ΤΟΠΙΚΑ

Η πανδημία πιέζει διασώστες και ασθενοφόρα στον Βόλο

η-πανδημία-πιέζει-διασώστες-και-ασθεν-649194

Τρεις στις πέντε κλήσεις αφορούν σε ασθενείς Covid – 19 και ύποπτα κρούσματα

Ισχυρή πίεση δέχεται το ΕΚΑΒ στον Βόλο και τη Μαγνησία το τελευταίο δεκαπενθήμερο, καθώς η έξαρση της πανδημίας έχει αυξήσει τις διακομιδές ασθενών.

Οι διασώστες είναι σε επιφυλακή όλο το 24ωρο από τον περασμένο Νοέμβριο και το δεύτερο lockdown και βρίσκονται στα όρια της πνευματικής και σωματικής εξάντλησης.

Οπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Μαγνησίας Παναγιώτης Δαρειώτης, η υπηρεσία λειτουργεί στα όρια του «κόκκινου» συναγερμού, ενώ τις τελευταίες μέρες οι περισσότερες διακομιδές , είτε αφορούν στη μεταφορά ασθενών με κορονοϊό στο Αχιλλοπούλειο, είτε σε ύποπτα περιστατικά που αδυνατούν να μετακινηθούν και οι οικείοι τους καλούν ασθενοφόρο για να γίνει διακομιδή.

Υπολογίζεται πως τρείς στις πέντε διακομιδές το τελευταίο 15ήμερο αφορούν αποκλειστικά στην πανδημία. Ανάλογο φόρτο είχαν οι διασώστες την περίοδο της έξαρσης του δεύτερου κύματος, δηλαδή τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Η διαφορά ότι τα περισσότερα από τα κρούσματα που μεταφέρονται τώρα στο Νοσοκομείο, είναι σε καλύτερη κλινική εικόνα, συγκριτικά με την προηγούμενη περίοδο. Ακόμη και όσοι χρειάστηκα να διακομιστούν σ’ άλλα νοσοκομεία, όταν γέμισε η ΜΕΘ κορονοϊού στο Αχιλλοπούλειο, ήταν σε καλύτερη κλινική κατάσταση.

«Βρισκόμαστε σε αυξημένη επιφυλακή 24 ώρες το 24ωρο για να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις αυξημένες διακομιδές των ασθενών», τόνισε και πρόσθεσε πως οι διασώστες εργάζονται υποδειγματικά και έχουν καταφέρει σε πολύ μεγάλο βαθμό να προστατευτούν και να προστατεύσουν από τον κορονοϊό, τηρώντας τα μέτρα αυτοπροστασίας, αλλά και έχοντας εμβολιαστεί.

«Είναι θετικό το γεγονός ότι παρά τα αυξημένα κρούσματα στη Μαγνησία, το ΕΚΑΒ παραμένει θωρακισμένο, καθώς οι διασώστες πηγαίνουν πλέον υποψιασμένοι σε κάθε συμβάν και κατάλληλα εξοπλισμένοι. Είμαστε χωρίς άδειες και ρεπό, κάνουμε υπερπροσπάθεια για να ανταποκριθούμε, αλλά τουλάχιστον νιώθουμε ηθικά ικανοποιημένοι διότι είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας», επισήμανε ο ίδιος.

Το προσωπικό του ΕΚΑΒ στον Βόλο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης από την έναρξη της πανδημίας. Με αυταπάρνηση επιτελεί το καθήκον του μαζί με τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και όλο το υγειονομικό προσωπικό, επιδεικνύοντας κάθε φορά την επιχειρησιακή του ετοιμότητα.

«Φτάσαμε στο πολύ καλό σημείο επιχειρησιακής ετοιμότητας, κάτω από την καθοδήγηση του ενιαίου συντονιστικού κέντρου επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ. Τόσο τα ασθενοφόρα όσο και οι υγειονομικοί σχηματισμοί να μπορούν να λειτουργούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και οι ασθενείς οι οποίοι έχουν νοσήσει από τον ιό ή τα ύποπτα περιστατικά να διακομίζονται με ασφάλεια στους υγειονομικούς σχηματισμούς, αλλά και η αλυσίδα διακομιδής ασθενών με άλλα προβλήματα υγείας να μην διαταραχθεί», σημειώνει επίσης ο κ. Δαρειώτης.

«Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε συμβάν με την πρέπουσα υπευθυνότητα , έτσι ώστε να αποφύγουμε περιστατικά περαιτέρω διάδοσης», καταλήγει ο πρόεδρος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου