ΤΟΠΙΚΑ

Λουκέτο σε πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις

λουκέτο-σε-πολλές-μικρομεσαίες-επιχε-598735

Τα συμπεράσματα έρευνας της ΓΕΣΕΒΕΕ σε 1.009 επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και του Βόλου

Δραματικά είναι τα συμπεράσματα έρευνας που διενήργησε πανελλαδικά το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος για την πορεία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) το β’ εξάμηνο του 2014 και το α’ εξάμηνο του 2015.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Η έρευνα που διενεργήθηκε σε δείγμα 1.009 πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων (0-49 άτομα προσωπικό) μεταξύ των οποίων και του Βόλου στο διάστημα από 17 έως 26 Φεβρουαρίου 2015, δείχνει ότι η συνολική πτώση στον τζίρο την τελευταία χρονιά άγγιξε το 13%, ενώ από την έναρξη της κρίσης το 77% με το εμπόριο να αποτιμά τις περισσότερες απώλειες.

Παράλληλα, προβλέπει 8.500 λουκέτα το επόμενο εξάμηνο, καθώς μία στις τρεις επιχειρήσεις δηλώνει ότι διατρέχει σημαντικό κίνδυνο κλεισίματος.

Τα στοιχεία της έρευνας αποτυπώνουν την οικονομική κατάσταση των ΜΜΕ στη Μαγνησίας όπως επιβεβαιώνει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Εμπόρων Μαγνησίας Τρύφων Πλαστάρας, ο οποίος σημειώνει ότι «δυστυχώς ο τζίρος συνεχίζει να κινείται σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με πέρυσι με τις μικρομεσαίες να δέχονται το μεγαλύτερο χτύπημα της οικονομικής κρίσης και ταυτόχρονα να μην μπαίνουν σε πρώτο πλάνο».

Ο ίδιος σημείωσε ότι «οι ΜΜΕ βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς η ρευστότητα είναι σε χαμηλά επίπεδα, ενώ οι ασφαλιστικές και οι φορολογικές υποχρεώσεις σφίγγουν ολοένα και πιο σφιχτά τη θηλιά γύρω από το λαιμό και οι ρυθμίσεις που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση δεν δίνουν ανάσα».

Τα στοιχεία επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας Κώστας Τσέλιος, ο οποίος επισήμανε ότι η κατάσταση συνεχίζει να χειροτερεύει και μετά το 2014, με τους εμπόρους να διανύουν το πιο δύσκολο τρίμηνο από την έναρξη της οικονομικής κρίσης.

«Πρέπει πάση θυσία να αποκατασταθεί το κλίμα στην αγορά και οι καταναλωτές να ηρεμήσουν» είπε χαρακτηριστικά και επισημαίνει ότι πλέον οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, πάνω από τις μισές επιχειρήσεις διαπιστώνουν μείωση του τζίρου 53,2%, της ζήτησης 55,2% και των παραγγελιών κατά 58,9%.

Η συνολική πτώση στον τζίρο την τελευταία χρονιά άγγιξε το 13%, ενώ η συνολική πτώση από την έναρξη της κρίσης το 77%.

Ο κλάδος του εμπορίου εμφανίζει τις περισσότερες απώλειες.

Περισσότερο ανησυχητικά είναι τα ευρήματα για τους δείκτες ρευστότητας και επένδυσης καθώς το 62,4% των επιχειρήσεων δήλωσε επιδείνωση, ενώ μόλις το 12,1% προχώρησε σε επενδύσεις.

Η έρευνα αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι μία στις τρεις επιχειρήσεις δηλώνει ότι διατρέχει σημαντικό κίνδυνο κλεισίματος με το 3% αυτών να τοποθετούν το ενδεχόμενο διακοπής λειτουργίας στο επόμενο τρίμηνο, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα λουκέτα για το επόμενο εξάμηνο θα προσεγγίσουν τις 8.500.

Επισημαίνει ότι ο κίνδυνος για λουκέτα είναι σημαντικά αυξημένος (άνω του 50% για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις (έως 1 άτομο προσωπικό και με τζίρο έως 50.000 ευρώ) και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λεκανοπέδιο.

Σχετικά με τις υποχρεώσεις – οφειλές, το 38,1% των επιχειρήσεων έχει καθυστερημένες οφειλές προς τον ΟΑΕΕ και το 31,9% προς την εφορία. Πάνω από 20% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι δεν θα ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις του 2015.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου