ΤΟΠΙΚΑ

Οραμα μέσα στη φυλακή. Καινοτόμο πρόγραμμα με υπογραφή Βολιώτισσας

οραμα-μέσα-στη-φυλακή-καινοτόμο-πρόγρ-641525

Ανοδική πορεία ακολουθεί στο πεδίο της μουσικής η Βολιώτισσα ερμηνεύτρια Βασιλική Καρακώστα, η οποία έχει πάντα το βλέμμα στραμμένο στον άνθρωπο και την κατεύθυνση της κοινωνικής αλληλεγγύης. Η ευαισθητοποιημένη δημιουργός εμπνεύστηκε το καινοτόμο πρόγραμμα «V-ision in Prison», το οποίο δίνει στην κυριολεξία όραμα στους φυλακισμένους και τους βοηθάει με εφόδιο τη φωνή, να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, βρίσκεται σε φάση διερεύνησης από την πολιτεία, αλλά και Πανεπιστημιακούς, με την προοπτική να εφαρμοστεί σταδιακά στις φυλακές ανά την Ελλάδα, ενώ παράλληλα η Βασιλική ανοίγει την αγκαλιά της και στα παιδιά της «Φλόγας» και του «Make a wish» με δυο συναυλίες φιλανθρωπικού χαρακτήρα.

Το όραμα της Βασιλικής για τους φυλακισμένους, αποτυπώνεται σε μια μουσική μέθοδο που δημιούργησε η ίδια και εφαρμόζεται ήδη από τον περασμένο Αύγουστο με επιτυχία στο 2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας «Γεώργιος Ζουγανέλης» στις φυλακές Κορυδαλλού.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, η νεαρή Βολιώτισσα υπογραμμίζει ότι «το συγκεκριμένο πρόγραμμα βρίσκεται ακόμη σε πεδίο έρευνας, καθώς πρέπει να εφαρμοστεί σε πολλές ηλικίες για να εγκριθεί ως επίσημη μέθοδος. Σε πρώτη φάση εφαρμόζεται στις φυλακές Κορυδαλλού, σε ηλικίες 30 έως 60 ετών και αργότερα θα επισκεφτώ και άλλες φυλακές γυναικών και ανηλίκων».

Το πρότυπο πρόγραμμα που έχει εκπονήσει η ίδια, ανοίγει δρόμους έκφρασης στους κρατούμενους, με στόχο την μελλοντική τους ομαλή επανένταξη στο κοινωνικό περιβάλλον.

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται μια φορά την εβδομάδα στο χώρο της φυλακής και όπως επισημαίνει η ίδια «έχουμε μπει σε μια διαδικασία όπου καλούνται οι κρατούμενοι να γράψουν τα δικά τους τραγούδια, με τη βοήθειά μου και ευελπιστούμε ότι θα ηχογραφηθούν, ούτως ώστε να υπάρχει ένα ηχητικό ντοκουμέντο».

Η συγκεκριμένη μέθοδος για φυλακισμένους, επικεντρώνεται στο φυσικό όργανο, που είναι η φωνή και με όχημα την έκφραση, ανακαλούν στη μνήμη τους στιγμιότυπα από την παιδική τους ηλικία, θυμούνται, μοιράζονται εικόνες του παρελθόντος, την πρότερη ζωή τους, με στόχο να αποκτήσουν βαθύτερη σχέση με τον εαυτό τους. «Γίνονται ασκήσεις για τη φωνή και το ρυθμό και την άρθρωσή τους, για να μπορούν να λένε το όνομά τους καθαρά, να μην κρύβονται και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους», εξηγεί η ίδια, για να προσθέσει ότι το «V-ision in Prison» προσφέρει ταυτόχρονα δημιουργική διέξοδο και εκτόνωση στους φυλακισμένους.

Τι λένε οι φυλακισμένοι

Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος ακούγεται η φωνή των φυλακισμένων, οι οποίοι εκφράζουν με λόγια καρδιάς τα συναισθήματά τους.

Η διαδικασία της ανατροφοδότησης στην εκπαίδευση είναι σημαντική για τη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων, καθώς δίνει σημαντικές πληροφορίες τόσο στον εκπαιδευόμενο, όσο και τον εκπαιδευτή για το που βρίσκονται οι εκπαιδευόμενοι σε σχέση με το στόχο.

Ζητήθηκε λοιπόν από τους εκπαιδευόμενους να ανακαλέσουν τη μνήμη τους και να καταγράψουν πώς ένιωσαν οι ίδιοι στη διαδρομή αυτή και τι αποτελέσματα τους έδωσε η εφαρμογή της μεθόδου.

Χαρακτηριστική είναι η επισήμανση κρατούμενου: «Μουσική δεν είναι μόνο να ακούς ένα τραγούδι, είναι να ξέρεις τα πάντα γι’ αυτό, πως γράφουν ένα τραγούδι, πως το μελοποιείς και ο τρόπος που θα το πεις καθαρά και ωραία και αυτό μου άρεσε».

Συγκλονιστική είναι επίσης η φράση: «Μας έμαθε να μπορούμε να εκφραστούμε, μας έκανε να νιώθουμε μια ομάδα όλοι μαζί».

Άλλος φυλακισμένος ανέφερε ότι «μέχρι το τέλος ήτανε ευχάριστα γιατί με βοήθησε να ξεχάσω τη Φυλακή», ενώ όπως σημειώνει άλλος συγκρατούμενος «γενικώς ένιωσα ότι κάποιοι μας θεωρούν ακόμα ανθρώπους. Ενιωσα λύπη όταν τελείωσε το όλο μάθημα. Και θα έδινα τον καλύτερο εαυτό μου να ξαναέρθει και πάλι».

Ολοι οι εκπαιδευόμενοι ευχαρίστησαν την Βασιλική, γι’ αυτό και η ίδια θέτει ως στόχο να συνεχίσει εθελοντικά το έργο της για την εφαρμογή της μεθόδου «V-ision in Prison» στο 2ο ΣΔΕ «Γεώργιος Ζουγανέλης» των φυλακών Κορυδαλλού, με σκοπό τη συνέχιση της συγκεκριμένης μεθόδου στις φυλακές όλης της χώρας.

Κοντά στα παιδιά

Η έννοια του εθελοντισμού έχει ποικίλες αποχρώσεις για την ευαισθητοποιημένη Βολιώτισσα, η οποία δημιούργησε, σημειωτέον, παιδική χορωδία στη γειτονιά της από πέρυσι τον χειμώνα, τα μαθήματα γίνονται κάθε Κυριακή και η πολυπράγμων Βασιλική προσφέρει απλόχερα τις μουσικές της γνώσεις.

Στο μεταξύ, θα πραγματοποιηθούν δύο συναυλίες, στις 10 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Καλουτά για την ενίσχυση της Φλόγας και στις 11 Δεκεμβρίου, αντίστοιχα, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, για το «Make a wish».

H Βασιλική Τραγουδά και αφηγείται θρύλους και παραδόσεις από όλο τον κόσμο για καλό σκοπό, με εφόδιο ένα πρωτότυπο έργο που λέγεται «Νύχτα Χριστουγέννων», και περιλαμβάνει αφήγηση θρύλων και παραδόσεων από όλο τον κόσμο, σε συνεργασία με τη συγγραφέα Αλίνα Ραγιά. Στο τέλος της αφήγησης και των τραγουδιών από όλο τον κόσμο, το μουσικό ταξίδι καταλήγει στην Ελλάδα, με Χριστουγεννιάτικα τραγούδια από όλη την Ελλάδα.

Η ίδια δηλώνει «ανοιχτή σε κάθε πρόσκληση» προκειμένου να προσφέρει τη βοήθειά της όπου της ζητηθεί. Κλείνοντας, υπογραμμίζει ότι νιώθει μεγάλη συγκίνηση κάθε φορά που της δίνεται η ευκαιρία να προσφέρει, τονίζοντας παράλληλα ότι «είναι μεγάλη τιμή για μένα η αποδοχή των φυλακισμένων, διότι με τη δική τους βοήθεια μπόρεσε να αποκτήσει σάρκα και οστά η συγκεκριμένη προσπάθεια και ευελπιστώ να γίνει μια μέθοδος για όλες τις φυλακές της Ελλάδας και όχι μόνο».

ΔΟΚΙΜΑΖΕΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Ανήσυχο πνεύμα

Η Βασιλική Καρακώστα είναι ένα ανήσυχο πνεύμα που δεν σταματάει να πειραματίζεται διαρκώς, δοκιμάζοντας τα όρια της μουσικής και εξελίσσοντας την αστείρευτη δημιουργικότητά της. Εχοντας στην καλλιτεχνική της ατζέντα συνεργασίες με κορυφαία ονόματα όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος και ο Νίκος Πορτοκάλογλου, δεν δίστασε να συνδυάσει τα ακούσματα της λαικής παράδοσης με συμφωνικό ήχο, σε μια συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο Ιδρυμα Θεοχαράκη στην Αθήνα, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές.

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου έχει πει χαρακτηριστικά: «Η Βασιλική δίνει στα παλιά τραγούδια ήχο σημερινό και στα σημερινά κάτι από τον παλιό. Αν προσθέσεις και την εκρηκτική μπάντα έχεις ένα πανηγύρι που έρχεται από το μέλλον. Είμαι περήφανος που της έδωσα τα πρώτα της τραγούδια».

Η αγαπημένη ερμηνεύτρια ξεκίνησε από το Βόλο τη μουσική της διαδρομή, τραγουδώντας επαγγελματικά με δημοτικές και λαϊκές ορχήστρες όπως η «Εστουδιαντίνα» από την ηλικία των 16 χρονών. Σπούδασε στο Ωδείο Ν. Ιωνίας Βόλου πιάνο, βασικά θεωρητικά, φωνητική και βυζαντινή μουσική με υποτροφία και από το 2001 ζει στην Αθήνα, δίνοντας το προσωπικό της στίγμα στη μουσική.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου