ΤΟΠΙΚΑ

Αναβιώνει η σχολή των Κενταύρων σε εκπαιδευτική πρωτοβουλία

αναβιώνει-η-σχολή-των-κενταύρων-σε-εκπ-650700

Ο Δρ. Δημήτριος Μαντές δημιούργησε σχολή στα χνάρια των Κενταύρων

Στα μυθικά χνάρια των Κενταύρων και της αρχαιοελληνικής φιλοσοφίας ιχνηλατεί την γνώση η Σχολή των Κενταύρων που αναβιώνει στο Κατηχώρι με πρωτοβουλία του Δρ. Δημητρίου Μαντέ. Εκπαιδευτικός με μακρά πορεία σε σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, ο συγγραφέας και ερευνητής γλωσσικών κωδίκων, δημιούργησε «ένα βιωματικό σχολείο υπερβατικών και θετικών επιστημών, ενεργειακής προσωπικής ανάπτυξης και αυτογνωσίας» όπως υπογραμμίζει.

Η Σχολή των Κενταύρων ανοίγει τις πύλες της με ιδρυτή τον ίδιο και άλλους αξιόλογους δασκάλους σε υπερβατικά γνωστικά αντικείμενα κατά τα πρότυπα του Κενταύρου Χείρωνα, ενώ αναμένεται να προσελκύσει πολλούς μαθητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, δίνοντας σημαντική ώθηση στην τουριστική και πνευματική ανάπτυξη του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής του Πηλίου.

Ο Δρ. Δημήτριος Μαντές έχει εγκατασταθεί με την οικογένειά του στο Κατηχώρι, με παράλληλο στόχο την δημιουργία του πρώτου Μουσείου κέρινων ομοιωμάτων του Κενταύρου Χείρωνα και των μυθικών προσώπων της εποχής του, σε χώρο που έχει αιτηθεί να του παραχωρήσει ο δήμος Βόλου.

Η Σχολή των Κενταύρων αναβιώνει μετά από χιλιάδες χρόνια κατά το πρότυπο του πρώτου της ιδρυτή και δασκάλου Κενταύρου Χείρωνα.

Τα γνωστικά αντικείμενα που θα αναπτυχθούν, περιλαμβάνουν ποικίλες θεματικές ενότητες όπως: η βιωματική ιστορία των Κενταύρων, το Πήλιο ως χωροχρονική ηλιακή πύλη, η βοτανολογία του Πηλίου στην σύγχρονη ιατρική, η αληθής Αργοναυτική εκστρατεία, ο Κένταυρος Χείρων η ζωή και το έργο του, αλφαβητικοί κώδικες της πύλης του Πηλίου, εισαγωγή στην αρχαία Ελληνική γραμματολογία, ελληνική κοσμογονία, Ομήρου Ηλιάδα και Ομήρου Οδύσσεια, αρχαία μουσικολογία και Ορφικοί ύμνοι, βιωματικοί ενεργειακοί καθαρισμοί τριών επιπέδων, εισαγωγή στον κβαντικό χρόνο, αριθμοσοφία – αριθμομαντία, υπερβατική φιλοσοφία, αρχαίοι κώδικες, εισαγωγή στην αστρονομία και άλλα.

Στα πρότυπα της αρχαιότητας

«Προέρχομαι από τον χώρο της εκπαίδευσης, του Υπουργείου Παιδείας και των σχολείων του εξωτερικού όπου υπηρέτησα» εξηγεί ο ίδιος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και προσθέτει: «Η Σχολή απευθύνεται σε ενήλικες και ανθρώπους που έχουν αρχίσει να ψάχνουν την προσωπική τους ανάπτυξη και αυτογνωσία. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μια φιλοσοφική σχολή στα πρότυπα της αρχαιότητας».

Σύμφωνα με τον ιδρυτή της Σχολής των Κενταύρων πρόκειται για μια δομή που προσφέρει «συμπυκνωμένη γνώση και απευθύνεται σε ενήλικες». Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται απογευματινές ώρες, την Τετάρτη για τους ντόπιους και από Παρασκευή απόγευμα, Σάββατο μέχρι Κυριακή μεσημέρι για τους κατοίκους άλλων περιοχών αλλά και όποιους ακόμη επιθυμούν να τα παρακολουθήσουν.

Η «σχολή φιλοσοφίας και αυτογνωσίας» όπως την χαρακτηρίζει ο ιδρυτής της, φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς σε εκπαιδευτικό, πολιτιστικό αλλά και τουριστικό επίπεδο, δεδομένου ότι θα αυξήσει την επισκεψιμότητα σε περιόδους εκτός τουριστικής σεζόν.

Οπως υπογραμμίζει παράλληλα ο κ. Μαντές «ο Βόλος είναι μια από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας και επέλεξα το Πήλιο ως τόπο διαμονής γιατί βρίσκεται σε μια από τις πλέον ανθηρές πολιτιστικά πόλεις της Ελλάδος και αυτό τιμά και τους κατοίκους του Βόλου και τον δήμαρχό σας» υπογραμμίζει.

Μακρά εκπαιδευτική δράση

Ο Δρ. Δημήτριος Μαντές έχει διδάξει επί τριάντα χρόνια σε δημοτικά σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, αποσπασμένος στο Υπουργείο Εξωτερικών, υπεύθυνος γλώσσας και πολιτισμού, ενώ εργάστηκε πολλά χρόνια και στο Υπουργείο Παιδείας, έχοντας στο ενεργητικό του πολλές διακρίσεις για την προσφορά του στην διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας, από φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Ανέπτυξε ευρεία συγγραφική και ερευνητική δραστηριότητα, με σειρά δημοσιεύσεων και συμμετοχές σε συνέδρια, ημερίδες, σεμινάρια και συλλόγους.

Τον Μάρτιο του 2014 ιδρύει και προεδρεύει στην μη κερδοσκοπική εταιρία «Δελφική ιδέα» με αντικείμενο την πολιτιστική προσφορά, την παρουσίαση θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους ιδρύει τα «Μυρμιδόνεια εν Φθία» με σειρά εκδηλώσεων.

Θεωρεί την επαναφορά των ελληνικών εορτών ως αναπόσπαστο «ελληνικό και ενωτικό μας βίωμα» και υπογραμμίζει σε κάθε ευκαιρία ότι «η επαναφορά των αρχαίων μας εορτών και εθίμων λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος με την ιστορία, την παράδοση, την ενθύμηση, το DNA των Ελλήνων».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου