ΤΟΠΙΚΑ

Πρωτοβουλίες στην ContiTech από τον Κατρούγκαλο για να επαναλειτουργήσει η ΙΜΑΣ ΑΕ

πρωτοβουλίες-στην-contitech-από-τον-κατρούγκα-64855

Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας στην οποία δεν παρευρέθηκε η εταιρεία

Πρωτοβουλίες παρέμβασης στους Γερμανούς μετόχους της ContiTech αναλαμβάνει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος με στόχο να πειστεί η πολυεθνική και να μην προχωρήσει στο οριστικό λουκέτο του εργοστασίου ΙΜΑΣ Α.Ε. στη Α’ ΒΙΠΕ Βόλου. Παράλληλα θα ζητηθεί το πάγωμα του προγράμματος οικειοθελών αποχωρήσεων που «τρέχει» από την Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή σε μία προσπάθεια να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για να αποτραπεί το κλείσιμο της μονάδας.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Στη συνάντηση στο υπουργείο δεν παρευρέθηκε η εταιρεία, γεγονός που σχολιάστηκε αρνητικά με το υπουργείο να κάνει λόγο για «απαξιωτική συμπεριφορά της διοίκησης της ΙΜΑΣ επειδή δεν παρουσιάστηκε παρότι είχε κληθεί».

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τον υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο και το γ.γ. του υπουργείου Α. Νεφελούδη συμμετείχαν η υφυπουργός υποδομών Μαρ. Χρυσοβελώνη, οι βουλευτές του Νομού Αλ. Μεϊκόπουλος, Κατ. Παπανάτσιου, Μ. Μπαλλής, Χρ. Μπουκώρος και Κων. Στεργίου, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός, από το Ε.Κ.Β. οι Δημ. Βασιλείου και Β. Κουκλουμπέρης καθώς και το σωματείο των εργαζομένων και αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Χημικές Βιομηχανίες.

Εκ μέρους των εκπροσώπων της Μαγνησίας αυτό που ζητήθηκε είναι η παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας στην Πολυεθνική πλέον στη Γερμανία προκειμένου να εκφραστεί η καθολική απαίτηση για αποτροπή του κλεισίματος του εργοστασίου. Το αίτημα θα συνοδεύεται και από την πρόταση για πάγωμα του προγράμματος οικειοθελών αποχωρήσεων μέχρι τέλος της εβδομάδας έτσι ώστε να δοθεί χρόνος στις διαβουλεύσεις και τις συζητήσεις που θα γίνουν προκειμένου να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα και να αλλάξει η απόφαση της προηγούμενης Παρασκευής με την οποία ανακοινώθηκε το οριστικό λουκέτο.

Στις τοποθετήσεις τους, σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι υπογράμμισαν την ανάγκη η ΙΜΑΣ Α.Ε. να συνεχίσει να λειτουργεί στο Βόλο σημειώνοντας ότι η περιοχή δεν αντέχει άλλο πλήγμα αποβιομηχάνισης σε μία περίοδο έντασης της ανεργίας και της υποαπασχόλησης. Εγινε εξάλλου αναλυτική συζήτηση για όλα όσα προηγήθηκαν της ανακοίνωσης του λουκέτου με τους τοπικούς φορείς να δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο γεγονός ότι εν μέσω διαβούλευσης με το προσωπικό η εταιρεία ανακοίνωσε οριστικό λουκέτο. O κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι θα αναλάβει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες για να ακυρωθεί η απόφαση, την οποία χαρακτήρισε εκδικητική ως προς τους εργαζόμενους, ακατανόητη σε ό,τι αφορά τα οικονομικά χαρακτηριστικά της και απόλυτα παράνομη και καταχρηστική αφού έγινε, όπως τονίστηκε, στο μέσο της διαβούλευσης που ποτέ δεν ολοκληρώθηκε και χωρίς καμία προειδοποίηση και ενώ οι εργαζόμενοι προσήλθαν σε συνάντηση για να συμφωνήσουν με τις απαιτήσεις της εταιρείας.

Παράλληλα από το γ.γ. του υπουργείου Α. Νεφελούδη, επισημάνθηκε ότι θα διερευνηθεί με κάθε τρόπο η νομιμότητα της απόφασης της επιχείρησης για ομαδικές απολύσεις όπως αυτό καταγράφεται μέσα από τις εξώδικες δηλώσεις που ήδη αποστέλλονται στο προσωπικό υπογραμμίζοντας, όπως έγραψε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ από την προηγούμενο Σάββατο, ότι «από 11-3- 2016 λύονται οι συμβάσεις εργασίας όλων των εργαζομένων της επιχείρησης».

Το προσχέδιο ανακοίνωσης του υπουργείου Εργασίας

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες το υπουργείο Εργασίας σήμερα αναμένεται να προβεί σε επίσημη ανακοίνωση αναφορικά με τις εξελίξεις στον ΙΜΑΝΤΑ, στηλιτεύοντας τη στάση της ΙΜΑΣ Α.Ε. και ζητώντας την ακύρωση της απόφασης για λουκέτο.

Το υπουργείο αναμένεται να κάνει λόγο για «τελεσίγραφα που δεν είναι καλός σύμβουλος αλλά και για αυθαιρεσία εκ μέρους της εταιρείας που δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από την κυβέρνηση» και θα ζητά και επίσημα την ακύρωση της επιλογής για τις εθελούσιες αποχωρήσεις, καλώντας την εταιρεία να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου με τους εργαζόμενους ώστε να βρεθεί η προσφορότερη λύση για την επαναλειτουργία της επιχείρησης.Τέλος, το υπουργείο θα επαναλάβει ότι απαγορεύει τις ομαδικές απολύσεις και θα ζητήσει από τα αρμόδια όργανα να πάρουν τις σχετικές αποφάσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου