ΤΟΠΙΚΑ

Νέες αιτήσεις για επανασυνδέσεις ρεύματος σε νοικοκυριά στον Βόλο

νέες-αιτήσεις-για-επανασυνδέσεις-ρεύ-641729

Νέα ευκαιρία να επανασυνδεθούν με το δίκτυο της ΔΕΗ δίνεται σε δεκάδες νοικοκυριά του Δήμου Βόλου, που ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα λόγω οφειλών. Κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 18 Ιανουαρίου επεκτείνει έως τις 31 Οκτωβρίου το χρονικό όριο στο οποίο θα πρέπει να έχει γίνει αποσύνδεση από το δίκτυο του ηλεκτρικού ρεύματος, προκειμένου να λάβουν οι δικαιούχοι το ειδικό βοήθημα επανασύνδεσης.

Οπως είναι γνωστό, στις αρχές του 2018 δημιουργήθηκε ειδικός λογαριασμός για την παροχή εφάπαξ βοηθήματος επανασύνδεσης με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας σε οικονομικά ασθενέστερους καταναλωτές. Η αρμοδιότητα εξέτασης των αιτημάτων από καταναλωτές που αναγκάστηκαν να ζουν στο σκοτάδι λόγω οφειλών εκχωρήθηκε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα σε επιτροπές που συστήνονται με απόφαση του δημάρχου και αποτελούνται από εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής, του ΔΕΔΔΗΕ και του προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας. Μία τέτοια επιτροπή ενεργοποιήθηκε και σε επίπεδο Δήμου Βόλου.

Εντός του 2018 ο ειδικός λογαριασμός εξασφάλισε την επανασύνδεση με το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος περισσότερων από 4.000 ευάλωτων νοικοκυριών, καταβάλλοντας πάνω από 15 εκατ. ευρώ. Στον Δήμο Βόλου έχουν ήδη εξεταστεί περί τις 100 αιτήσεις (για διακοπές ρεύματος αρχικά έως τέλος Ιουνίου και στη συνέχεια με την πρώτη επέκταση έως 21 Σεπτεμβρίου) και έχουν εγκριθεί οι 60. Τα φώτα άναψαν εκ νέου σε 60 νοικοκυριά αν και 25 από αυτά έως μέσα Δεκεμβρίου δεν μπορούσαν να πάρουν το ειδικό βοήθημα και να επανασυνδεθούν με το δίκτυο της ΔΕΗ επειδή είχε… στερέψει ο εθνικός κουμπαράς. Τα χρήματα βρέθηκαν για τις συνολικά 650 εγκεκριμένες αιτήσεις που ήταν σε εκκρεμότητα και επιπλέον το πρόγραμμα επεκτάθηκε.

Η επέκταση του προγράμματος έως 31 Οκτωβρίου έφερε και νέους δικαιούχους στο κατώφλι του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Βόλου, που κατέθεσαν περί τις 35 νέες αιτήσεις για να καταφέρουν να επανασυνδεθούν με το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος. «Η κίνηση είναι καθημερινή και συνεχής στο Κέντρο Κοινότητας, από πολίτες που τους έχουν κόψει το ρεύμα και απευθύνονται σε εμάς ρωτώντας για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται ή για να καταθέσουν τις αιτήσεις τους», ανέφερε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας Δέσποινα Κότογλου.

Από σήμερα Δευτέρα θα συνεδριάσει εκ νέου η τριμερής επιτροπή για την εξέταση των νέων αιτήσεων, ενώ θα επανεξεταστούν και οι 40 προηγούμενες που είχαν απορριφθεί επειδή η διακοπή ρεύματος είχε γίνει μετά τις 21 Σεπτεμβρίου. «Κάποιοι από αυτούς μπορεί να βρίσκονται εντός της νέας προθεσμίας και να καταφέρουν να πάρουν το ειδικό βοήθημα», σημείωσε η κ. Κότογλου.

Υπενθυμίζεται ότι σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις εγκρίνεται ειδικό βοήθημα, το ποσό του οποίου καθορίζεται αναλόγως του ύψους της συνολικής οφειλής των καταναλωτών προς τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι καταναλωτές εντάσσονται σε πρόγραμμα διακανονισμού και το εναπομείναν ποσό εξοφλείται από τους ίδιους σε άτοκες μηνιαίες δόσεις. Για συνολικές οφειλές έως 6.000 ευρώ καταβάλλεται εφάπαξ το σύνολο της οφειλής, για συνολικές οφειλές άνω των 6.000 ευρώ και έως 9.000 ευρώ καταβάλλεται εφάπαξ το 75% της οφειλής, για συνολικές οφειλές άνω των 9.000 ευρώ και έως 12.000 ευρώ καταβάλλεται εφάπαξ το 50% της οφειλής και για συνολικές οφειλές άνω των 12.000 ευρώ καταβάλλεται εφάπαξ το 30% της οφειλής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου