει τα αιτήματα, θα προχωρήσει σε ξεχωριστούς διαγωνισμούς, προκειμένου με τον τρόπο αυτό να εξασφαλιστεί και καλύτερη τιμή.

Εξάλλου σήμερα με αφορμή το κλείσιμο των σχολείων για τις διακοπές των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας θα ενημερώσει τους Διευθυντές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων να λάβουν προληπτικά μέτρα για τον ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό των σχολείων, προκειμένου να αποτραπούν τυχόν νέες διαρρήξεις την περίοδο των εορτών.

Σημειώνεται πως στα σχολεία του Βόλου υπηρετούν 38 σχολικοί φύλακες σε ισάριθμα Γυμνάσια και Λύκεια, οι οποίοι ωστόσο απασχολούνται μόνον κατά την πρωινή και απογευματινή βάρδια, αφού το αίτημα του Δήμου πριν μερικά χρόνια οι σχολικοί φύλακες να απασχολούνται και κατά τις νυκτερινές ώρες δεν εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα συνεπαγόταν επιπλέον επιβαρύνσεις για νυκτερινά και αργίες.

– Εξάλλου σήμερα στις 11 το πρωί πληρώνονται οι 67 σχολικοί τροχονόμοι τα δεδουλευμένα τους για τους μήνες Απρίλιο – Μάιο και Ιούνιο. Σε κάθε μία αντιστοιχεί το ποσό των 347 ευρώ. Επίσης μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα μπουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς τα χρήματα για τις καθαρίστριες που απασχολούνται με σύμβαση

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου