ΤΟΠΙΚΑ

Εργατικές κατοικίες: Παραχωρητήρια… «χρυσάφι»

εργατικές-κατοικίες-παραχωρητήρια-609952

Ζητούν από τους δικαιούχους να πληρώσουν τα σπίτια που αποκτήθηκαν πριν από 20 χρόνια σε σημερινές τιμές…

Σε ανηφόρα βρίσκονται πολλοί ιδιοκτήτες εργατικών κατοικιών στο Βόλο. Τους ζητούν για να αποκτήσουν επιτέλους παραχωρητήριο ιδιοκτησίας να «ξεχρεώσουν» τα διαμερίσματά τους με τιμές σημερινές, παρά το γεγονός ότι κατασκευάστηκαν και αποκτήθηκαν πριν από 20 χρόνια, τη δεκαετία του ‘90!

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Οι τιμές που κοστολογεί σήμερα ο ΟΑΕΔ τα διαμερίσματα -σύμφωνα με πολλούς ιδιοκτήτες που ζήτησαν τα παραχωρητήριά τους- είναι αυξημένες κατά 80-90 ευρώ παραπάνω το τ.μ. για κάθε διαμέρισμα, σε σχέση με την αρχική τιμή κόστους κατασκευής, με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι να ζητούν να ισχύσουν οι αρχικές τιμές κοστολόγησης των διαμερισμάτων.

Σύμφωνα με τους δικαιούχους, τώρα που ο ΟΑΕΔ θέλει να παραδώσει στους δικαιούχους τα οριστικά παραχωρητήρια, χρεώνει το τ.μ. με βάση απόφαση που πάρθηκε το 2005 και ισχύει για όλους τους οικισμούς που έγιναν την ίδια χρονική περίοδο, με την οποία η τιμή ανά τ.μ. διαμορφώνεται στα 469 ευρώ, δηλαδή αύξηση +80 ευρώ στο τ.μ.

Αυτό σημαίνει ότι ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. ενώ έπρεπε να χρεωθεί με 38.978 ευρώ, τώρα θα χρεωθεί με 46.900 ευρώ, δηλαδή +8.000 ευρώ, αντίστοιχα ένα διαμέρισμα 80 τ.μ. έπρεπε να χρεωθεί 31.130 ευρώ και τώρα θα χρεωθεί 37.520 ευρώ, δηλαδή +6.400 ευρώ.

Επιπλέον όπως υποστηρίζουν οι δικαιούχοι, στην τιμή χρέωσης συμπεριλαμβάνεται και το ποσό που αντιστοιχεί στα έργα υποδομής που έγιναν για να είναι λειτουργικά τα συγκροτήματα των κατοικιών και τα οποία κανονικά θα έπρεπε να βαρύνουν είτε τον οικείο Δήμο, είτε τον πρώην ΟΕΚ.

Η έκδοση των οριστικών παραχωρητηρίων οικισμών αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο για πολλούς Βολιώτες εργαζόμενους που διαμένουν σε εργατικές κατοικίες.

Σύμφωνα με μαρτυρίες δικαιούχων, υπάρχουν περιπτώσεις που περιμένουν ακόμη και 10 και πλέον χρόνια τον τίτλο ιδιοκτησίας (παραχωρητήριο), έχοντας πληρώσει τις δόσεις τους. Δεν λείπουν βέβαια και οι περιπτώσεις, που καθώς οι δικαιούχοι γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται ποτέ να λάβουν παραχωρητήριο λόγω των παραπάνω… κωλυμάτων, δεν πληρώνουν καν!

Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται οφείλονται κυρίως στην πολυπλοκότητα των διαδικασιών αλλά και στο γεγονός ότι ανακύπτουν και πρακτικά προβλήματα καθώς στην περιφέρεια Θεσσαλίας δεν υπάρχει καν γραφείο αποκλειστικής ενασχόλησης με τις εκκρεμότητες του ΟΕΚ.

Τα σπίτια έχουν μεν κοστολογηθεί, δεν έχουν όμως εκδοθεί οι τελικοί τίτλοι ιδιοκτησίας στους δικαιούχους, οι οποίοι μπορεί και να έχουν πληρώσει τις δόσεις τους, όμως επειδή υπάρχουν προβλήματα παραμένουν στο περίμενε. Αλλαγές σχετικά με το κτηματολόγιο, το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις άλλα προέβλεπαν οι άδειες και άλλα έχτιζε ο εργολάβος αλλά και αλλαγές που υπάρχουν στα ρυμοτομικά σχέδια από κοινού με πολεοδομικά προβλήματα που έχουν ανακύψει φρενάρουν επίσης τη διαδικασία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου