ΤΟΠΙΚΑ

Το Γυμνάσιο Αγριάς τιμά τον γιατρό Γεώργιο Καραμάνη

το-γυμνάσιο-αγριάς-τιμά-τον-γιατρό-γεώ-651848

Με ομόφωνο αίτημα του Συλλόγου Διδασκόντων που ενέκρινε επίσης ομόφωνα η Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Βόλου

Τον Δρακειώτη γιατρό, Γεώργιο Καραμάνη, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στο Σανατόριο, κοντά στα Χάνια του Πηλίου, το οποίο ο ίδιος ίδρυσε και προσέφερε τις ιατρικές υπηρεσίες του σε ασθενείς που προσβάλλονταν από φυματίωση και μαζί την ελπίδα για ζωή, αποφάσισε να τιμήσει το Γυμνάσιο Αγριάς.

Με ομόφωνη απόφαση του συλλόγου διδασκόντων, το Γυμνάσιο Αγριάς υπέβαλλε αίτημα να αποκτήσει το προσωνύμιο «Γεώργιος Καραμάνης». Το αρχικό αίτημα είχε κατατεθεί το 2019, για άγνωστο λόγο όμως δεν προχώρησε και φέτος, εν μέσω μιας σύγχρονης πανδημίας, αυτή του κορονοϊού, το αίτημα του σχολείου επανήλθε πιο επίκαιρο από ποτέ.

Κατατέθηκε στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής η οποία το ενέκρινε ομόφωνα και αναμένει σχετική εισήγηση και από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας πριν το καταθέσει προς τελική έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο.

Με το προσωνύμιο «Γεώργιος Καραμάνης» το Γυμνάσιο Αγριάς επιθυμεί να τιμήσει μια «ηρωική προσωπικότητα, από αυτές που δεν παύουν να συγκινούν σε όλους τους καιρούς, έναν άνθρωπο της ανιδιοτελούς προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο, ένα πρότυπο το οποίο έχουν ανάγκη οι νέοι της εποχής», σύμφωνα με τον φιλόλογο Σπύρο Μηλίνη.

Ο κ. Μηλίνης ήταν εκείνος που ενημέρωσε τον σύλλογο διδασκόντων για τη ζωή και το έργο του Γεωργίου Καραμάνη, ο οποίος προσέφερε τις ιατρικές του υπηρεσίες στη γενέτειρά του, στη Δράκεια, για 13 χρόνια, πολλές φορές ατελώς.

Ο γιατρός Καραμάνης ήταν άνθρωπος με ανοιχτό μυαλό και σκέψη, πρωτοπόρος και αυτό το απέδειξε με την ίδρυση και λειτουργία του Σανατορίου κοντά στα Χάνια του Πηλίου, έργο στο οποίο αφιέρωσε ολοκληρωτικά τη ζωή του.

«Στις αρχές του 20ου αιώνα η πενικιλίνη δεν είχε ανακαλυφθεί και όσοι είχαν την ατυχία να προσβληθούν από τη χρόνια λοιμώδη νόσο της φυματίωσης συχνά τελείωναν τη ζωή τους απομονωμένοι στην ύπαιθρο. Το σανατόριο «Ζωοδόχος Πηγής» που υπήρξε το πρώτο σανατόριο «ύψους» στην Ελλάδα, λειτούργησε για πάνω από μισό αιώνα, δίνοντας ελπίδα και παρέχοντας θεραπεία σε πολλούς ασθενείς. Στη διάρκεια της λειτουργίας του σανατορίου ο γιατρός Γεώργιος Καραμάνης σε μια δύσκολη γεωγραφικά περιοχή και σε μία πολύ πιο δύσκολη ιστορικά εποχή, κατόρθωσε και εφάρμοσε νέες ιατρικές μεθόδους και παγκόσμιες ιατρικές πρωτοπορίες και αντιλήψεις. Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη, από τον Μάιο του 1909 μέχρι το 1962 νοσηλεύτηκαν στο ίδρυμα περίπου 2.500 άτομα, ενώ τα κρεβάτια από 2-3 έφθασαν τα 60», καταγράφεται στα πρακτικά της συνεδρίασης του συλλόγου διδασκόντων του Γυμνασίου Αγριάς.

Σύμφωνα με τον κ. Μηλίνη, «ως προσωπικότητα, ο Γεώργιος Καραμάνης υπήρξε ανιδιοτελής και ολιγαρκής. Τον χαρακτήριζαν ακόμη η σχεδόν «ιεραποστολική» του προσήλωση στο καθήκον, καθώς και η μοναχική, σχεδόν απόκοσμη «ασκητική» και υποδειγματική ζωή του, με αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί «Αγιος του Βουνού». Συγκινητική ήταν η ευγένεια, η συμπάθεια και η στοργικότητά του προς τον πάσχοντα. Η αγάπη αυτή και η αφοσίωση του γιατρού Γεωργίου Καραμάνη προς τους φυματικούς ασθενείς στάθηκε το κίνητρο και το στήριγμα στο έργο του. Μάλιστα, το 1940 έλαβε από το ελληνικό κράτος για τις υπηρεσίες του την ανώτερη τιμητική διάκριση του Αργυρού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικος».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου