ΤΟΠΙΚΑ

«Οι Δήμοι να στελεχωθούν με το απαραίτητο τεχνικό προσωπικό»

οι-δήμοι-να-στελεχωθούν-με-το-απαραίτ-634011

Αντίθετη η ΛΑΣ Βόλου στη μετατροπή της ΕΑΠ σε αναπτυξιακό οργανισμό

Την αντίθεσή της στη μετατροπή της Εταιρείας Ανάπτυξης Πηλίου σε Αναπτυξιακό Οργανισμό εκφράζει με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση Βόλου.

«Οι αναπτυξιακοί οργανισμοί της τοπική διοίκησης, θεσμοθετήθηκαν με τον Ν. 4690/2020 από τη ΝΔ. Πρόκειται για επιχειρήσεις με διευρυμένες αρμοδιότητες μεταξύ των οποίων είναι η επιστημονική και τεχνική «στήριξη» των οργανισμών τοπικής διοίκησης, η ωρίμανση έργων, η υλοποίηση πολιτικών ψηφιακής σύγκλισης, η ανάληψη καθηκόντων τεχνικής υπηρεσίας και η εκπόνηση επιχειρησιακών προγραμμάτων. Πρόκειται δηλαδή για επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν ουσιαστικά αρμοδιότητες που ανήκαν μέχρι τώρα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Έτσι, θα διαχειρίζεται πλέον ουσιαστικές και κρίσιμες υποθέσεις του Δήμου, το Διοικητικό Συμβούλιο ενός «αναπτυξιακού οργανισμού» που τα μέλη του δεν είναι αιρετά, αλλά στελέχη που διορίσθηκαν. Το σκεπτικό της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένα εργαλείο που θα εφαρμόσει πολιτικές συγκέντρωσης πόρων, γης και υποδομών, για μεγαλύτερες επενδύσεις από επιχειρηματικούς ομίλους και συμφέροντα, στην κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών του Δήμου.

Είμαστε κατά των δημοτικών αναπτυξιακών οργανισμών, θέλουμε οι Δήμοι να είναι στελεχωμένοι με το απαραίτητο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, ώστε αυτοί να ορίζουν ποια έργα θα γίνουν, με βάση όχι τα επιχειρηματικά συμφέροντα στην λεγόμενη «πράσινη οικονομία», τη διαχείριση των απορριμμάτων, κ.α., αλλά με βάση τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας», αναφέρει η ΛΑΣ η οποία στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου καταψήφισε την οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας για τη μετατροπή της ΕΑΠ σε αναπτυξιακό Οργανισμό.

Η ΛΑΣ Βόλου ζητά επίσης από τη ΔΕΥΑΜΒ, με αφορμή την προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, να εφαρμόσει «πραγματικό κοινωνικό τιμολόγιο». «Η πρόταση της δημοτικής αρχής να δοθεί κοινωνικό τιμολόγιο σε ανθρώπους με αναπηρία πάνω από 80% και με κριτήρια της αντικειμενικής αξίας της περιουσίας τους δεν είναι σωστή και αποκλείει εκατοντάδες συμπολίτες μας. Προτείνουμε να δοθεί κοινωνικό τιμολόγιο σε άτομα με αναπηρία πάνω από 67% χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, στους μακροχρόνια άνεργους, στους πολύτεκνους, στους τρίτεκνους καθώς επίσης και στους κατοίκους που γειτνιάζουν με τις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού και υποφέρουν από τη δυσοσμία και η παροχή να μην ισχύει μόνο για τα πρώτα 50 κυβικά, αλλά στο σύνολο της κατανάλωσης. Άλλες ΔΕΥΑ σε άλλες πόλεις, έχουν πιο ευαίσθητα κριτήρια απέναντι σ’ αυτές τις κοινωνικές ομάδες», αναφέρει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου