ΤΟΠΙΚΑ

Προκαταρκτική για παράνομο ποιμνιοστάσιο στο Πήλιο

προκαταρκτική-για-παράνομο-ποιμνιοσ-598062

Ερευνα από την Εισαγγελία Βόλου μετά από καταγγελία

Προκαταρκτική εξέταση διέταξε η Εισαγγελία Βόλου μετά από καταγγελία για λειτουργία παράνομου ποιμνιοστασίου στο Πήλιο, το οποίο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από σπίτια της περιοχής και ξενοδοχείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανατέθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Βορείου Πηλίου να ληφθούν ανωμοτί καταθέσεις από κάθε αρμόδιο.

Στο πλαίσιο της έρευνας θα διενεργηθεί αυτοψία από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και το πόρισμά της θα επισυναφθεί στη δικογραφία της υπόθεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα παραγγέλθηκε μετά από καταγγελίες που έγιναν από κατοίκους της περιοχής και τον δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου.

Κοπάδι ζώων, σύμφωνα με τις καταγγελίες, κόβει βόλτες σε Τοπική Κοινότητα, εντός της οποίας λειτουργεί παράνομα ποιμνιοστάσιο.

Για τη λειτουργία ποιμνιοστασίων απαιτείται σειρά δικαιολογητικών με τεχνικές εκθέσεις, τοπογραφικά και κτιριακά σχέδια, μελέτες αποβλήτων κ.α.

Ενας από τους απαράβατους όρους για τη νόμιμη λειτουργία είναι οι κτιριακές εγκαταστάσεις να μην υπάρχουν εντός κατοικημένης περιοχής ώστε να μην προκαλείται όχληση και υποβάθμιση περιβάλλοντος.

Στην προκείμενη περίπτωση, επρόκειτο για μία εγκαταλειμμένη κτηνοτροφική εγκατάσταση στην οποία σύμφωνα πάντοτε με τις καταγγελίες υπήρξε κατάληψη. Κτηνοτρόφος φέρεται να έβαλε εκεί τα ζώα του χωρίς να έχει κανένα δικαίωμα από τον νόμο και προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση. Κοπάδι από κατσίκες κόβουν βόλτα στο χωριό περνώντας ανάμεσα από σπίτια, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τουριστικές εγκαταστάσεις και μάλιστα σε μία περιοχή που χαρακτηρίζεται τουριστική.

Η έρευνα θα αναζητήσει εάν μέσα από την κατάσταση αυτή υπάρχει υποβάθμιση περιβάλλοντος.

Τόσο οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις σε κατοικημένες περιοχές όσο και τα οικόσιτα ζώα είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα τις τοπικές κοινωνίες με αποτέλεσμα ανά τακτά διαστήματα να γίνονται καταγγελίες. Ιδιαίτερα μετά τον Καλλικράτη, την αλλαγή των διοικητικών ορίων των δήμων και την ασάφεια που συνόδευσε τα διοικητικά όρια των τουριστικών ζωνών η κατάσταση οξύνθηκε και περαιτέρω.

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας γίνεται συχνά αποδέκτης τέτοιων παραπόνων και καταγγελιών.

Κ.Μ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου