ΤΟΠΙΚΑ

Βράβευση Βολιώτη στην Αμερική

βράβευση-βολιώτη-στην-αμερική-618240

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΣΕ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΗΠΑ

Σειρά νέων διακρίσεων καταγράφονται στο ενεργητικό του Βολιώτη εικαστικού Κώστα Λουδοβίκου, ο οποίος απέσπασε σημαντικά βραβεία σε Αμερική και Ευρώπη. Ιδιαιτέρως τιμητική ήταν για τον ίδιο η πρόσκληση συμμετοχής στον διεθνούς εμβέλειας θεσμό των Αμερικανικών βραβείων τέχνης, όπου απέσπασε το 5ο βραβείο εν μέσω 30.000 καλλιτεχνικών συμμετοχών από 51 χώρες. Κριτές του παραπάνω Διεθνούς Εικαστικού Διαγωνισμού ήταν οι διευθυντές 25 Γκαλερί, από τις καλύτερες και πλέον αναγνωρισμένες της Αμερικής.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

«Η πρόσκληση το περασμένο καλοκαίρι του 2014, από τον πρόεδρο Thom Bierdz του Διεθνούς και κορυφαίου θεσμού των Αμερικανικών Βραβείων Τέχνης, να συμμετέχω στον ετήσιο Διεθνή Εικαστικό Διαγωνισμό, ήταν μεγάλη τιμή προς την τέχνη μου και βεβαίως προσωπική» όπως αναφέρει ο Βολιώτης εικαστικός.

Ο διάσημος Thom Bierdz, δεν είναι μόνο γνωστός στο Χόλυγουντ, ως πρωταγωνιστής ηθοποιός της τηλεοπτικής σειράς «The Young & The Restless» στο ρόλο του Phillip Chancellor III. Είναι εξίσου γνωστός στην αμερικανική εικαστική σκηνή, ως εξαιρετικός πορτρετίστας πολλών διασημοτήτων και καλλιτεχνικών αστέρων του Hollywood. Πολύ γνωστά είναι τα πορτρέτα που έχει φιλοτεχνήσει για τον Robert de Nero, τον Sylvester Stallone, την Scarlett Johansson, Connie Stevens, Lorraine Trousaint, Robert Redford, δουλεύοντας στο υπέροχο εργαστήριό του, βουτηγμένο κυριολεκτικά μέσα στη φυσική μαγεία του τοπίου της λίμνης Arrowhead στην Καλιφόρνια.

«Η πρόταση του Thom Bierdz γεμάτη ειλικρινή θαυμασμό για τη ζωγραφική μου, και ενώ έργα μου έχουν ήδη εκτεθεί στο Μεξικό και τη Νέα Υόρκη, και παράλληλα έχουν σχολιαστεί ιδιαιτέρως εγκωμιαστικά στο ΑrtVetting, από γνωστούς γκαλερίστες και κριτικούς τέχνης στο Μανχάταν, δεν μπορούσε να μην με ενεργοποιήσει θετικά. Ετσι ο σύνδεσμος αυτός με το θεσμό των American Art Awards, αποτέλεσε ένα καλό λόγο για να παρουσιάσω στη Διεθνή εικαστική σκηνή της Αμερικής, κάποια πολύ ξεχωριστά τελευταία μου έργα, τα οποία στη συνέχεια βέβαια βραβεύτηκαν και στην εδώ ευρωπαϊκή καλλιτεχνική σκηνή. Του έστειλα λοιπόν από την εικαστική ενότητα «Λάμπες – Αγγελοι», τα τρίπτυχα «Σκελετοί μιας Γιορτής», και «Η Ευρώπη μετά τη Γιορτή», καθώς και από ένα άλλο σύνολο έργων «Το Αίνιγμα της Ομορφιάς»» υπογραμμίζει ο πολυβραβευμένος Κώστας Λουδοβίκος.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν διάσημοι καλλιτέχνες, πέρα από τις ΗΠΑ, από 51 χώρες όπως Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία, Αυστραλία, Ινδία, Μεξικό, Αργεντινή, Αγγλία, Νότια Αφρική, Αγγλία, Καναδάς, Μαλαισία, Χιλή, Ταϊβάν, Λίβανος, Κύπρος, Ελλάδα, Ιαπωνία. Ρουμανία, Αραβία, Ισραήλ, Λιθουανία, Αφγανιστάν, Ισπανία, Ισλανδία, Ολλανδία, Σερβία, Δανία κλπ.

Ο αριθμός των καλλιτεχνών ξεπέρασε τις 30.000 και ο καθένας συμμετείχε με 3 έργα και πάνω. Κριτές αναλαμβάνουν κάθε φορά να είναι οι Διευθυντές 25 Γκαλερί, από τις καλύτερες και πλέον αναγνωρισμένες της Αμερικής.

Το τελικό αποτέλεσμα ήταν, το έργο του Κώστα Λουδοβίκου «Το Αίνιγμα της Ομορφιάς» να βραβευθεί και να λάβει την 5η θέση στην κατηγορία Abstract Expressionism, American Art Awards 2014, και έτσι να φιλοξενείται, ως μοναδική ελληνική εκπροσώπηση σ’ αυτά τα βραβεία, στο site του Χόλυγουντ, που είναι προσβάσιμο στην ηλεκτρονική διεύθυνση: (http://highlighthollywood.com/2014/09/powerful-terrorist-art-and-peacefu).

Διακρίσεις στην Ευρώπη

Το συγκεκριμένο έργο έχει διακριθεί ως featured artwork στη Rotterdam Art Fair το καλοκαίρι του 2014 και έχει βραβευθεί και δημοσιευθεί μαζί με άλλα έργα του καλλιτέχνη, που εντάσσονται στη σειρά «Λάμπες – Αγγελοι», στο συλλογικό τόμο CONTEMPORARY ART OF EXCELLENCE, από την Global Art Agency. Ειδικότερα το βιβλίο αυτό είναι τρίγλωσσο, τυπωμένο στα αγγλικά, στα ρώσικα και τα ιαπωνικά, και θα παρουσιαστεί σε συνεργασία τόσο με την περίφημη InVogue Art Gallery, όσο και με τη διάσημη Saatchi Gallery στο Λονδίνο στις 25 Μαρτίου. Ηδη η έκδοση αυτή έχει παρουσιαστεί στην International Art Fair της Οξφόρδης, και σύντομα θα είναι στην International Art Fair του Τόκιο, ενώ παράλληλα διάσημες εκδόσεις (Amazon, Barnes & Noble, Baker & Taylor, Ingram, Foyles, Bertram, Blackwell), αλλά και ιντερνετικά κανάλια του ebook θα την παρουσιάσουν σε Μουσεία και Γκαλερί στο Παρίσι, στην Ν. Υόρκη, στον Καναδά, στην Αυστραλία, στη Μόσχα, στη Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη.

Εντελώς πρόσφατα όμως, το Μάρτιο του 2015, «Το Αίνιγμα της Ομορφιάς» κέρδισε ακόμη μία σπουδαία καταξίωση και πρωτιά, και έτσι ο Βολιώτης εικαστικός συγκαταλέγεται πλέον ανάμεσα στους 30 επιλεγμένους διεθνείς winners καλλιτέχνες, που θα παρουσιάσουν δωρεάν τα έργα τους στην περιβόητη Villa Contarini στην Πάδοβα. Η Εκθεση «ARTPROTAGONIST 2015», θα έχει διάρκεια ενάμιση μήνα και θα πραγματοποιηθεί από τις 14 Νοεμβρίου έως τις 27 Δεκεμβρίου 2015. «Βεβαίως, ελπίζω μέχρι τότε να υπάρξει κάποια πρόταση χορηγίας, για την μεταφορά των έργων μου στην Πάδοβα» όπως επισημαίνει ο ίδιος.

Η Villa Contarini είναι ένα μεγαλειώδες και μοναδικό Ανάκτορο της Τέχνης στους κήπους Giardini της περιοχής Καστέγιο. Για το λόγο αυτό, αποτελεί τον κύριο εκθεσιακό χώρο της κορυφαίας Biennale της Βενετίας και φιλοξενεί κατά μείζονα λόγο το Εθνικό Ιταλικό Εικαστικό Περίπτερο.

Εμπνευσμένες δημιουργίες

Υπέρμαχος της άποψης ότι «χρειαζόμαστε μια μεγάλη ιδέα», είναι ο βραβευμένος Βολιώτης εικαστικός, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά στην Μπιενάλε της Φλωρεντίας το 2013, για «το παρόν και το μέλλον του Παγκόσμιου Πολιτισμού και της Παγκόσμιας Ανθρώπινης Σύγχρονης Τέχνης, ενάντια στην επερχόμενη παγκόσμια βαρβαρότητα, συνοδευόμενη από πανουργία, αποβλάκωση και ολοκληρωτισμό».

«Αυτή η σκοτεινή βαρβαρότητα, πριν γίνει οικονομική, πολιτική, κοινωνική, πολιτισμική, αξιακή, ιδεολογική και υπαρξιακή φτώχεια, είναι πρωτίστως βαθύτατα Εκβαρβάρωση και Φτώχεια Πνευματική και ουσιαστικά, καταιγιστική Κρίση Αποχριστιανοποίησης ολόκληρου του Δυτικού Κόσμου» υπογραμμίζει ο Κώστας Λουδοβίκος, ο οποίος ζωγραφίζει επάνω σε άχρηστα υλικά και πεταμένα χαρτόνια, αποτυπώνοντας τα εικαστικά οράματά του, με έντονα φιλοσοφική διάθεση.

Ο ίδιος εξηγεί παράλληλα ότι: «Η σειρά Λάμπες – Αγγελοι, με έργα όπως «Η Ευρώπη μετά τη Γιορτή» και «Λείψανα μιας Γιορτής», θέτει αυτό το πρόβλημα μαζί με το πρόβλημα της τεχνολογίας. Η τεχνολογία θέτει κεντρικά και με σφοδρότητα το αίνιγμα του ανθρώπου. Στο παρόν της ανθρώπινης ιστορίας των ημερών μας, κρύβεται ένας αποκαλυπτικός όλεθρος. Από το ανθρώπινο παρελθόν αγγίζω τον τραγωδιακό ορίζοντα της νοσταλγίας της ανάστασης. Από το ανθρώπινο όμως μέλλον, εκτός από τη σύγχυση και τη βία, έρχεται επίσης και πνέει και τραγουδάει μια χαρά λεπτή, ξένη και ίδια, που δεν τελειώνει».

Το βραβευμένο έργο με τίτλο «Το αίνιγμα της ομορφιάς»

Το βραβείο που απέσπασε στην Αμερική

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου