ΤΟΠΙΚΑ

Καθοριστικό βήμα για την επαναλειτουργία της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Βόλου

καθοριστικό-βήμα-για-την-επαναλειτου-615781

Με ποσό 148.633,22 ευρώ χρηματοδοτείται ο Δήμος μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας

Καθοριστικό βήμα για την επαναλειτουργία της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) που έκλεισε πριν από τέσσερα χρόνια, με αποτέλεσμα να χάσουν το «σπίτι» τους άτομα με αναπηρίες, έγινε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Εγκρίθηκε η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου, στον οποίο εντάχθηκε ποσό ύψους 148.633,22 ευρώ μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας για τη λειτουργία της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.

Με το συγκεκριμένο ποσό θα καλυφθούν μεταξύ άλλων οι αποδοχές και οι εργοδοτικές εισφορές για τους υπαλλήλους ορισμένου χρόνου που θα προσληφθούν για να στελεχώσουν τη δομή.

Τις δαπάνες για τη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ενέκριναν οι μειοψηφίες, κρίνοντας αναγκαία την άμεση επαναλειτουργία της δομής.

Η ΣΥΔ έκλεισε πριν από τέσσερα χρόνια και οι εννέα περίπου ωφελούμενοι με αναπηρίες έχασαν το «σπίτι» τους επιστρέφοντας είτε στο οικογενειακό τους περιβάλλον είτε σε ιδρύματα.

Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας άνοιξε πρόσκληση στο ΕΣΠΑ μέσω του οποίου ο Δήμος Βόλου διεκδίκηση χρηματοδότηση για την επαναλειτουργία της δομής για τη φιλοξενία ατόμων με βαριά νοητική καθυστέρηση με στόχο την αποϊδρυματοποίηση και την κοινωνική ένταξή τους.

Ο νέος κανονισμός λειτουργίας προβλέπει ότι η δομή θα στεγαστεί σε κτίρια που έχουν παραχωρηθεί από την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, και συγκεκριμένα στην Παιδόπολη Αγριάς Μαγνησίας.

Εχει δυναμικότητα συνολικά 14 ατόμων και σε αυτή μπορούν να διαμένουν άτομα με αναπηρία που χαρακτηρίζονται από βαριά νοητική υστέρηση, 18 ετών και άνω και θα λειτουργεί σε 12μηνη και 24ωρη βάση, δηλαδή όλο το χρόνο. Σύμφωνα με τον Κανονισμό, η ΣΥΔ θα εξυπηρετείται από 12 μέλη τακτικό προσωπικό υποστήριξης τα οποία αποτελούν την ομάδα υποστήριξης και είναι: 1 κοινωνικός λειτουργός (o oποίος θα εκτελεί και απογευματινή βάρδια), 1 ειδικός παιδαγωγός (o oποίος θα εκτελεί και απογευματινή βάρδια), 3 νοσηλευτές ΤΕ (Σαββατοκύριακα, αργίες και βραδινές), 2 νοσηλευτές ΔΕ (Σαββατοκύριακα, αργίες και βραδινές), 5 επιμελητές-φροντιστές ΑΜΕΑ (Σαββατοκύριακα, αργίες και βραδινές) και μαζί με τον διευθυντή που θα εκτελεί και απογευματινή βάρδια θα φθάσει στα 13 άτομα προσωπικό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου