ΤΟΠΙΚΑ

Σύντομα ιατρείο Covid – 19 στο Νοσοκομείο Βόλου

σύντομα-ιατρείο-covid-19-στο-νοσοκομείο-βό-596677

Να λειτουργήσει επίσημα ιατρείο covid στο Νοσοκομείο Βόλου εισηγούνται οι γιατροί των κλινικών που είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση της πανδημίας. Εναμιση χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας οι γιατροί διαπιστώνουν ότι πολλοί ασθενείς που πέρασαν από το Αχιλλοπούλειο, μολονότι ανάρρωσαν, χρήζουν παρακολούθησης μέχρι να ανατάξουν δυνάμεις.

Το ιατρείο covid αναμένεται να λειτουργήσει στο πλαίσιο των πρωινών εξωτερικών ιατρείων σύντομα. Θα είναι στελεχωμένο με τους γιατρούς που πλέον έχουν ειδικευτεί πάνω στη νόσο και έχουν τα «εφόδια» για να βοηθήσουν στην πορεία αποκατάστασης όσους έχουν νοσήσει.

Πρέπει τουλάχιστον μία φορά τον μήνα να υποβάλλονται σε σπιρομετρήσεις προκειμένου να ελέγχεται η αναπνοή τους, ενώ παράλληλα χρήζουν ειδικών εξετάσεων για να ελέγχεται ο κορεσμός οξυγόνου στο αίμα τους. Η νόσος όπως είναι γνωστό προσβάλλει κατά κύριο λόγο το αναπνευστικό σύστημα, προκαλώντας επιπλοκές που αν δεν ελεγχθούν μπορεί να προκαλέσουν σοβαρότερα προβλήματα στον οργανισμό.

«Συνήθως όταν οι ασθενείς παίρνουν εξιτήριο λαμβάνουν μία φαρμακευτική αγωγή η οποία είναι απαραίτητη για ένα συγκεκριμένο διάστημα. Όταν τελειώσουν τα φάρμακα δεν σημαίνει ότι ο ασθενής θα πρέπει να σταματήσει να παρακολουθεί την πορεία της υγείας του», εξηγεί στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο διευθυντής των κλινικών κορονοϊού Χαράλαμπος Μάνδρος.

Η περίοδος της αποκατάστασης σύμφωνα με τον ίδιο διαρκεί από τρεις εβδομάδες μέχρι ενάμιση μήνα.

Σ’ αυτό το διάστημα η πλειονότητα των ασθενών χρειάζεται «ανάσες» οξυγόνου οι οποίες χορηγούνται με ειδική συνταγογράφηση από τους γιατρούς.

Επιπροσθέτως οι γιατροί συστήνουν ειδικές ασκήσεις αποκατάστασης τις οποίες μπορεί ο ασθενής να κάνει μόνος του στο σπίτι, εάν και εφόσον η κατάσταση της υγείας του και οι δυνάμεις του το επιτρέπουν. Για βαριά περιστατικά το υπ. υγείας έχει ήδη συμβληθεί με ιδιωτική δομή αποκατάστασης στον Βόλο στην οποία μπορούν να νοσηλευτούν μέχρι την πλήρη ανάρρωσή τους ασθενείς που έχουν νοσήσει από κορονοϊό και κάνουν αποθεραπεία.

«Κάθε σύμπτωμα θα πρέπει να αξιολογείται κάθε φορά με τη δέουσα προσοχή. Είναι πολλοί ασθενείς που εμφανίζουν διαταραχές μετά από νοσηλεία. Για τον σκοπό αυτό, μέσα σε διάστημα τριών μηνών από την έναρξη της νόσου κρίνεται σκόπιμη η κλινική αξιολόγηση του αναπνευστικού κυρίως πολύ συχνά», καταλήγει ο κ. Μάνδρος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου