ΤΟΠΙΚΑ

Εργα για τις κατολισθήσεις στο Ξουρίχτι

εργα-για-τις-κατολισθήσεις-στο-ξουρίχ-607297

Κατολισθήσεις βράχων, που έχουν ως αποτέλεσμα τη διακοπή της κυκλοφορίας και θέτουν σε κίνδυνο οδηγούς και περαστικούς… Ανοιχτή πληγή που αιμορραγεί επί σειρά ετών στο Πήλιο, προκαλώντας προβλήματα σε εκδρομείς, αλλά και στους ίδιους τους κατοίκους, συνιστούν τα κατολισθητικά φαινόμενα στο Ξουρίχτι, εξαιτίας των οποίων στο παρελθόν το Πήλιο είχε κοπεί στα δύο.

Λύση στο χρόνιο πρόβλημα που ταλαιπωρεί την περιοχή, αναμένεται να δοθεί μέσω ενός σημαντικού έργου, που αφορά στη «σταθεροποίηση και αποκατάσταση αστοχιών λόγω επιδείνωσης των κατολισθητικών φαινομένων της Ε.Ο. Βόλου – Τσαγκαράδας – Ζαγοράς (χ.θ. 42+000 και χ.θ. 48+000), στο Ξουρίχτι. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 1.740.450 ευρώ που θα δημοπρατηθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, στις 7 Φεβρουαρίου.

Το έργο αποτελεί πάγιο –τα τελευταία χρόνια- αίτημα κατοίκων και επαγγελματιών στο Πήλιο, που μάλιστα είχαν φθάσει στο σημείο, μέχρι και να κάνουν κινητοποιήσεις για να δοθεί λύση στο πρόβλημα των κατολισθήσεων που όχι μόνο «έκοβαν στα δύο» το Πήλιο αλλά επιπλέον δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία.

Οι μεγάλες κατολισθήσεις είχαν ξεκινήσει ήδη από το 2011 οπότε και ο δρόμος έκλεισε, αναγκάζοντας κατοίκους και επισκέπτες να κάνουν το γύρο του Πηλίου για να πάνε στον προορισμό τους. Τότε μάλιστα είχε «ξηλωθεί» και ένα ολόκληρο ρεύμα κυκλοφορίας.

Έκτοτε κατολισθήσεις σημειώνονταν συχνά – πυκνά στο συγκεκριμένο σημείο, με αποτέλεσμα ο δρόμος να κλείνει και να ανοίγει. Έχουν γίνει δεκάδες παρεμβάσεις, κάτοικοι όμως και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε μια τουριστική περιοχή και περιμένουν να ζήσουν από τον τουρισμό, διαμαρτύρονταν ότι δεν έχει γίνει μία στοχευμένη παρέμβαση. Αρκετές ήταν μάλιστα οι φορές, που ξενοδόχοι έβλεπαν κρατήσεις τους να ακυρώνονται επειδή δεν υπήρχε πρόσβαση προς τα χωριά του Πηλίου και οι επισκέπτες ταλαιπωρούνταν κάνοντας το γύρο του Πηλίου. Λύση του προβλήματος αναμένεται να δοθεί μέσω της συγκεκριμένης εργολαβίας που στις αρχές του επόμενου μήνα βγαίνει σε δημοπρασία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου