ΤΟΠΙΚΑ

Μακροχρόνια μίσθωση θέλει η ΧΑΝ

μακροχρόνια-μίσθωση-θέλει-η-χαν-612038

Συμπλήρωσε 90 χρόνια και αποτελεί σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή του Ανατολικού Πηλίου

Την πρότασή της για μακροχρόνια μίσθωση των εκτάσεων του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, δίπλα στις κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις της στην Αϊ – Γιάννη Πηλίου θα παρουσιάσει σήμερα αντιπροσωπεία του Εθνικού Συμβουλίου της ΧΑΝ Ελλάδος στη Δημοτική Αρχή.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Παράλληλα με τον προσδιορισμό της χρονικής διάρκειας και του ετήσιου μισθώματος, η ΧΑΝ όπως είχε δεσμευτεί σε ανάλογη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα παρουσιάσει και πρόγραμμα συνοδών έργων ή παρεμβάσεων όπως η κατασκευή μικρού βιολογικού καθαρισμού, για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του χώρου.

«Η κατασκήνωση της ΧΑΝ στον Αϊ Γιάννη – Πηλίου συμπλήρωσε το 2014 τα 90 χρόνια λειτουργίας της και πραγματοποίησε το καλοκαίρι που μας πέρασε ένα τετραήμερο εορταστικών εκδηλώσεων στις οποίες συμμετείχαν εκατοντάδες παλαιοί κατασκηνωτές, φίλοι της κατασκήνωσης και γονείς κατασκηνωτών.

Στα 90 αυτά χρόνια η κατασκήνωση κατάφερε να αποτελεί, τόσο για τον Αϊ Γιάννη όσο και για την ευρύτερη περιοχή του Ανατολικού Πηλίου, σημείο αναφοράς και έχει συνδράμει ουσιαστικά και ποικιλοτρόπως στην ανάπτυξη και προβολή του τόπου, ανέφερε το υπόμνημα του Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου της ΧΑΝ Ελλάδος κ. Ιωάννη Σωσσίδη, προσδιορίζοντας τα ακόλουθα ζητήματα:

  • Ο καθαρισμός του ρέματος της Μαυρούτσας είναι ένα σημαντικό θέμα το οποίο θα πρέπει να απασχολήσει τον Δήμο. Τα αποτελέσματα μιας υπερχείλισης του ρέματος για τις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης και για τη γύρω περιοχή, τα έχουμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν και είναι εξαιρετικά δυσάρεστα.
  • Από κοινού πρέπει να ασκήσουμε πιέσεις προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την υλοποίηση του έργου κατασκευής του βιολογικού καθαρισμού της περιοχής, καθώς συχνά, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες με την έντονη τουριστική κίνηση, παρουσιάζονται προβλήματα.
  • Οι δυνατότητες ανάπτυξης κατασκηνωτικών, εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και αθλητικών προγραμμάτων, πέρα από αυτά που ήδη πραγματοποιούνται (κατασκήνωση στον Αϊ – Γιάννη, κινητή κατασκήνωση στο Βόρειο και Ανατολικό Πήλιο).
  • Η εκκαθάριση και ο συμψηφισμός οφειλών 14.850 € της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δήμου από υλοποίηση προγραμμάτων σε προηγούμενα χρόνια (φιλοξενία αποδήμων Ελληνόπουλων).
  • Τέλος όπως γνωρίζετε, τον Μάιο 2015 λήγει η εξαετής σύμβαση μεταξύ του Δήμου σας και του Εθνικού Συμβουλίου της ΧΑΝ Ελλάδος και αφορά στη μίσθωση έκτασης που χρησιμοποιεί η κατασκήνωσή μας, πλέον των ιδιόκτητων εγκαταστάσεών της.

Με την ευκαιρία αυτή, θα θέλαμε να διερευνήσουμε από κοινού τη δυνατότητα υπογραφής νέας μακροχρόνιας μίσθωσης, η οποία θα επιθυμούσαμε να οριστεί τουλάχιστον 25ετούς διάρκειας, ώστε να μας δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας έργων υποδομής και περαιτέρω βελτίωσης των υπαρχουσών εγκαταστάσεων, που θα έχουν ως αποτέλεσμα και την καλύτερη αξιοποίηση και τον εξωραϊσμό του δημοτικού οικοπέδου. Γνώμονας των έργων θα είναι πάντοτε η δυνατότητα φιλοξενίας περισσοτέρων κατασκηνωτών, η ανάπτυξη νέων προγραμμάτων και δράσεων και η επιμήκυνση της περιόδου αξιοποίησης της κατασκήνωσης. Στόχος μας είναι η παρουσία της ΧΑΝ στην περιοχή με προγράμματα ολόκληρο το χρόνο και όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Παράλληλα στη νέα σύμβαση θα επιθυμούσαμε να ληφθούν υπόψη από το Δήμο τα οικονομικά δεδομένα της εποχής και να συμφωνηθεί χαμηλότερο αρχικό μίσθωμα, ώστε η Οργάνωσή μας να μπορεί να ανταποκρίνεται και παράλληλα να μπορέσει να υλοποιήσει τα παραπάνω έργα.

Θέλουμε να προχωρήσουμε σε ανανέωση της σύμβασης επεκτείνοντας τις δραστηριότητές μας και χρονικά και ουσιαστικά. Λειτουργούμε στην περιοχή από Μάιο έως Οκτώβριο. Μελετάμε την δυνατότητα να προχωρήσουμε σε μόνιμες εγκαταστάσεις και αναβάθμιση των υπαρχόντων. Θέλουμε να μεγαλώσουμε το χρονικό διάστημα της δραστηριότητάς μας στην περιοχή και για το χειμώνα. Το πρόγραμμα της ΧΑΝ στην περιοχή έχει μεγάλη δυναμική.

Μόνιμο πρόβλημα, τόνισε στην τοποθέτησή του στο ΔΣ ο Πρόεδρος κ. Σωσσίδης είναι ότι για να αδειοδοτηθεί η κατασκήνωση κάθε χρόνο δηλώνουμε ότι θα συνδεθούμε με τον βιολογικό ο οποίος όμως δεν υπάρχει. Έχουμε ολοκληρώσει όλη την διαδικασία νομιμοποίησης αυθαιρέτων κτισμάτων για λογαριασμό του Δήμου. Είναι πλέον όλα νόμιμα. Συζητάμε την πιθανότητα να φέρουμε πρόταση όχι μόνιμης αλλά περιστασιακής λειτουργίας του κάμπινγκ Χορευτού (αθλητικό camp).

Το ύψος του μισθώματος είναι 32.000. Είναι μεγάλο. Ισως ζητήσουμε, αν γίνει η επένδυση, μείωση μισθώματος ή μια περίοδο χάριτος. Θα συμπεριλάβουμε στην πρότασή μας και έργο μικρού βιολογικού καθαρισμού», κατέληξε ο Πρόεδρος, προϊδεάζοντας το Σώμα για την τελική πρόταση που θα παρουσιαστεί σήμερα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου