ΤΟΠΙΚΑ

Κατεβάζουν «ρολά» για την ακρίβεια

κατεβάζουν-ρολά-για-την-ακρίβεια-62143

Το τέρας της ακρίβειας, οι συνεχιζόμενες ανατιμήσεις στην ενέργεια, η μειωμένη αγοραστική δύναμη και η αδυναμία αποπληρωμής σοβαρών υποχρεώσεων, οδηγεί σε συμπόρευση τους εκπροσώπους των παραγωγικών κλάδων της Μαγνησίας με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Ετσι, στην πανεργατική απεργία που έχουν προκηρύξει από κοινού Εργατικό Κέντρο Βόλου και ΑΔΕΔΥ, για την ερχόμενη Τετάρτη 6 Απριλίου, αποφάσισαν και συμπορεύονται οι δύο Ομοσπονδίες Επαγγελματοβιοτεχνών Μαγνησίας και Σποράδων, καθώς επίσης ο εμπορικός σύλλογος, όπως ανακοίνωσαν από κοινού οι εκπρόσωποί τους σε συνέντευξη τύπου.

Μετά από δύο και πλέον χρόνια πανδημίας, είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται η συμπόρευση όλων των παραγωγικών φορέων και της εργατικής τάξης σε μία κινητοποίηση που αναμένεται να νεκρώσει για αρκετές ώρες την παραγωγική δραστηριότητα.

Οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα πραγματοποιούν 24ωρη απεργία. Οι δύο Ομοσπονδίες Επαγγελματοβιοτεχνών αποφάσισαν να προκηρύξουν δίωρη στάση εργασίας από τις 10 έως τις 12 το μεσημέρι, για να δοθεί η δυνατότητα σε όλα τα σωματεία της δύναμής τους να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνουν ΕΚΒ και ΑΔΕΔΥ στην Πλατεία Ελευθερίας, στις 10 το πρωί.

Αντίστοιχη απόφαση έλαβε και ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Απ. Οντόπουλο θα πραγματοποιηθεί δίωρη στάση εργασίας από τις 10-12 το μεσημέρι, ώστε οι καταστηματάρχες να συμμετέχουν στην κινητοποίηση. Προγραμματίζεται επίσης προσυγκέντρωση στην Πλατεία Αγίου Νικολάου, ώστε στη συνέχεια όλοι μαζί οι έμποροι να κατευθυνθούν στην Πλατεία Ελευθερίας.

Η πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ Δώρα Καναβιτσά ζήτησε από τον Σύλλογο Εστίασης, μέλος της Ομοσπονδίας, να συμμετέχει δυναμικά στην κινητοποίηση. Αν αυτό συμβεί σημαίνει ότι δεν θα λειτουργήσουν για ένα δίωρο καφέ και άλλες επιχειρήσεις εστίασης. «Βάζουμε τις δικές μας ανάγκες μπροστά. Θα είμαστε όλοι μαζί σε αυτόν τον αγώνα κατά της ακρίβειας και της νέας κρίσης» ήταν το μήνυμα που εξέπεμψαν χθες οι φορείς τοποθετούμενοι στη συνέντευξη τύπου.

Ευρύ το κάλεσμα για συμμετοχή

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου Θανάσης Παπαδημόπουλος, κάλεσε την τοπική κοινωνία να συμμετάσχει στην απεργιακή συγκέντρωση και κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι δεν έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την αναχαίτιση της ακρίβειας.

«Με τις νέες πολιτικές τιμολόγησης της ενέργειας η εργατική τάξη βιώνει καθημερινά λογαριασμούς που είναι πολύ μεγαλύτεροι από τον μισθό του και πολιτικές των επιδομάτων. Διεκδικούμε την επαναθεσμοθέτηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ μνημονίων επίπεδα, δημόσια και δωρεάν υγεία και παιδεία. Δεν αντέχουμε άλλο. Η κυβέρνηση θα πάρει το μήνυμα» σημείωσε και κάλεσε την παράταξη του ΠΑΜΕ να συμμετέχει στη συγκέντρωση, «ώστε να είμαστε όλοι ενωμένοι».

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να εργαλειοποιεί τον πόλεμο. Προφανώς, επιδεινώνει τη ζωή όλων και αλλάζει προϋπολογισμούς, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτός που εκτρέπει την οικονομία και δυσκολεύει τις ζωές όλων μας. Τα προβλήματα αυτά έχουν γεννηθεί εδώ και πολύ καιρό. Οι εργαζόμενοι έχουν φτάσει στο σημείο που λένε «δεν πάει άλλο». Είμαστε μια κοινωνία απογοητευμένων ανθρώπων, διότι θεωρητικά τελείωσαν τα μνημόνια και οι θυσίες που έπρεπε να γίνουν, αλλά κανένας δεν αισθάνεται ότι η επόμενη μέρα ήταν και θα είναι προς μια καλύτερη κατεύθυνση», ανέφερε με τη σειρά του ο πρόεδρος του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας Φίλιππος Κωνσταντινίδης.

Κάλεσμα συμμετοχής προς όλους περιλάμβανε και η τοποθέτηση του γγ του Εργατικού Κέντρου Δημήτρη Βασιλείου, ο οποίος ανέφερε ότι «διεκδικούμε την αξιοπρεπή διαβίωση για όλους» και αναφέρθηκε στην ανάγκη η απεργία να αποτελέσει ηχηρό μήνυμα για την κυβέρνηση.

Κοινά τα προβλήματα και οι αγωνίες

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου Απόστολος Οντόπουλος δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του εμπορικού κόσμου, επισήμανε πως η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση έχει προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία της αγοράς, αφού η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών έχει συρρικνωθεί.

«Ο Εμπορικός Σύλλογος έχει γίνει αποδέκτης μηνυμάτων απόγνωσης από τις επιχειρήσεις. Καταναλωτές και έμποροι βιώνουν μια πρωτόγνωρη καθίζηση ρευστότητας και ψυχολογίας. Είναι προφανές πως τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την επιδότηση των υπέρογκων αυξήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά δεν είναι ικανά να στηρίξουν από μόνες τους μακροπρόθεσμα τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Οι ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αρθρώνουν κραυγή αγωνίας για το μέλλον της ελληνικής αγοράς και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Διεκδικούμε πάγωμα της ρήτρας αναπροσαρμογής ενέργειας και μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, επέκταση της επιδότησης των δόσεων δανείων Γέφυρα ΙΙ, συμμετοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Ταμείο Ανάκαμψης και επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας», ανέφερε.

«Τα προβλήματά μας είναι κοινά. Οι επαγγελματίες βιοτέχνες και έμποροι αντιμετωπίζουν εδώ και δώδεκα χρόνια ένα πρέσινγκ με τα μνημόνια και μετά ήρθε η πανδημία. Τώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ενεργειακή κρίση με λογαριασμούς τόσο στα μαγαζιά όσο και στα σπίτια μας. Οι λύσεις της κυβέρνησης είναι τσιρότα. Θέλουμε πλαφόν στις τιμές ενέργειας, μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, πάγωμα των οφειλών προς το δημόσιο που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προγράμματα επιδότησης του μη μισθολογικού κόστους για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας. Έχουμε ξεπεράσει προ πολλού τα όριά μας. Μπαίνουν λουκέτα, κλείνουν βιοτεχνίες και μπαίνει το δίλημμα απολύσεων εργαζόμενων ενώ θα έχουμε ένα τεράστιο κύμα ανεργίας ξανά», ήταν το μήνυμα αγωνίας της Δώρας Καναβιτσά, προέδρου της ΟΕΒΕΜ.

Στο ίδιο ύφος κινήθηκε και ο πρόεδρος της δεύτερης Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και πρόεδρος του συλλόγου Αρτοποιών Ν. Μαγνησίας.

«Οι συνάδελφοί μου διαμαρτύρονται τόσο για το κύμα ακρίβειας στην ενέργεια, όσο στις πρώτες ύλες. Ελπίζουμε να τελειώσει γρήγορα ο πόλεμος στην Ουκρανία. Δεν υπάρχει ανατίμηση εδώ και 10 ημέρες στα μαλακά σιτάρια. Θα δούμε σε λίγες ημέρες αν υπάρξουν περαιτέρω ανατιμήσεις. Είμαστε και εμείς κομμάτι της κοινωνίας που βιώνει μία δύσκολη κατάσταση. Κατανοούμε πλήρως την ανησυχία των καταναλωτών για αυτό και θα βγούμε στους δρόμους. Ο αγώνας είναι πλέον μονόδρομος», σημείωσε ο Κωνσταντίνος Τσουράπας.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου