ΤΟΠΙΚΑ

Γεωλόγος σκορπά τον τρόμο, βλέποντας …επώδυνους θανάτους

γεωλόγος-σκορπά-τον-τρόμο-βλέποντας-646961

«Καταδικάστηκαν σε αργό και επώδυνο θάνατο εργάτες και περαστικοί»… «Σκόρπισαν αόρατο θάνατο»… Με βαρύγδουπες εκφράσεις όπως οι παραπάνω, ένας γεωλόγος σπέρνει τον πανικό για ενδεχόμενες επιπτώσεις στην υγεία όσων εργάστηκαν στην κατεδάφιση οικίας με στοιχεία αμιάντου στη Ν. Ιωνία και όσων έτυχε να περνούν από το σημείο, κατηγορώντας το Δήμο Βόλου για «εγκληματική αμέλεια». Με άρθρο που απέστειλε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο υποψήφιος διδάκτορας γεωλογίας στο Α.Π.Θ., Μάρκος Βαξεβανόπουλος τρομοκρατεί κάνοντας χρήση ιατρικής βιβλιογραφίας και φθάνει στο σημείο –χωρίς όπως παραδέχεται να έχει προβεί σε ενδελεχή έρευνα- να συστήσει στους εμπλεκόμενους να ελέγχουν εφεξής το αναπνευστικό τους σύστημα!

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Απαιτείται παρατεταμένη έκθεση στον αμίαντο για να φθάσουμε να μιλάμε για συνέπειες στο αναπνευστικό σύστημα και καρκίνο στον πνεύμονα», αναφέρει χαρακτηριστικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κων. Γουργουλιάνης, προσπαθώντας να κατευνάσει το κλίμα τρομοκρατίας που δημιούργησε στην πόλη το άρθρο ενός γεωλόγου που θέλησε να αναλάβει και ρόλο… γιατρού.

Τιτλοφορώντας το άρθρο του «Ο Δήμος Βόλου μοιράζει αόρατο θάνατο», ο υποψήφιος διδάκτορας γεωλογίας του Α.Π.Θ., Μάρκος Βαξεβανόπουλος, «καταδικάζει» σε… θάνατο από καρκίνο του πνεύμονα, εργάτες και περαστικούς από το σημείο της κατεδάφισης οικείας με στοιχεία αμιάντου. Περιγράφει δε, με γλαφυρό τρόπο την εισχώρηση του αμιάντου στους πνεύμονες, με ίνες που καρφώνονται στον κάτω και άνω λοβό, δημιουργία κυψελιδικής φλεγμονής τους επόμενους μήνες και μετά από χρόνια, δημιουργία καρκινικών μορφών…

Αφορμή αποτέλεσε η κατεδάφιση σπιτιού με στοιχεία αμιάντου στη Ν. Ιωνία, χωρίς όπως υποστηρίζει να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον εργολάβο με ευθύνη του Δήμου Βόλου. Για την κατεδάφιση της λυόμενης οικίας έχουν παρέμβει με ανακοινώσεις τους τόσο η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, μέλος της οποίας είναι και ο κ. Βαξεβανόπουλος, όσο και 12 δημοτικοί σύμβουλοι που προσέφυγαν από κοινού στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και κατέθεσαν μήνυση στην Εισαγγελία.

Μάρκος Βαξεβανόπουλος: «Αυτή η εγκληματική πράξη μπορεί σήμερα να έχει καταδικάσει σε αργό και επώδυνο θάνατο τους εργάτες που συμμετείχαν και δεν έλαβαν τα υποχρεωτικά μέτρα ασφαλείας, καθώς και περαστικούς που ίσως κοντοστάθηκαν να παρατηρήσουν την κατεδάφιση»

Το άρθρο

Στο άρθρο του ο κ. Βαξεβανόπουλος αναφέρει τα εξής:

«Η κατεδάφιση ενός κτηρίου με οικοδομικά στοιχεία που περιέχουν αμίαντο αποτελεί μία σύνθετη διαδικασία στις σύγχρονες κοινωνίες και κάτι απλό στις τριτοκοσμικές. Γιατί;

Εδώ και χιλιάδες χρόνια ο αμίαντος ως υλικό γνώρισε πολλές χρήσεις, από τις οικοδομές έως την κατασκευή πυρίμαχων υλικών. Από τις αρχές του 20ου αιώνα, κυρίως κατά τη χρήση του ως οικοδομικό υλικό και συνήθως αναμεμειγμένο με τσιμέντο παρατηρήθηκαν αρκετά κρούσματα θανάτων από παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος.

Ο αμίαντος είναι μία ινώδης μορφή τριών κυρίως ορυκτών με βάση το πυρίτιο. Ενώ δεν είναι γενικά τοξικός, οι πολύ μικρές του ίνες είναι δυνατό να διαπεράσουν εισπνεόμενες τους αναπνευστικούς αγωγούς και να «καρφωθούν» στον κάτω και άνω λοβό του πνεύμονα. Στους επόμενους μήνες δημιουργείται κυψελιδική φλεγμονή που αργά ή γρήγορα θα προκαλέσει διάφορα αναπνευστικά προβλήματα και μετά από χρόνια καρκινικές μορφές στον πνεύμονα και στον υπεζωκότα.

Σε πολλές περιοχές της χώρας μας υπήρξαν κρούσματα από τη χρήση του αμιάντου, όπως στο Σινδάνι Κοζάνης, όπου υφίστανται χώροι εξόρυξης αυτού του υλικού. Οι κάτοικοι στην περιοχή του Σινδανίου συνήθιζαν να αναμιγνύουν τον αμίαντο με τον ασβέστη για να βάψουν τα τοιχώματα των σπιτιών τους. Δεκάδες κρούσματα καρκίνου του πνεύμονα καταγράφηκαν σε αυτές τις περιοχές. Επίσης, στην εταιρία ΕΛΕΝΙΤ στη Χαλκίδα, όπου παράγονταν υλικά αμιάντου, πάνω από 72 άτομα πέθαναν από καρκίνο και βλάβες στο αναπνευστικό σύστημα.

Η χρήση λοιπόν του αμιάντου έχει απαγορευθεί από τη δεκαετία του 1990 και οι σύγχρονες κοινωνίες έχουν θεσπίσει νόμους και κανόνες απομάκρυνσης αυτού του υλικού από οικοδομές, σωληνώσεις και όπου αλλού έχει χρησιμοποιηθεί. Στην Ελλάδα υπάρχει σειρά νόμων και οδηγιών για την απομάκρυνση του αμιάντου με κυριότερες την 8243/1113/91 και την Υ.Α. 21017/84/2009.

Δυστυχώς ο Δήμος Βόλου στην περιοχή της Νέας Ιωνίας και συγκεκριμένα στη διασταύρωση των οδών Κυρίλλου και Μικράς Ασίας κατεδάφισε οικία που περιείχε οικοδομικά στοιχεία με αμίαντο, χωρίς να λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Αυτή η εγκληματική πράξη μπορεί σήμερα να έχει καταδικάσει σε αργό και επώδυνο θάνατο τους εργάτες που συμμετείχαν και δεν έλαβαν τα υποχρεωτικά μέτρα ασφαλείας, καθώς και περαστικούς που ίσως κοντοστάθηκαν να παρατηρήσουν την κατεδάφιση. Το τραγικό της υπόθεσης, πέρα από το μεμπτό στην ανάθεση της κατεδάφισης και άλλες διοικητικές παραβάσεις που καταμαρτυρούνται, είναι ότι μέχρι και σήμερα υπάρχουν στοιχεία αμιάντου στο χώμα όπου έλαβε χώρα η κατεδάφιση.

Κανονικά θα έπρεπε ειδικευμένο συνεργείο με στολές προστασίας και ειδική μεθοδολογία να απομακρύνει τα στοιχεία που περιείχαν αμίαντο κάτι όμως που κοστίζει σε χρόνο και χρήμα. Τι αξία έχει άραγε η ζωή ενός ανθρώπου για το Δήμο Βόλου και μοίρασε έτσι αόρατο θάνατο στην περιοχή; Γιατί ένα ιδιώτης να μην πάρει το κακό παράδειγμα και να ακολουθήσει την ίδια οδό στο μέλλον;

Δυστυχώς το ήθος των αρχόντων βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με το ήθος και τις πράξεις των αρχομένων. Είναι καιρός να το βελτιώσουμε…».

Ιατρικές συμβουλές

Με αφορμή το άρθρο, ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε με τον κ. Βαξεβανόπουλο, αναζητώντας στοιχεία της έρευνας που να πιστοποιούν τα όσα ισχυρίζεται στο άρθρο του.

«Δυστυχώς όχι, δεν έχει γίνει ενδελεχή έρευνα», απαντώντας σε ερώτημα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ αν ερεύνησε πόσες ίνες αμιάντου ανά τετραγωνικό μέτρο απελευθερώθηκαν με την κατεδάφιση της οικείας ή τι είδους αμίαντος απομακρύνθηκε.

Συνέχισε όμως να υποστηρίζει ότι οι εργασίες ήταν επικίνδυνες και έγιναν από μη ειδικό συνεργείο που «αντί να αποξηλώσει, κατεδάφισε τον αμίαντο». «Επιδημιολογικές μελέτες απαγορεύουν την επαφή με αμίαντο», υποστήριξε ενώ έδωσε και ιατρικές συμβουλές: «εγώ αν ήμουν στη θέση των εργαζομένων θα έκανα έλεγχο στους πνεύμονές μου. Εφεξής θα πρέπει να ελέγχουν συχνά το αναπνευστικό τους σύστημα», υποστήριξε.

Κων. Γουργουλιάνης: «Πρόκειται για ημιμάθειες. Αν θέλετε κάτι από μένα κρατήστε αυτό: απαιτείται έκθεση πολλών ετών, παρατεταμένη, σε αμίαντο για να υπάρξουν συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία»

Ο Κων. Γουργουλιάνης

Κατηγορηματικός απέναντι στην τρομοκράτηση εργαζομένων και πολιτών που επιχειρείται μέσω του συγκεκριμένου άρθρου, ήταν ο πρόεδρος της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, καθηγητής Κων. Γουργουλιάνης.

«Μη με βάζετε στη διαδικασία να απαντώ σε παράλογα πράγματα. Πρόκειται για ημιμάθειες. Αν θέλετε κάτι από μένα κρατήστε αυτό: απαιτείται έκθεση πολλών ετών, παρατεταμένη, σε αμίαντο για να υπάρξουν συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία. Ο καρκίνος του μεσοθηλιώματος που σχετίζεται με τον καρκίνο του πνεύματος, χρειάζεται 20 χρόνια έκθεσης σε αμίαντο. Αν η έκθεση είναι στιγμιαία δεν μπορεί κανείς να βγάλει συμπεράσματα. Εάν δεν ξέρουμε πόσες ίνες απελευθερώθηκαν ανά τετραγωνικό μέτρο, τι είδους αμίαντο περιείχε η κατασκευή, είναι επιπόλαιο να πούμε οτιδήποτε», τόνισε ο κ. Γουργουλιάνης, αρνούμενος να σχολιάσει τις ιατρικές συμβουλές που παρείχε ο υποψήφιος διδάκτορας γεωλογίας περί αναγκαιότητας συχνών ελέγχων στο αναπνευστικό σύστημα όσων ήταν παρόντες στις εργασίες κατεδάφισης.

Τάσος Καπουρνιώτης: «Είμαι σίγουρος πως η περίπτωση αυτή της παράγκας της Ν. Ιωνίας θα είχε περάσει στα αζήτητα όπως τόσα άλλα άλλωστε, αν δεν υπήρχε πολιτική αντιπαλότητα και αυτό είναι που στραβώνει»

«Υποκρισία εξ αμιάντου»

Με άρθρο του επίσης στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, παρεμβαίνει και ο αρχιτέκτονας Τάσος Καπουρνιώτης. Μιλά για «υποκρισία εξ αμιάντου» και αναφέρει:

«Διάβασα τις απόψεις – παρατηρήσεις – κατηγόριες του Διδάκτορος Γεωλογίας του Α.Π.Θ. Μάρκου Βαξεβανόπουλου, για την κατεδάφιση και απομάκρυνση των μπαζών, της γνωστής παράγκας στην Ν. Ιωνία.

Σωστός σε όλα που αναφέρει, καθυστερημένα όμως και το βασικότερο όχι με δίκαιες αγαθές προθέσεις.

Σκοπός του σαν ειδικός επί του θέματος αμίαντος, θα έπρεπε να είναι η πρόβλεψη και προστασία, όχι η εκ των υστέρων κριτική και καταγγελία.

Σαν μηχανικός είμαι σε θέση μετά από όλα αυτά τα χρόνια στην οικοδομή, αλλά και με ότι συμβαίνει σήμερα, να αναφέρω πάρα πολλά παραδείγματα ύπαρξης του αμιάντου ανάμεσά μας.

Ο αμίαντος έχει ενοχοποιηθεί αλλά το θέμα είναι τι γίνεται για την παντελή απομάκρυνσή του, γιατί και η παρουσία του και μόνο βλάπτει.

Είμαι σίγουρος πως η περίπτωση αυτή της παράγκας της Ν. Ιωνίας θα είχε περάσει στα αζήτητα όπως τόσα άλλα άλλωστε, αν δεν υπήρχε πολιτική αντιπαλότητα και αυτό είναι που στραβώνει……

Όλοι αυτοί ιδίως οι επιστήμονες, που κόπτονται για το συγκεκριμένο γεγονός, καλά θα κάνουν να ενημερώσουν, να επισημάνουν, να απαριθμήσουν την ύπαρξη αμιάντου, να κάνουν τις προτάσεις τους για την απομάκρυνσή του.

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια που ένα τεράστιο κτίριο Ε= 3,80 μ.τ. στο κέντρο της πόλης, με περιμετρική επιφάνεια 500 μ.τ. κατασκευασμένη αποκλειστικά από πλάκες ΕΛΕΝΙΤ, κατεδαφίστηκε βίαια από την τότε Δημοτική Αρχή.

Για μέρες οι εργαζόμενοι αλλά και όλη η γύρω περιοχή ανέπνεε αμίαντο.

Το ξέρω γιατί το κτίριο ήταν εκείνο που στέγαζε τον πολυχώρο διασκέδασης «Τετράγωνο» μια επιχείρηση δική μου.

Πολλοί λοιπόν από τους κατήγορους σήμερα, ανήκαν στην τότε Δημοτική Αρχή.

Είναι θράσος ίσως άγνοια σήμερα να θίγονται, δήθεν και να παρασύρουν και επιστήμονες».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου