ΤΟΠΙΚΑ

Ασφαλές άμεσο άνοιγμα των Πανεπιστημίων ζητούν οι Πρυτάνεις

ασφαλές-άμεσο-άνοιγμα-των-πανεπιστημ-621135

«Είναι πλέον ώριμο να επιστρέψουν τα ΑΕΙ στην κανονικότητα και να προσφέρουμε στους φοιτητές μας πλήρη διά ζώσης εκπαίδευση», αναφέρει ο πρόεδρος της Συνόδου και πρύτανης του Π.Θ. Ζήσης Μαμούρης

Οδικό χάρτη για το ασφαλές άνοιγμα των πανεπιστημίων και μάλιστα το συντομότερο δυνατό, πριν ακόμη και από την ολοκλήρωση της τρέχουσας ακαδημαϊκής χρονιάς, ζητούν οι πρυτάνεις των ΑΕΙ της χώρας. Το αίτημα μάλιστα, που είναι καθολικό, θα υποβληθεί από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία θα συμμετάσχει στις σημερινές διαδικτυακές εργασίες της συνόδου.

«Ζητούμε να ανοίξουν τα πανεπιστήμιά μας άμεσα. Όταν το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας ετοιμάζεται να λειτουργήσει αμέσως μετά το Πάσχα, όταν βλέπουμε όλες οι δραστηριότητες να επανεκκινούν όπως το εμπόριο και η εστίαση, θεωρούμε ότι είναι ώριμο να επιστρέψουν τα πανεπιστήμια σε κανονικότητα και να προσφέρουμε στους φοιτητές μας πλήρη διά ζώσης εκπαίδευσης, με μαθήματα, εργαστήρια και κλινικές», τόνισε ο πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων, πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ζήσης Μαμούρης.

Για την πλήρη επαναλειτουργία των πανεπιστημίων ωστόσο οι πρυτάνεις ζητούν να τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας. «Ζητούμε κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των πανεπιστημιακών και του προσωπικού, διενέργεια self test για όλους και δωρεάν σε μόνιμη βάση και φυσικά χρηματοδότηση των πανεπιστημίων για να μπορέσουμε να ανοίξουμε μία ώρα αρχύτερα έχοντας προσωπικό για την καθαριότητα και απολύμανση τω χώρων και φυσικά όλα τα απαραίτητα υλικά από απολυμαντικά μέχρι μάσκες», σημείωσε ο κ. Μαμούρης.

Οι εργασίες της Συνόδου των Πρυτάνεων θα συνεχιστούν και σήμερα. Τα πανεπιστήμια πέραν του ζητήματος της άμεσης επαναλειτουργίας θα ζητήσουν επίσης να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο που διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες και αφορά στη λειτουργία τους. «Εδώ και μερικές εβδομάδες παρακολουθούμε διαρροές για τον τρόπο διοίκησης των πανεπιστημίων, για συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, τροποποιήσεις στο μηχανογραφικό, μείωση εισακτέων και κλείσιμο τμημάτων. Θέλουμε να ξεκαθαρίσουν όλα τα ζητήματα», ανέφερε ο κ. Μαμούρης.

Φλέγον ζήτημα αποτελεί εξάλλου και το θέμα των προγραμματικών συμφωνιών με την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθώς πολλές πηγές χρηματοδότησης θα εξαρτηθούν από τον συγκεκριμένο σχεδιασμό.

Απαντήσεις θα ζητηθούν και για τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων μέσα από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. «Πρόκειται για δύο χρηματοδοτικά εργαλεία που θα μπορούσαν να δώσουν γενναία ώθηση στα πανεπιστήμια», σχολίασε ο πρύτανης του Π.Θ.

Στις σημερινές εργασίες της Συνόδου θα συμμετέχει η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η οποία θα παρουσιάσει τον στρατηγικό σχεδιασμό για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Η υπουργός Παιδείας θα έχει δίωρη συζήτηση με τους πρυτάνεις για τα τρέχοντα ζητήματα, όπως η εξεταστική των φοιτητών του εαρινού εξαμήνου, καθώς και για το νέο νόμο πλαίσιο, ο οποίος βρίσκεται στο στάδιο κατάρτισης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου