ΤΟΠΙΚΑ

Ο Δήμος Βόλου κέρδισε τα ασφαλιστικά που είχε καταθέσει η Εταιρεία Βιοενέργεια

ο-δήμος-βόλου-κέρδισε-τα-ασφαλιστικά-π-593427

Θα επιστρατεύσει όλα τα νομικά όπλα για να πληρώσει η εταιρεία το μισό εκ. ευρώ που οφείλει από την εκμετάλλευση του βιοαερίου στο ΧΥΤΑ

Με διαταγές πληρωμών και κατασχέσεις εις χείρας τρίτων ετοιμάζονται να κινηθούν από κοινού ΑΝΕΒΟ (Αναπτυξιακή Εταιρεία Βόλου) και ΣΥΔΙΣΑ (Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Μαγνησίας) εναντίον της εταιρείας Βιοενέργεια, η οποία οφείλει στα δημοτικά ταμεία ποσό μεγαλύτερο του μισού εκατομμυρίου ευρώ για το βιοαέριο που εκμεταλλεύεται από το ΧΥΤΑ. Εχοντας στα χέρια τους την απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων που βγήκε υπέρ των επιχειρήσεων του Δήμου Βόλου, ετοιμάζονται να ενεργοποιήσουν όλα τα νομικά όπλα που διαθέτουν για να μπουν στα δημοτικά ταμεία χρήματα που οφείλονται από το 2009.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο Δήμος Βόλου κέρδισε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε καταθέσει εναντίον του η εταιρεία Βιοενέργεια, υποστηρίζοντας ότι δεν γίνεται σωστή επίστρωση των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ, με αποτέλεσμα να μην παράγεται η υπολογιζόμενη ποσότητα βιοαερίου. ΑΝΕΒΟ και ΣΥΔΙΣΑ περιμένουν να καθαρογραφεί η απόφαση και μόλις κοινοποιηθεί στην εταιρεία Βιοενέργεια, θα ξεκινήσουν οι νομικές διαδικασίες για την είσπραξη των χρημάτων που οφείλονται στις δύο -δημοτικών συμφερόντων- επιχειρήσεις.

Οπως είναι γνωστό, η εταιρεία Βιοενέργεια είχε υπογράψει σύμβαση με το Δήμο Βόλου, για την εκμετάλλευση του βιοαερίου που παράγονται από τα απορρίμματα στο ΧΥΤΑ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η συνεργασία ξεκίνησε το 2008. Τέσσερα χρόνια μετά όμως, η συνεργασία των δύο πλευρών διαταράχθηκε.

Βάσει της σύμβασης, η εταιρεία οφείλει να αποδίδει κάθε χρόνο το 11% επί του τζίρου της για το ρεύμα που πουλάει στη ΔΕΗ και προέρχεται από το βιοαέριο, στην ΑΝΕΒΟ. Ποσοστό 6% επί του τζίρου θα έπρεπε να εισπράττει ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και ένα επιπλέον 3% ο Δήμος Βόλου.

Ομως η εταιρεία κήρυξε στάση πληρωμών από το 2009 στο ΣΥΔΙΣΑ και από τα τέλη του 2012 στην ΑΝΕΒΟ. Συνολικά οφείλει περί τις 194.000 ευρώ στο ΣΥΔΙΣΑ και περισσότερες από 300.000 ευρώ στην ΑΝΕΒΟ.

«Θα επιστρατεύσουμε όλα τα νομικά όπλα για να εισπράξουμε τα χρήματα που μας οφείλονται», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ, Κώστας Γανωτής. Με διαταγή πληρωμών ακόμη και κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, προειδοποιεί εξάλλου, ο Πρόεδρος της ΑΝΕΒΟ, Ανδρέας Ζέρβας.

Μηνύσεις σε εκκρεμότητα

Εκτός όμως από την απόφαση του δικαστηρίου επί των ασφαλιστικών μέτρων που δικαιώνουν το Δήμο Βόλου, Βιοενέργεια, ΣΥΔΙΣΑ και ΑΝΕΒΟ, έχουν κι άλλες δικαστικές εκκρεμότητες.

Ο Δήμος Βόλου, κινήθηκε με μηνυτήρια αναφορά κατά της εταιρείας, στις 30 Ιουνίου του 2014, διεκδικώντας τα χρήματα που δεν του αποδόθηκαν.

Είχε προηγηθεί διπλή μηνυτήρια αναφορά της Βιοενέργειας εναντίον του Δήμου Βόλου, το Μάρτιο του 2014. Με τη μία μήνυση η εταιρεία διεκδικούσε να περιοριστεί το ποσό που καταθέτει στα δημοτικά ταμεία για την ΑΝΕΒΟ και το ΣΥΔΙΣΑ από το 17% επί του τζίρου στο 4,6%. Με τη δεύτερη μήνυσή της διεκδικεί ποσό ύψους 1,2 εκ. ευρώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου