ΤΟΠΙΚΑ

Στις Πολιτιστικές Διαδρομές της Ευρώπης το Κοιμητήριο Ταξιαρχών Βόλου

στις-πολιτιστικές-διαδρομές-της-ευρώ-61321

Εχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο

Στις Πολιτιστικές Διαδρομές των Ευρωπαϊκών Κοιμητηρίων ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, εντάσσεται το κοιμητήριο «Ταξιαρχών» Βόλου.

Με απόφαση του υπουργείου, το νεκροταφείο «Ταξιαρχών» Βόλου και Ν. Ιωνίας, χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία.

Αποτελεί ένα σημαντικό χώρο της πόλης του Βόλου με αξιόλογα γλυπτά, τα οποία το καθένα ξεχωριστά αποτελούν έργα τέχνης στο είδος τους, ενώ συνολικά αποτελούν ένα ανοιχτό μουσείο γλυπτικής, όπως αυτό διαμορφώθηκε από το τέλος του περασμένου αιώνα μέχρι τις μέρες μας.

Επίσης αποτελεί σημείο αναφοράς για τους κατοίκους του Βόλου, γιατί είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις ιστορικές και συναισθηματικές μνήμες τους.

Πλέον ετοιμάζεται να ενταχθεί στη Διαδρομή των Ευρωπαϊκών Κοιμητηρίων, η οποία εντάσσεται στις Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης, από το 2010, όπου μετέχει και η Ελλάδα.

Ο κεντρικός φορέας διαχείρισης της Διαδρομής, είναι ο Οργανισμός Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης. Η Ελλάδα εντάχθηκε στην Πολιτιστική Διαδρομή, το 2011, μέσω του Α’ Κοιμητηρίου Αθηνών.

Η Διεύθυνση Κοιμητηρίων του δήμου Βόλου, πρόκειται τα εγγραφεί στον Οργανισμό Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης (ASCE) για την προώθηση της ένταξης του Κοιμητηρίου Ταξιαρχών στην Πολιτιστική Διαδρομή των Ευρωπαϊκών Κοιμητηρίων (Cemetery Route).

Η συμμετοχή στο Δίκτυο, έχει μια ετήσια συνδρομή, το ύψος της οποίας καθορίζεται από τον πληθυσμό της πόλης και ανέρχεται στα 400 €.

Μετά την εγγραφή στο Δίκτυο, θα απαιτηθεί η σύνταξη έκθεσης αξιολόγησης, με αναφορά στα μνημεία, την ιστορικότητα του κοιμητηρίου, τις Υπουργικές Αποφάσεις που αφορούν σε μεμονωμένα μνημεία ή το σύνολο του κοιμητηρίου, φωτογραφική τεκμηρίωση, τοπογραφικά στοιχεία του κοιμητηρίου (χάρτης διαστάσεις, αριθμός ταφών κλπ.). Το θέμα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την ερχόμενη Δευτέρα, στις 6:30 το απόγευμα.

ΕΛ. ΧΑΝ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου